Obnašanje živali in rastlin v povezavi z vremenom

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Eno splošno obnašanje, ki najbrž velja povsod pri nas, je obnašanje muh. Kadar silijo noter, bo dež. Če seveda razni odganjalniki ne sfižijo slike.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi mravlje so pred dežjem bolj aktivne.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem pa zadnje dni opazovala čebele, ki že nekaj časa trumoma oblegajo fasado naše hiše, obdano z divjo trto. Ta zdaj (gre počasi proti koncu) cveti na polno. Tako je čebel vse polno, kot pred čebelnjakom.
Pa sem jih opazovala, ko se je približevala nevihta. Je že deževalo, one so pa še kar obletavale cvetke, se jim ni nikamor mudilo. Sem si mislila, tole ne bo nič hujšega, ker bi jo drugače že popihale domov... Kdaj so jo potem ucvrle domov, ne vem Embarassed Upam, da tudi pri teh hitrih prihodih neviht vedo, kdaj morajo domov, kaj pravite?_________________naredimo svet lepši
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Lastovke so nam nekdaj napovedovale vreme. Pozabil, kaj je pomenilo, če so letale višje in kaj, če so letale nižje. Verjetno višji let => lepo vreme.
Lastovke pa so gotovo "napovedovale" na osnovi tega v kateri zračni plasti so našle svojo hrano, mušice in ostale žuželke.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko je meni znano, se obeta slabo vreme kadar lastovke letijo nizko (tam so tudi mušice...)._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Ko je meni znano, se obeta slabo vreme kadar lastovke letijo nizko (tam so tudi mušice...).

Tako je.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Citiram:
Na Slovenskem je bilo splošno znano, da bo gotovo deževalo, če regrat ali brezstebelna kompava, bolj znana kot bodeča neža, zapira cvet. Vedeli so, da se posušena kompava stisne v mokrem vremenu, razširi pa v suhem. Ena najbolj zanimivih vremenskih rastlin je krvomočnica z ljudskim imenom smrdljička, ki se v suhem vremenu popolnoma zvije, v vlažnem pa zravna, kar so nekoč s pridom izkoriščali solinarji v roži vetrov ali vetrovnici. To je bil pripomoček za napovedovanje vremena, na katerem so bile po straneh neba narisane na papir ali vklesane v kamen smeri pihanja vetrov, v njeno sredino pa so pričvrstili travno bilko iz vrste krvomočnic, ki je bila občutljiva na vlago in se je obračala po vlažnosti vetra. Takšnih primerov je v slovenskem etnobotaničnem izročilu še precej.

Priznam, da tega nisem vedela. Bom bolj pozorna na regrat in na bodečo nežo.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Napovedovanje vremena iz bodeče neže mi je znano že od otroških let. Z regratom je pa malo drugače. Pri meni na vzhodni legi moram cvetove vedno pobrati dopoldne, ker so popoldne vsi zaprti, ne glede na vremenske razmere.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Ja, glede regrata imaš prav, ker tole se pri meni tudi dogaja. Kakor pade v senco se zapre, pa čeprav je sončno vreme. In pri marjeticah se isto dogaja.
Life is like a game ... play it ...

Slika
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Jaz pa že od cca 1975 opazujem vrane. Takrat so se drle vrane, ko je šel mimo kar zelo starejši gospod ( bil je pri sosedih na obisku) in me ogovoril, ko sem bila na vrtu. Rekel je, da se bo vreme spremenilo, ker se vrane derejo.
To sem si zapomnila, ker mi je bila zanimiva ta razlaga.

Še danes jih poslušam in če je takrat kdo zraven, ko se derejo, sigurno rečem, da se bo vreme spremenilo.

Danes so se drle kot zmešane. Pa da vidimo kaj bo.

lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori

Vrni se na “Čvek”