Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bokaši kompostiranje
Bravo, hvala! Saj povsod je nekaj improvizacije, tudi pri meni bo tako. Včasih izpade, da preveč na prvo žogo alarmiram cel forum, ko bi lahko v miru prišel do enakega zaključka (trajalo bi pa vseeno malo dalj).
Tudi tale ideja z listjem je super, imam že dva 120l "samostoječa" žakla (jutasta vreča, znotraj pa vzmet) pripravljena, da poberem zalogo listja po vrtu. Ne bo ravno bukev pa to, ampak od sadnega drevja, trte (včasih sem presežek peljal kar na deponijo )...
Če drugega ne, je dober pokazatelj mojega letošnjega (dobrega) dela v pravi smeri to, da je sedaj po skorajšnjem koncu sezone izgled vrta resnično popolnoma drugačen kot prejšnja leta; prej vse brazde obvezno porasle s travo, grede zapleveljene (če nisem bil "priden" in sproti bil bitko z nebodijihtreba pleveli). Letos je bil vrt prvič podvržen eksperimentu, imenovanem "vrt brez prekopavanja". Po pravici povedano tudi komposta nisem prav uporabljal - prejšnja leta sem ga sramežljivo dodajal spomladi ob setvi, letos (oziroma lani jeseni) pa prvič z njim prekril / zastrl celoten vrt - in, to mi lahko verjamete, vse zgoraj dobrega našteto po zaslugi GARTLCA. _________________go with your instinct to live as you want
Tudi tale ideja z listjem je super, imam že dva 120l "samostoječa" žakla (jutasta vreča, znotraj pa vzmet) pripravljena, da poberem zalogo listja po vrtu. Ne bo ravno bukev pa to, ampak od sadnega drevja, trte (včasih sem presežek peljal kar na deponijo )...
Če drugega ne, je dober pokazatelj mojega letošnjega (dobrega) dela v pravi smeri to, da je sedaj po skorajšnjem koncu sezone izgled vrta resnično popolnoma drugačen kot prejšnja leta; prej vse brazde obvezno porasle s travo, grede zapleveljene (če nisem bil "priden" in sproti bil bitko z nebodijihtreba pleveli). Letos je bil vrt prvič podvržen eksperimentu, imenovanem "vrt brez prekopavanja". Po pravici povedano tudi komposta nisem prav uporabljal - prejšnja leta sem ga sramežljivo dodajal spomladi ob setvi, letos (oziroma lani jeseni) pa prvič z njim prekril / zastrl celoten vrt - in, to mi lahko verjamete, vse zgoraj dobrega našteto po zaslugi GARTLCA. _________________go with your instinct to live as you want
Večkrat sem se pogovarjala z ljudmi, ki bi z veseljem uporabljali organko, a proizvedejo premalo odpadkov, da bi ga napolnili najkasneje v 3 tednih. Ni mi dalo miru in sem po daljšem razmišljanju doma naredila čez zimo poskus:
Uporabila sem 5-litrsko plastično posodo, brez odtoka, ki jo je moč neprodušno zapreti. Na dno sem par dni metala uporabljene kuhinjske brisače (z namenom, da vpijejo odvečno tekočino) potem sem jo, enako kot klasične organko posode, napolnila in zaprla.
Rezultat: vsebina je fermentirala povsem enako, kot v klasičnih posodah. Brisače so lepo popile vso odvečno tekočino.
Razmislek: morda je tak način bolj primeren za čas, ko nimamo veliko mokrih odpadkov (od paradižnika, kumar ....) ali pa dodamo na dno višjo plast brisač.
Zaključek: fermentiranje z bokašijem si lahko privošči vsakdo, ne glede na količino organskih odpadkov.
Še o doma izdelanih posodah za fermentiranje po zuf-u
Uporabila sem 5-litrsko plastično posodo, brez odtoka, ki jo je moč neprodušno zapreti. Na dno sem par dni metala uporabljene kuhinjske brisače (z namenom, da vpijejo odvečno tekočino) potem sem jo, enako kot klasične organko posode, napolnila in zaprla.
Rezultat: vsebina je fermentirala povsem enako, kot v klasičnih posodah. Brisače so lepo popile vso odvečno tekočino.
Razmislek: morda je tak način bolj primeren za čas, ko nimamo veliko mokrih odpadkov (od paradižnika, kumar ....) ali pa dodamo na dno višjo plast brisač.
