Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
česen 2023
Brbr, super!! Sem nestrpno čakala tvoje poročilo . Me veseli, da ti je lepo uspel.
Jaz svojega raje sploh ne gledam, tako je rjast . Upam le, da se to ne bo preveč poznalo na pridelku._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz svojega raje sploh ne gledam, tako je rjast . Upam le, da se to ne bo preveč poznalo na pridelku._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, hvala za skrb.
Včeraj sem očistila in presortirala moj "šopasti" česen. Glede na to, da so bile semenske glavice res majhne, je rezultat odličen (vsaj meni se zdi).
Precej je sicer majhnih glavic in mono čebulic (velikih), vendar je veliko tudi povsem spodobno velikih glavic in nekaj zelo velikih.
V jeseni bom načrtno posadila nekaj neraztročkanih lepih glavic sadilnega česna. Tako bom lahko primerjala razliko med pridelavo iz posameznih strokov in celih glavic...
Takole je izgledal izplen "šopastega" česna pred sortiranjem:
_________________naredimo svet lepši
Včeraj sem očistila in presortirala moj "šopasti" česen. Glede na to, da so bile semenske glavice res majhne, je rezultat odličen (vsaj meni se zdi).
Precej je sicer majhnih glavic in mono čebulic (velikih), vendar je veliko tudi povsem spodobno velikih glavic in nekaj zelo velikih.
V jeseni bom načrtno posadila nekaj neraztročkanih lepih glavic sadilnega česna. Tako bom lahko primerjala razliko med pridelavo iz posameznih strokov in celih glavic...
Takole je izgledal izplen "šopastega" česna pred sortiranjem:
_________________naredimo svet lepši
Brbr, zelo si pridna z vsem tem česnom!!! Moj "šopasti" (Anka) je tudi precej podoben tvojemu. Namenjen je predvsem za sajenje v naslednji sezoni.
Jedilni (Gardos) je soliden. Kar nekaj tudi spodobno velikih, niso pa zelo veliki. No, saj prevelikega česna itak ne rabimo. Sem in tja pride prav, večinoma pa so srednje veliki stroki bolj uporabni.
Zaenkrat sem zadovoljen s svojim pridelkom.
Jedilni (Gardos) je soliden. Kar nekaj tudi spodobno velikih, niso pa zelo veliki. No, saj prevelikega česna itak ne rabimo. Sem in tja pride prav, večinoma pa so srednje veliki stroki bolj uporabni.
Zaenkrat sem zadovoljen s svojim pridelkom.
Bicikle, hvala.
A tvoj "šopasti" je pridelan iz zarodnih čebulčkov, iz semenskih glavic ali jedilnih glavic?
Moj letošnji sasdilni material (iz zarodnih čebulčkov) je pretežno enostročen, manj je glavic. Se tudi tu pozna, da je bil lani ves moj česnov pridelek milo rečeno mikroskopski.
Tudi zato sem letos s pridelkom zadovoljna, ker je spomin na mikro česne še zelo živ in je vse kar je večje od lanskega odlično...
No, zrastel pa je tudi en kapitalec, da ne pozabim, kaj Anka zmore. _________________naredimo svet lepši
A tvoj "šopasti" je pridelan iz zarodnih čebulčkov, iz semenskih glavic ali jedilnih glavic?
Moj letošnji sasdilni material (iz zarodnih čebulčkov) je pretežno enostročen, manj je glavic. Se tudi tu pozna, da je bil lani ves moj česnov pridelek milo rečeno mikroskopski.
Tudi zato sem letos s pridelkom zadovoljna, ker je spomin na mikro česne še zelo živ in je vse kar je večje od lanskega odlično...
No, zrastel pa je tudi en kapitalec, da ne pozabim, kaj Anka zmore. _________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Bicikle, hvala. A tvoj "šopasti" je pridelan iz zarodnih čebulčkov, iz semenskih glavic ali jedilnih glavic? |
V bistvu je tako, da je iz zarodnih čebulčkov lani kljub drugačnim pričakovanjem zraslo veliko glavic z majhnimi stroki. Te glavice sem posadil kar cele, ker vem, da iz tistih posameznih stročkov ne bi zrasle kaj velike glavice. Iz zarodnih čebulic sem računal na velike enostročne glavice. Te pa bi seveda posadil posamič.
Torej iz semenskih glavic. Običajni 2 letni cikel bom podaljšal za eno leto. Imam itak dovolj drugega česna. Sosedje kmetje imajo toliko česna, da so z njim pokrili celo podstreho skednja in še spodaj 1/4. Tako, da me ne rabi skrbeti....
Muha, hvala. Verjetno je pri tebi "v hribih" res malo kasneje zrel.
Bicikl, po mojih izkušnjah, tudi iz majhnih strokov semenskih glavic (če niso prav majhne) zrastejo lepe glave česna.
Če prav razumem, misliš zdaj te male glavice česna jeseni saditi za jedilni česen v naslednjem letu (?). Če je tako, ti to močno odsvetujem. Te male glavice so že jedilni česen in v sebi nimajo več potenciala za velike glave. Eno leto sem take zanikrne jedilne česne sadila, ker mi je ostalo nekaj nezasedene površine. Rezultat je bil žalosten: od enostročnih do zelo majhnih glavic z več stročki.. Če bi hotel iz ljedilnega česna pridelati velike glave, bi moral saditi kar največje glave/stroke...
