Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
česen 2023
Še moje poročilo...
Včeraj sem pobrala česen do konca. Na vrsti so bile rastline, katerim se pustila pske, z namenom pridelave zarodnih čebulčkov. Česen je bil iz dveh genracij: rastline iz posamično sajenih strokov semenskega česna in rastline iz posajenih celih glavic jedilnega česna (tistih, ki sem jih lani prispravilu pozabila na njivi.. )
Čas spravila je bil pri meni čisto pravi. Mogoče bi česen lahko pospravi še malo prej, ker so zunanje ovojnice že črnele. A glavice so bile še čvrste, dobro pritrjene na steblo. Tako sem tistega, sajenega posamič, brez problemov pulila. Česen je bil že popolnoma brez listov.
Cvetne ovojnice so že vse popokale, zarodni čebulčki so že dobili vijoličnoo barvo...
Pridelek je malo mešan: prevladujejo srednje velike glavice, veliko je tudi majhnih, malo pa velikih glavic česna.
Mislim pa, da so zarodni čebulčki kar lepo uspeli. Precej sem videla zelo velikih. Seveda bo vse jasno, ko bom česen čistila.
Zdaj pa še o pridelku celih glav "pozabljenega" jedilnega česna. Glede na to, da lani glavice česna niso bile velike, torej so bile posajene srednje do male glavice, je pridelek odličen. Precej je velikih glavic, veliko srednjih in, seveda, tudi veliko majhnih. Kljub vsemu odličen prodelek, če upoštevamo, da so rastli skupaj in, da sem vsem pustila cvetke...
Še malo slikic:
pridelek "pozabljenčkov"
povprečne velikosti
miniaturni
lepi
Celotna letošnja bera jedilnega česna visi in se suši... Zaenkrat sem kar zadovoljna.
_________________naredimo svet lepši
Včeraj sem pobrala česen do konca. Na vrsti so bile rastline, katerim se pustila pske, z namenom pridelave zarodnih čebulčkov. Česen je bil iz dveh genracij: rastline iz posamično sajenih strokov semenskega česna in rastline iz posajenih celih glavic jedilnega česna (tistih, ki sem jih lani prispravilu pozabila na njivi.. )
Čas spravila je bil pri meni čisto pravi. Mogoče bi česen lahko pospravi še malo prej, ker so zunanje ovojnice že črnele. A glavice so bile še čvrste, dobro pritrjene na steblo. Tako sem tistega, sajenega posamič, brez problemov pulila. Česen je bil že popolnoma brez listov.
Cvetne ovojnice so že vse popokale, zarodni čebulčki so že dobili vijoličnoo barvo...
Pridelek je malo mešan: prevladujejo srednje velike glavice, veliko je tudi majhnih, malo pa velikih glavic česna.
Mislim pa, da so zarodni čebulčki kar lepo uspeli. Precej sem videla zelo velikih. Seveda bo vse jasno, ko bom česen čistila.
Zdaj pa še o pridelku celih glav "pozabljenega" jedilnega česna. Glede na to, da lani glavice česna niso bile velike, torej so bile posajene srednje do male glavice, je pridelek odličen. Precej je velikih glavic, veliko srednjih in, seveda, tudi veliko majhnih. Kljub vsemu odličen prodelek, če upoštevamo, da so rastli skupaj in, da sem vsem pustila cvetke...
Še malo slikic:
pridelek "pozabljenčkov"
povprečne velikosti
miniaturni
lepi
Celotna letošnja bera jedilnega česna visi in se suši... Zaenkrat sem kar zadovoljna.
_________________naredimo svet lepši
Tudi moj česen končno visi, razen tistega z glavicami za čebulčke, ki se kar nočejo debeliti.
Letos imam slabo sezono, preveč dežja, rja in tudi moja krivda. Predolgo sem vmes pustila samosevno solato, zato ga nisem nič okopala ... in verjetno pobrala prekmalu. A zaradi rje nisem upala tvegati.
Sem pa včeraj doživela manjši šok, ki mi je vnesel rahlo skepso v vrt brez prekopavanja . Bila sem pri prijateljici v bližini, ki sem ji lani dala ankine čebulčke, ona pravi, da zelo drobne in da je zelo dvomila, kaj lahko zraste iz tako majhnega čebulčka. Vpričo mene je ven potegnila enega še z glavico - tako ogromnega nisem imela še nikoli, vsaj enih 8 cm .
Zakaj skepsa? Njen vrt vsako leto po starem preštihajo in pognojijo s hlevskim gnojem. Nobenega komposta, nobene zastrike, zemlja je po nalivih zelo zbita. Res pa je, da ima sonce od jutra do večera.