Zaključek: fermentiranje z bokašijem si lahko privošči vsakdo, ne glede na količino organskih odpadkov.
Še o doma izdelanih posodah za fermentiranje po zuf-u
Včeraj sem šel v Kalio, kar precej robe sem rabil. Med drugim tudi kompostni pospeševalec. Ker sem bil malo specifičen, sem prodajalko prosil da mi najde kaj ustreznega. Želel sem kompostni pospeševalec brez NPK dodatka. Ja, tudi takšni so, pridelani kompost pa je prava energetska bomba .
Prinesla je dva, vzel sem manjši zavitek, Biogen Organko. Če bi bil bolj pozoren, bi se mi posvetilo kaj je to, če bi pisalo Bokaši, pa sploh.
Podatkov za kompostiranje s tem je bolj malo (recimo "malenkost", koliko materiala lahko predela ta Organko). Osnovni podatek je, da posipaš vsak dan, da količino, 1 kg porabiš v mesecu dni.
https://bhsi-cdn2.elasticbox.eu/media/mf_webp/jpg/media/catalog/product/cache/6de3e7777ad3628786721ceb26ed6eca/6/7/67898848.webp
Prosim kakšnega bokaši praktika, da mi pove, kaj lahko v mojem primeru storim.
Spomladi kompostnika nisem izpraznil, tako je v 1,0 m visokem kompostniku (površine cca 0, 7 m2) približno 1/3 lanskega komposta, in 1/3 letošnjih odpadkov. Te dni pa sem pridelal en nabito zvrhan koš odrezkov kakija, ki so že razseckani na manjše kose. Sem pa blizu odločitvi, da kaki še dodatno znižam za previsoke poganjke - še najmanj za pol koša materiala.
Pripravljen sem letošnje odpadke dati ven iz kompostnika, in jih po slojih vračati, če to pomaga pri predelavi. Neznanka pa mi je, ali lahko ves ta material dam na kompost v nekaj dnevih; lahko ga dam začasno na čakanje...._________________mfranc
Prinesla je dva, vzel sem manjši zavitek, Biogen Organko. Če bi bil bolj pozoren, bi se mi posvetilo kaj je to, če bi pisalo Bokaši, pa sploh.
Podatkov za kompostiranje s tem je bolj malo (recimo "malenkost", koliko materiala lahko predela ta Organko). Osnovni podatek je, da posipaš vsak dan, da količino, 1 kg porabiš v mesecu dni.
https://bhsi-cdn2.elasticbox.eu/media/mf_webp/jpg/media/catalog/product/cache/6de3e7777ad3628786721ceb26ed6eca/6/7/67898848.webp
Prosim kakšnega bokaši praktika, da mi pove, kaj lahko v mojem primeru storim.
Spomladi kompostnika nisem izpraznil, tako je v 1,0 m visokem kompostniku (površine cca 0, 7 m2) približno 1/3 lanskega komposta, in 1/3 letošnjih odpadkov. Te dni pa sem pridelal en nabito zvrhan koš odrezkov kakija, ki so že razseckani na manjše kose. Sem pa blizu odločitvi, da kaki še dodatno znižam za previsoke poganjke - še najmanj za pol koša materiala.
Pripravljen sem letošnje odpadke dati ven iz kompostnika, in jih po slojih vračati, če to pomaga pri predelavi. Neznanka pa mi je, ali lahko ves ta material dam na kompost v nekaj dnevih; lahko ga dam začasno na čakanje...._________________mfranc
kate: Kupiš mikro organizme (drobnoživke), melaso in otrobe in ga narediš doma. Jaz to počnem že vse od takrat, ko smo zadnjega skupaj pripravili pri Plamenki.
Še ceneje je, če greš kar v gozd nabrat listavko (plast tik pod listjem in nad zemljo), namesto melase je lahko tudi sladkor, otrobe je pa le treba nabaviti.
Več o domačem bokaši posipu
mfranc: tole tvoje lansko vprašanje sem čisto prezrla. Sicer bi ti pa tudi ne mogla dati kakih učinkovitih nasvetov, ker vse delam po domače po liniji najmanjšega napora. Ko izpraznim zorilni prekat, tja premečem (oz. mi premečejo) material iz zbiralnega prekata. Po vsaki cca 20 cm plasti potresem toliko bokašija, da je dodobra poprašeno. Ker je v mojem materialu veliko lesnega drobljenca, dodam še par pesti biogrene. Uporabno je čez eno leto. Tisto, kar rabim za lonce, presejem, ostalo gre tako, kot je na grede v obliki zastirke. Z vsemi nerazpadlimi koščki vred.
