Andrej B.
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Če cesta ni ravno na sončni strani - živa meja iz leske dve vrsti cik cak na 2 meta in jo pustiš rasti v višino ... Ne vem pa, kakšni so predpisi glede odmika od ceste.
(Zakaj leska - ker je košata, hitro prebujena, prijazna živalim, hitro zraste, sama zatira travo pod sabo in veverice poskrbijo za dovolj prostovoljčkov, če boš rabil kakšne dodatne. Pri nas vsaj preverjeno velja vse navedeno.)
(Zakaj leska - ker je košata, hitro prebujena, prijazna živalim, hitro zraste, sama zatira travo pod sabo in veverice poskrbijo za dovolj prostovoljčkov, če boš rabil kakšne dodatne. Pri nas vsaj preverjeno velja vse navedeno.)
-
Parcela je med dvema cestama. Ko sem slikal sem stal na vaški cesti. Tisti količki so kostanjevo kolje na sadovnjaku poleg sadja. Vzporedno z njivo sem napravil še sadovnjak. Žal sem med dvema cestama in je kot nek otok.
Vsega skupaj je nekaj čez 2000m2, njive pa sem pustil okoli 800m2.
Prideloval pa bom nekako po ustaljenih navadah: krompir, česen, čebula, korenje, fižol, rdeča pesa, zelje, cvetačo....v glavnem povrtnine za vsakdanjo rabo. V planu je še en mini gartlc izven njive (v območju sadovnjaka), ki bo samo za zelišča in rožice.
Vsega skupaj je nekaj čez 2000m2, njive pa sem pustil okoli 800m2.
Prideloval pa bom nekako po ustaljenih navadah: krompir, česen, čebula, korenje, fižol, rdeča pesa, zelje, cvetačo....v glavnem povrtnine za vsakdanjo rabo. V planu je še en mini gartlc izven njive (v območju sadovnjaka), ki bo samo za zelišča in rožice.
-
-
- Kraj: Žiri-NM
Zakonsko določeno je (pa nihče ne upošteva) 1 m stran od ceste zadnja brazda njive in če boš zasadil nekaj za živo mejo meter in še malo stran od ceste, verjetno ne bo hudega. Jaz puščam grmovje ob cesti, da ne polzi cesta in še kaj po bregu v zevnik, pa grmovje cestna služba seka s strojem vsaj 2 m v goščavo. Verjetno posajenega ne upajo.
Lepa, ravna njiva, brez kamnov. Čudovito. Naj ti vse raste._________________Lp, Živa
Lepa, ravna njiva, brez kamnov. Čudovito. Naj ti vse raste._________________Lp, Živa
-
aladin je napisal/a: |
Različne kategorije cest imajo različne varovalne pasove in tudi različna pravila kar se tiče zasaditve. Pravila za konkretni primer lahko izveš in preveriš na občini, se splača vprašat. |
Tisto cesto upravlja DARS. Mislim, da je minimalni odmik za zasaditev 2 metra, bom se pa pozanimal.