No, se bom tolažila s tem zadnjim podatkom ... _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos imam slabo sezono, preveč dežja, rja in tudi moja krivda. Predolgo sem vmes pustila samosevno solato, zato ga nisem nič okopala ... in verjetno pobrala prekmalu. A zaradi rje nisem upala tvegati.
Sem pa včeraj doživela manjši šok, ki mi je vnesel rahlo skepso v vrt brez prekopavanja . Bila sem pri prijateljici v bližini, ki sem ji lani dala ankine čebulčke, ona pravi, da zelo drobne in da je zelo dvomila, kaj lahko zraste iz tako majhnega čebulčka. Vpričo mene je ven potegnila enega še z glavico - tako ogromnega nisem imela še nikoli, vsaj enih 8 cm .
Zakaj skepsa? Njen vrt vsako leto po starem preštihajo in pognojijo s hlevskim gnojem. Nobenega komposta, nobene zastrike, zemlja je po nalivih zelo zbita. Res pa je, da ima sonce od jutra do večera.
No, se bom tolažila s tem zadnjim podatkom ... _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne dvomim, da so v tisočletjih kmetijstva ugotovili, kaj je treba z zemljo, da da največ od sebe, ker bi sicer bili lačni. Takrat vloženo delo ni bil problem, problem je bil, če zemlja ni dala "maksimuma" od sebe glede na tehnologijo, ki so jo lahko uporabili.
Danes je drugače. Če se gremo "vrt brez prekopavanja", ne bomo lačni v primeru, da kako leto zaradi vremenskih razmer da manj od sebe od "klasike". Nekaj časa in vloženega dela pa bomo gotovo prihranili.
Danes je drugače. Če se gremo "vrt brez prekopavanja", ne bomo lačni v primeru, da kako leto zaradi vremenskih razmer da manj od sebe od "klasike". Nekaj časa in vloženega dela pa bomo gotovo prihranili.
Naletel sem na zanimiv članek in google ga je kar lepo prevedel:
Česen obstane eno leto: kako ga shraniti?
Izkušeni kuharji bodo zagotovo poznali ta način konzerviranja česna. Najprej vzamemo pol kilograma strokov česna in jih za približno eno uro namočimo v mlačno vodo. Ko jih posušite, jih olupite in videli boste, da se bodo zlahka luščile, ker se je koža zmehčala.
Nato položite vse stroke česna v steriliziran steklen kozarec. Nato nasujte dve žlici grobe soli, to naj bo približno 30 gramov soli. Zdaj lahko dodate nekaj žlic jabolčnega kisa ali, če želite, vlijete vinski kis, ta sestavina bo pomagala ohraniti česen nedotaknjen.
Nazadnje zavrite nekaj vode in pustite, da se ohladi. Preden posodo zaprete s pokrovčkom, narežite rezino limone in jo položite na česen. Kozarec zelo tesno zapremo in pretresemo, da se vse sestavine premešajo.
Tako boste svoje stroke česna ohranili več kot eno leto v brezhibnem stanju in ne bodo zgnili. Pa ne samo to, saj jih lahko zaužijete kadar koli želite, ne da bi jih morali lupiti vsakič, ko jih potrebujete. To metodo uporabljajo številni kuharji, je praktična in predvsem učinkovita.Nazadnje urejal/a Bicikel 17 Avg 2023 12:56; skupaj popravljeno 1 krat
Česen obstane eno leto: kako ga shraniti?
Izkušeni kuharji bodo zagotovo poznali ta način konzerviranja česna. Najprej vzamemo pol kilograma strokov česna in jih za približno eno uro namočimo v mlačno vodo. Ko jih posušite, jih olupite in videli boste, da se bodo zlahka luščile, ker se je koža zmehčala.
Nato položite vse stroke česna v steriliziran steklen kozarec. Nato nasujte dve žlici grobe soli, to naj bo približno 30 gramov soli. Zdaj lahko dodate nekaj žlic jabolčnega kisa ali, če želite, vlijete vinski kis, ta sestavina bo pomagala ohraniti česen nedotaknjen.
Nazadnje zavrite nekaj vode in pustite, da se ohladi. Preden posodo zaprete s pokrovčkom, narežite rezino limone in jo položite na česen. Kozarec zelo tesno zapremo in pretresemo, da se vse sestavine premešajo.
Tako boste svoje stroke česna ohranili več kot eno leto v brezhibnem stanju in ne bodo zgnili. Pa ne samo to, saj jih lahko zaužijete kadar koli želite, ne da bi jih morali lupiti vsakič, ko jih potrebujete. To metodo uporabljajo številni kuharji, je praktična in predvsem učinkovita.Nazadnje urejal/a Bicikel 17 Avg 2023 12:56; skupaj popravljeno 1 krat