Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Najbrž jih bodo sčasoma spet dobili tudi drugje. En zavojček še imam in če me bo spet zgrabila drožomanija, si bom iz njega pripravila droži za naprej. Ampak take razlike v ceni pa res ne razumem. Confused Dvomim, da bi bile one od Mok'ce toliko bolj učinkovite. Ko bom na tržnici v Kosezah, bom stopila v njihovo prodajalnico, si jih ogledala od blizu in malo povprašala.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Le daj, to je taka trgovinca, bi rekla, da si to lahko privošči. Saj veš,.. v kletni etaži je. Mimogrede, splet pravi, da je 30 g svežih iz ajdove moke pri njih 2€.
Kaj pa, če si iz te vrečke vzgojiš droži in jih na peki papirju posušiš
Pa imaš svojo zalogo suhih. Tak plan imam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za info. Ko bom tam, se bom malo razgledala.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jao, jao, potršniki.

Muha, ali ne bi raje imela v hladilniku kozarček z "mokrimi" drožmi. Te so vseskozi žive in vedno na voljo. Pa nič komplicirano jih ni gojiti.

Pri nas pečemo kruh enkrat na teden. Takrat vzamem iz kozarčka žlico droži (zadošča za pol kg moke), to dam v poseben kozarec, dodam žlico moke in toliko vode, da dobim gosto/pastozno zmes. Istočasno dam v kozarec, kjer hranim droži, žlico moke in malo vode, da je zmes pastozna. Oba kozarca pustim na k.pultu 5-6ur. Potem iz odvzetih droži zamesim kruh, nahranjene in namnožene droži iz osnovnega kozarca pa shranim nazaj v hladilnik in jih pustim pri miru do naslednje peke. Torej jih nahranim največ enkrat na teden, se pa zgodi, da tudi dve tedna ostanejo nenahranjene, pa so doslej vedno lepo preživele...

Tudi te svoje droži lahko posušiš ali zamrzneš, če jih želiš shraniti za daljši čas.

Če bi se odločila za "rejo" domačih droži, ti z veseljem odstopim začetno plemensko čredico.

Laughing_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 11:20; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, pri mopjem na pol nomadskem preseljevanju vsak teden dvakrat, se mi ni obneslo, najbrž nisem dovolj organizirana, da bi imela svoje droži. Bo to pač, ko ne bom več tak nomad.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: droži sem že dobila, morda celo od tebe, a so umrčkale. Žal nimam rok'ce zanje pa tudi preredko pečem kruh doma, ker se mi noče in noče posrečiti, da bi bil sočen in rahel. Tak visok hlebec z luknjami bi rada, dobim pa po večini enakomerno gostega. Če je notri še ržena ali polnozrnata, pirina ... je še zbit. Edino kruh brez gnetenja je bil tam nekje, a mi je priprava nekam nepriročna. Zato iščem suhe, da bodo pri roki, kadarkoli me bo ravno prijelo, da bi se lotila peke.z

Mogoče pa vseeno ponovno poskusim z namenom, da jih zamrznem.
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Evo, da se malo považim in obudim temo Smile
En hlebček zame, en za prijateljico, včeraj pred službo. Po službi smo ga pokusili in je dober, a zaradi toplega vremena tudi rahlo bolj kisel kot zimske variante. Narejen iz mešanice pirine polnozrnate in bele moke Smile

metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Uf, lepa in nedvomno dobra. Kislina pač, tudi pri kupljenem sem opazila, da je tako,
copatka
Prispevkov: 2292
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

O, kako sta lepa! srce_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako lepa hlebčka! Kar do sem dišita. njami
Odgovori