Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Peka rženega kruha z drožmi
Najbrž jih bodo sčasoma spet dobili tudi drugje. En zavojček še imam in če me bo spet zgrabila drožomanija, si bom iz njega pripravila droži za naprej. Ampak take razlike v ceni pa res ne razumem. Dvomim, da bi bile one od Mok'ce toliko bolj učinkovite. Ko bom na tržnici v Kosezah, bom stopila v njihovo prodajalnico, si jih ogledala od blizu in malo povprašala.
Jao, jao, potršniki.
Muha, ali ne bi raje imela v hladilniku kozarček z "mokrimi" drožmi. Te so vseskozi žive in vedno na voljo. Pa nič komplicirano jih ni gojiti.
Pri nas pečemo kruh enkrat na teden. Takrat vzamem iz kozarčka žlico droži (zadošča za pol kg moke), to dam v poseben kozarec, dodam žlico moke in toliko vode, da dobim gosto/pastozno zmes. Istočasno dam v kozarec, kjer hranim droži, žlico moke in malo vode, da je zmes pastozna. Oba kozarca pustim na k.pultu 5-6ur. Potem iz odvzetih droži zamesim kruh, nahranjene in namnožene droži iz osnovnega kozarca pa shranim nazaj v hladilnik in jih pustim pri miru do naslednje peke. Torej jih nahranim največ enkrat na teden, se pa zgodi, da tudi dve tedna ostanejo nenahranjene, pa so doslej vedno lepo preživele...
Tudi te svoje droži lahko posušiš ali zamrzneš, če jih želiš shraniti za daljši čas.
Če bi se odločila za "rejo" domačih droži, ti z veseljem odstopim začetno plemensko čredico.
_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 11:20; skupaj popravljeno 2 krat
Muha, ali ne bi raje imela v hladilniku kozarček z "mokrimi" drožmi. Te so vseskozi žive in vedno na voljo. Pa nič komplicirano jih ni gojiti.
Pri nas pečemo kruh enkrat na teden. Takrat vzamem iz kozarčka žlico droži (zadošča za pol kg moke), to dam v poseben kozarec, dodam žlico moke in toliko vode, da dobim gosto/pastozno zmes. Istočasno dam v kozarec, kjer hranim droži, žlico moke in malo vode, da je zmes pastozna. Oba kozarca pustim na k.pultu 5-6ur. Potem iz odvzetih droži zamesim kruh, nahranjene in namnožene droži iz osnovnega kozarca pa shranim nazaj v hladilnik in jih pustim pri miru do naslednje peke. Torej jih nahranim največ enkrat na teden, se pa zgodi, da tudi dve tedna ostanejo nenahranjene, pa so doslej vedno lepo preživele...
Tudi te svoje droži lahko posušiš ali zamrzneš, če jih želiš shraniti za daljši čas.
Če bi se odločila za "rejo" domačih droži, ti z veseljem odstopim začetno plemensko čredico.
_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 11:20; skupaj popravljeno 2 krat
brbr: droži sem že dobila, morda celo od tebe, a so umrčkale. Žal nimam rok'ce zanje pa tudi preredko pečem kruh doma, ker se mi noče in noče posrečiti, da bi bil sočen in rahel. Tak visok hlebec z luknjami bi rada, dobim pa po večini enakomerno gostega. Če je notri še ržena ali polnozrnata, pirina ... je še zbit. Edino kruh brez gnetenja je bil tam nekje, a mi je priprava nekam nepriročna. Zato iščem suhe, da bodo pri roki, kadarkoli me bo ravno prijelo, da bi se lotila peke.z
Mogoče pa vseeno ponovno poskusim z namenom, da jih zamrznem.
Mogoče pa vseeno ponovno poskusim z namenom, da jih zamrznem.