Tako, tega drobnega kar porabi. Jaz ga nameravam (tudi)posušiti in zmleti v prah. Prve pol kg sem že posušila in zmlela. Mogoče zanimiv podatek: iz 500g svežega česna je nastalo 240g suhega
Aja, pa česnovo tinkturo bo treba nastaviti za "virozne čase"._________________naredimo svet lepši
Bicikl, po mojih izkušnjah, tudi iz majhnih strokov semenskih glavic (če niso prav majhne) zrastejo lepe glave česna.
Če prav razumem, misliš zdaj te male glavice česna jeseni saditi za jedilni česen v naslednjem letu (?). Če je tako, ti to močno odsvetujem. Te male glavice so že jedilni česen in v sebi nimajo več potenciala za velike glave. Eno leto sem take zanikrne jedilne česne sadila, ker mi je ostalo nekaj nezasedene površine. Rezultat je bil žalosten: od enostročnih do zelo majhnih glavic z več stročki.. Če bi hotel iz ljedilnega česna pridelati velike glave, bi moral saditi kar največje glave/stroke...
Tako, tega drobnega kar porabi. Jaz ga nameravam (tudi)posušiti in zmleti v prah. Prve pol kg sem že posušila in zmlela. Mogoče zanimiv podatek: iz 500g svežega česna je nastalo 240g suhega
Aja, pa česnovo tinkturo bo treba nastaviti za "virozne čase"._________________naredimo svet lepši
Brbr, meni rata iz 500g svežega 230g suhega, očitno ga med postopkom malo izgubim .
Psihično se pripravljam na pobiranje česna v nedeljo in ponedeljek. Po nekaj testno izpuljenih ne kaže ravno na dobro letino . Saj po vsem dežju, poleganju zaradi vetra in res grdem napadu rje, se ne čudim ... A pustimo se presenetiti! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Psihično se pripravljam na pobiranje česna v nedeljo in ponedeljek. Po nekaj testno izpuljenih ne kaže ravno na dobro letino . Saj po vsem dežju, poleganju zaradi vetra in res grdem napadu rje, se ne čudim ... A pustimo se presenetiti! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Citiram: |
Bicikl, po mojih izkušnjah, tudi iz majhnih strokov semenskih glavic (če niso prav majhne) zrastejo lepe glave česna. Če prav razumem, misliš zdaj te male glavice česna jeseni saditi za jedilni česen v naslednjem letu (?). Če je tako, ti to močno odsvetujem. Te male glavice so že jedilni česen in v sebi nimajo več potenciala za velike glave. Eno leto sem take zanikrne jedilne česne sadila, ker mi je ostalo nekaj nezasedene površine. Rezultat je bil žalosten: od enostročnih do zelo majhnih glavic z več stročki.. Če bi hotel iz ljedilnega česna pridelati velike glave, bi moral saditi kar največje glave/stroke... |
Aha, razumem. Hvala za opozorilo. No, ker sorte Anka nimam spet iz zarodnih čebulčkov, bom za ohranjanje sorte posadil samo nekaj največjih strokov. Glavnina je itak Gardos, ki se dobro obnese. Sosedi na kmetiji imajo samo to sorto v več sto kg.Nazadnje urejal/a Bicikel 19 Jul 2023 10:22; skupaj popravljeno 1 krat
Copatka, sem šla gleadt, če sem si lani zapisala kakšen je bil "izplen".
Našla sem podatek: iz 400g svežega česna je nastalo 120g suhega. Torej 40%. Letos: iz 500g svežega, 240g suhega (48%). To me preseneča. glede na to, da je bilo lani zelooo suho in letos zelooo mokro, bi pričakovala, da vsebuje letos česen več vode, pa ne
Povem, da je bil obakrat česen pripravljen iz sveže nabranig glav. Tako, da se ni mogla vlaga izgubiti zaradi predsušenja...
Ali si tehtala že očiščen česen, ali so bili stroki še v lupini? Se kar pozna: zapisano imam, da iz 400g neočiščenega česna pride 300g očiščenega...
Bicikl, kakšen zarodni čebulček Anke ti bom prinesla na jesensko srečanje, če boš hotel..._________________naredimo svet lepši
Našla sem podatek: iz 400g svežega česna je nastalo 120g suhega. Torej 40%. Letos: iz 500g svežega, 240g suhega (48%). To me preseneča. glede na to, da je bilo lani zelooo suho in letos zelooo mokro, bi pričakovala, da vsebuje letos česen več vode, pa ne
Povem, da je bil obakrat česen pripravljen iz sveže nabranig glav. Tako, da se ni mogla vlaga izgubiti zaradi predsušenja...
Ali si tehtala že očiščen česen, ali so bili stroki še v lupini? Se kar pozna: zapisano imam, da iz 400g neočiščenega česna pride 300g očiščenega...
Bicikl, kakšen zarodni čebulček Anke ti bom prinesla na jesensko srečanje, če boš hotel..._________________naredimo svet lepši