Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Plodova vinska mušica - Drosophila suzukii

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

ravno tako na ostalo sadje, hruške, jabolka, češplje. ni izbirčna_________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Prve PVM hudiče sem našel v malinah. Kljub 10 nastavljenim pastem v sadovnjaku.
Sicer je šlo za nekaj pozabljenih, prezrelih plodov, ki so se skrivali spodaj v goščavi, pa vseeno. Nisem zadovoljen.
Prehladno in preveč vlažno poletje. Žal v kratkem tudi ni na vidiku kakšnega resnejšega izboljšanja ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za opozorilo . Še danes obesim plastenke na figo.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

V enem nasadu suzikii, v drugem nasadu stenica. Pa se ti potem pojdi neko ekološko sadjarstvo._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

DanielR: ekološka boba proti nadlogam je približno tako, kot bi se jamski človek boril proti topovom. Saj, če je topov malo in so topničarji neprevidni, lahko celo zmaga. Ko pa pride zraven še konvoj tankov ....

Moja figa je zaščitena. Super priročne so pollitrske plastenke od Coca Cole, ker so že
Citiram:
zgoraj pobarvane rdeče.
.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Seka ta suzukii, zdaj sem en kup pollitrskih še nabral (kolikor se jezim nad mladino in nekulturo sem zdaj vesel, da sem prišel do večje količine Smile plastenk). Kar se tiče rdeče barve, eni pobarvajo del plastenke, jaz sem lansko leto kar rezal po kosah rdečo plastiko od razne embalaže, primer ketchup in napeljal preko žice s katero sem obesil plastenko. Škoda mi je domačega kisa toliko porabiti, ampak sem eno leto testiral, sem imel bistveno bistveno boljši ulov kot na kupljenem kisu, čeprav je pisalo oh in sploh na embalaži kupljenega.
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Mene pa predvsem zanima, kako se pri gospodu ferdu obnese protiinsektna mreža okoli nasada, ki jo je omenjal lansko leto?

Imam namreč manjši nasad ameriških borovnic in letos je tako hud napad mušice, da me kar malo mineva vse skupaj. Res sem malo zamudil z nastavljanjem vab, kar pa poskušam sedaj popraviti z večjim številom vab (po ena na grm) ter malo bolj drastičnim obiranjem vsega kar izgleda vsaj približno zrelo in nato pač ločujem kaj je za marmelado/sok in kaj ne...

Upam, da bo v kombinaciji s to vročino pomagalo. Sicer ostane samo še hudo draga mreža... ali pa ognjemetalec Twisted Evil
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Živjo!
Proti insektna mreža dobro služi svojemu namenu. Letos smo našli samo enega
črvička, čeprav se drugi pritožujejo nad hudim napadom. Visoka mora biti 2-2,5 m in na zunanji strani ne sme biti nobenega grmovja. Sedaj so temp. nad 30
oz. 32 st. C, kar pomeni, da so samci in samice neplodni (vsaj za nekaj dobra
vročina).
Če je napad prehud, uporabi ekološko sredstvo Laser plus 0,2%. Ima 3 dni karence in se lahko uporabi 2X.
Mreža je draga, vendar se splača!
Mnogo uspeha!
Ferdo_________________Narava vse povrne!
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Hvala lepa za tako hiter odgovor! Smile

Mislim, da bom za prihodnjo sezono kar nabavil protiinsektno mrežo. Okoli 10 metrov od nasada imam sicer gozd, ki ga ne morem posekati, vseeno pa upam, da mušice ne bodo prehajale iz dreves (lipa, hrast) od zgoraj v nasad.

Mreže si ogledujem pri Predikatu, kjer prodajajo gosto in redko tkane: goste imajo okenca 0.39 x 0.83mm, redke pa 0.88 x 1.02 mm.

Se mušica lahko izmuzne skozi redko mrežo?

Drugače se nagibam kar k gosto tkani, za vsak slučaj...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Mi imamo redke, ker moraš upoštevati zračni upor, ki ti lahko strga mreže.
Skozi mrežo pa suzuki ne more._________________Narava vse povrne!
Odgovori