Še ceneje je, če greš kar v gozd nabrat listavko (plast tik pod listjem in nad zemljo), namesto melase je lahko tudi sladkor, otrobe je pa le treba nabaviti.
Več o domačem bokaši posipu
mfranc: tole tvoje lansko vprašanje sem čisto prezrla. Sicer bi ti pa tudi ne mogla dati kakih učinkovitih nasvetov, ker vse delam po domače po liniji najmanjšega napora. Ko izpraznim zorilni prekat, tja premečem (oz. mi premečejo) material iz zbiralnega prekata. Po vsaki cca 20 cm plasti potresem toliko bokašija, da je dodobra poprašeno. Ker je v mojem materialu veliko lesnega drobljenca, dodam še par pesti biogrene. Uporabno je čez eno leto. Tisto, kar rabim za lonce, presejem, ostalo gre tako, kot je na grede v obliki zastirke. Z vsemi nerazpadlimi koščki vred.
No, sem sedaj pri tem kuhinjskem kompostiranju z bokaši posipom.
Moje opazke:
9l se hitro napolne (sploh, če npr. oluščiš kilo graha).
V 10 dneh se nič ne zgodi, tudi, če daješ posip.
Torej, super za shranjevanje, da ne "smrdi", za nas, ki smo v mestu. Praktično tako-tako. Ekonomično pa tudi ne preveč (drugo bi bilo, če bi imela doma narejen posip).
Moje opazke:
9l se hitro napolne (sploh, če npr. oluščiš kilo graha).
V 10 dneh se nič ne zgodi, tudi, če daješ posip.
Torej, super za shranjevanje, da ne "smrdi", za nas, ki smo v mestu. Praktično tako-tako. Ekonomično pa tudi ne preveč (drugo bi bilo, če bi imela doma narejen posip).
Izpred dveh let mi je ostalo še malenkost koncentrata EM. S sumom, da so drobnoživke tačas že precej omagale, sem ga pred slabim mesecem del poskušala oživiti = v običajnem razmerju zmešala z deževnico, dodala primerno količino melase in pustila, da dozori. Danes sem temeljito zatesnjeno plastenko odprla, da preverim, kako in kaj .... kot bi odprla pivo potem, ko bi ga pošteno pretresla. Kar ni nehalo vreti. In kako lepo diši! Torej so drobnoživke poprej samo spale zimsko spanje.
Imela sem tekočino iz organkota, staro 3-4 leta, v pollitrski plastenki, tesno zaprto, temno rjave barve. Nekaj sem je vlila v liter sladkane vode, zaprla in po nekaj dneh sem jo polila v kompostnik. Vonj je bil pravi, učinka pa ne morem meriti.
V dvignjeno gredo, ki jo sestavljam, sem dala nekaj preperelih, delno razpadajočih tramov. Polila sem jih s takim pripravkom, še prej sem jih malo "narofkala". Upam, da bodo tudi s pomočjo teh mikroorganizmov kmalu postali humus, ki ga bodo vesele moje rastline, jaz pa njih _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
V dvignjeno gredo, ki jo sestavljam, sem dala nekaj preperelih, delno razpadajočih tramov. Polila sem jih s takim pripravkom, še prej sem jih malo "narofkala". Upam, da bodo tudi s pomočjo teh mikroorganizmov kmalu postali humus, ki ga bodo vesele moje rastline, jaz pa njih _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Merkur ponavadi ima. Preveri na spletu.
Sicer pa bi se moralo nekaj izcimiti tudi iz mojih 20kg otrobov, za kar potem tudi ne vem natančno koliko življenj bom to porabljal.
Če ravno ne dihaš na škrge glede te robe, se lahko priskrbiš iz mojega vira.
Mislim, se mi zdi, da potrebuje še malo časa in pod predpostavko, da seveda uspe inokulacija.
Sicer pa bi se moralo nekaj izcimiti tudi iz mojih 20kg otrobov, za kar potem tudi ne vem natančno koliko življenj bom to porabljal.
Če ravno ne dihaš na škrge glede te robe, se lahko priskrbiš iz mojega vira.
Mislim, se mi zdi, da potrebuje še malo časa in pod predpostavko, da seveda uspe inokulacija.