Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous
Tudi jaz sejem močvirce konec februarja v sejalnike, prekrijem s prozorno plastično ploščo in postavim v bližino radijatorjev. Najmanj 2 x jih presadim v vedno večje lončke. Ko so visoki 25 do 30 cm gredo v zemljo na stalno mesto in v glavnem zacvetijo še isto leto. Prilagam pa še fotko belega močvirca z precej zmečkanimi cvetnimi listi, ki zacveti malo pozneje. Značilnost tega hibiskusa je, da ima ploščata stebla in zelo na gosto posejane cvetove na vejici. Velikost cvetov od 18 do 20 cm.
Takole cveti hibiskus pri prijateljici, ki mi je dala seme. Premer še ne povsem odprtega cveta je 19 cm, na koncih vej je vse polno popkov.
Moj največji sejanec ima v višino 15 cm, tisti drugi od nekega Gartlčana 30 cm, vsi so še v lončkih.
Pa sem in tja je kakšna oranžna pega ?!?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
V zadnjih deževnih dnevih so bili res težki pogoji za cvetoče m.hibiskuse (težki in mokri cvetovi so polomili kar nekaj cvetočih vejic). Dobro pa je, da po vsakem dežju posije sonce in sončni žarki imajo izredno moč pri odpiranju novih cvetov. Danes je sončni dan in takoj je večbarvna cvetna kulisa m.hibiskusov okoli hiše.
Pri meni so letos (skoraj) vsi hibiskusi približno tretjino nižji kot lani. Velja za lončne in za živo mejo. Izjema je rondo, tu so letos vsi trije novi, visoki pa približno polovico normalne višine za ta čas. Upal sem da bodo kaj pohiteli navzgor; vendar so vsi naredili popke; beli je začel cveteti, za njim še roza.
Bojim se, da bodo letos ostali kar na dwarf višini .... _________________mfranc
Bojim se, da bodo letos ostali kar na dwarf višini .... _________________mfranc
Moji, tisti, ki so na vrtu že več let, so normalne višine, nekateri mi segajo celo čez glavo. Sejanec z velikimi rdečimi cvetovi me je presenetil, ker se je zelo razbohotil v višino in širino. Le na cvetenje čakam letos dlje. Od letošnjih sejancev ni še noben zacvetel, popki so še majhni in tudi ne bodo vse zacveteli. Nekateri od njih rastejo zelo počasi.
Objavljam dve fotki cvetov iz istega grma. Na prvi je cvet iz meseca julija in na drugi cvet iz meseca avgusta, zanimivo kako spreminjajo barve iz čisto lila barve v roza z lila prameni. Ali na to vpliva dež ali samo starost. Še eno vprašanje ali ima kdo kaj več izkušenj na temo: koliko je življenska doba močvirskega hibiskusa (grma)