Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, hvala za nasvet. Bom to naredila.

sem pa posadila v soboto še zadnje lanske gomolje arrowa, za 2 tekoča m jih je bilo._________________Lp, Živa
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Arrow (domači semenski material, lani pridelan iz cim) izkopali in večino že pojedli. Pridelek je bil lep. Nekaj ga bom prihranil za seme.
Adora, (kupljeni semenski), zel v celoti propadla, pomagala ji je rja. Nekaj malega izkopal in daje vtis zadovoljivega pridelka. Takoj zraven je bilo posajenih nekaj gomoljev (v dolžini 1,5m) domače pridelave (gomolji iz cim) in je zel še popolnoma zelena.
Ostale sorte (Agria, Rudolph, Desiree, Krka...) se še dokaj uspešno bojujejo z glivami, brez moje pomoči.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Izkopana Adora. Kar lepa bera - iz posajenih 5kg je zraslo okoli 60kg jedilnega krompirja.
V zemlji sta še Rudolf ( 4 + 1/3 vrste ) te 2/3 vrste Igorja. Vrsta pri meni je dolga okoli 4 metre.
Prvega sem danes poskusno izkopal eno rastlino in kaže, da bo tudi lep. Verjetno lahko prav tako pričakujem vsaj 60kg.
Čima pri Rudolfu je še pretežno zelena in tudi še večinoma ni nič poležena. Pri Igorju so zeleni deli že dokaj propadli.
Ne najdem podatkov, koliko dni potrebuje do zrelosti, zato bom raje še malo pustil v zemlji.
živa

Po Muhinem nasvetu posajen krompir ima zelo lepo cimo. to soboto sem sadila še eno vrsto 2 m dolgo mini kroglice poskusno, da vidim, kaj bo zrastlo.

moja bera ozimnega krompirja je uboga, ker je bilo leglo voluharjev med krompirjem, upam, da govorim v preteklikem in sem vse ujela. ti hudiči naseljujejo krtove rove.

AB, čestitke._________________Lp, Živa
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej Banko je napisal/a:
Izkopana Adora. Kar lepa bera - iz posajenih 5kg je zraslo okoli 60kg jedilnega krompirja.
....

Andrej Banko, zelo zelo lep rezultat. Pravijo da 1kg posajenega da ca. 6-7kg izkopanega, tudi pri nas je tako. Kako si uspel podvojiti kilažo?
Andrej Banko

Skoplješ jarke, položiš krompir v zemljo, zasuješ, počakaš da zraste, vmes osuješ in po dobrih treh mesecih izkoplješ.
Vmes jaz enkrat tretiram s fungicidom in to je to.
Do sedaj je bilo vedno med 10 in 15-kratnik posajenega.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zanimivo.
(pa mladega "krast" ne smeš...) Very Happy
živa

AB, tako preprosto vseeno ne gre Wink Zemlja mora biti bogata s hranili, krompir je požrešen. Brez njih so frnikule. Res odličen rezultat._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

...pa spet ne prebogata, ker drugače naredi samo zelo lepo zelenje in frnikule...

Jaz na končni rezultat še čakam. Prvo gredo bom do konca izpraznila v naslednjem tednu. Gotovo pa pridelek ne bo tako obilen kot pri doktorju za krompir ABju Laughing Čestitke, AB!_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko

Končno je prišel dan za izkop druge polovice krompirja - sorta Rudolf.
Iz 5kg semenskega je zraslo toliko, 84kg skupaj z empalažo, pravi tehtnica. Plus približno 1kg šišk.

-------
Odgovori