Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Večji, daljši kalčki niso problem, če ima človek čas in potrpljenje z njimi pri saditvi. Krompirju je vseeno, saditev pa zoprna in za hrbet zahtevna.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pametno, Danilo.
S krompirjem za ozimnico res nima smisla hiteti. Res ne vem, kam se vsem tako mudi ?!
Kot poslušam v službi, bi marsikdo rad posadil krompir prej kot npr. čebulo ... Rolling Eyes

Čez kakšnih 10-14 dni bo ravno pravi čas.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Hvala za odgovore.
Andrej Banko

Vrsta Adore, posajena 19. marca, dobro pokrita in zaščitena je lepo preživela tudi tri sibirske noči.
Zraven pa krompirčki od glavnega aprilskega sajenja tudi že kukajo iz zemlje.

--------
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

AB, kupljeno seme Adore? Lepo zelenje

No, v soboto sem ponovno sadila krompir. Arrow in kifeljčar izredno lepa, visoka cima, Adora pa sem in tja malo zelenja pokukalo ven. Res je bila sajena 7.4., prva dva pa kar dva tedna prej. ampak je tudi bolj zgodnja, zato sem kopala, da vidim, kaj se dogaja: veliko strun, polžev, 5 tudi gnilih gomoljev, ostali pa delajo mlade gomolje, cime pa nič. Sem dosadila krompir, sorodnik dal Marabel in še eno drugo, pa še Arrow sem posadila vmes.
vse je moje seme in domača Adora se muhasto obnaša, semenski krompir je "priden"_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

živa: lahko, da je na tvojem domačem krompirju pustila posledice lanska suša. To, da dela najprej gomolje, je značilna posledica, le da ponavadi te gomolje naredi že takoj po končani suši, ko je še v zemlji. Lahko, da so gomolji že imeli zametke v sebi. Pokažejo se namreč tako, da se matični gomolj razpoči, kot da bi "znesel jajce".
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Uh, ko primerjam rastline Adore od Abja in moje, se mi zdi, da so moje zelooo pretegnjene. Se mi je že prej zdelo, a sem si mislila, da je Adora pač take postave. Izgleda, da sem ga posvirala, ker je bila prekrita z dvojno kopreno in mogoče ni imela dovolj svetlobe Embarassed Confused Sajena je bila 17.marca.

IMG-20230506-162421
Žal nimam boljše slike

Takole pa je dva, tri dni nazaj prikukala prva izpod sena, sajena 22. aprila.

IMG-20230506-152811_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, možno.

sem dosadila, kar so imeli sorodniki, Marabel in še eno, pa da vidim, kako bo._________________Lp, Živa
Andrej Banko

Tudi jaz sem ga imel pokritega dvojno debelo kopreno + v začetku še polivinil, pa niso pretegnjene sadike.
Ja, kupljen semenski. Domačega bi sadil le v skrajni sili, ker nimam najboljšega skladišča in mu je treba do marca že 2x kalčke obtrgat.
iskra

Odgovor Napisal/-a iskra »

Jaz sem mojega pofrezal in osul , tako da sem z njim končal , dokler ga ne dam ven.
Ja ta "labinka" freza je res zakon. Posebej če imaš vse priključke. No malo je sitno , ker morač malo zožit(vzeti dol distančnike in zožiti frezo) ampak lahko pa naredim vse sam.Ja pa ene dva litra nafte je popila , koliko sem pa jaz , pa bolje da ne povem....
Odgovori