Obnašanje živali in rastlin v povezavi z vremenom
-
Jaz sem pa zadnje dni opazovala čebele, ki že nekaj časa trumoma oblegajo fasado naše hiše, obdano z divjo trto. Ta zdaj (gre počasi proti koncu) cveti na polno. Tako je čebel vse polno, kot pred čebelnjakom.
Pa sem jih opazovala, ko se je približevala nevihta. Je že deževalo, one so pa še kar obletavale cvetke, se jim ni nikamor mudilo. Sem si mislila, tole ne bo nič hujšega, ker bi jo drugače že popihale domov... Kdaj so jo potem ucvrle domov, ne vem Upam, da tudi pri teh hitrih prihodih neviht vedo, kdaj morajo domov, kaj pravite?_________________naredimo svet lepši
Pa sem jih opazovala, ko se je približevala nevihta. Je že deževalo, one so pa še kar obletavale cvetke, se jim ni nikamor mudilo. Sem si mislila, tole ne bo nič hujšega, ker bi jo drugače že popihale domov... Kdaj so jo potem ucvrle domov, ne vem Upam, da tudi pri teh hitrih prihodih neviht vedo, kdaj morajo domov, kaj pravite?_________________naredimo svet lepši
-
- Kraj: Štajerska
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Citiram: |
Na Slovenskem je bilo splošno znano, da bo gotovo deževalo, če regrat ali brezstebelna kompava, bolj znana kot bodeča neža, zapira cvet. Vedeli so, da se posušena kompava stisne v mokrem vremenu, razširi pa v suhem. Ena najbolj zanimivih vremenskih rastlin je krvomočnica z ljudskim imenom smrdljička, ki se v suhem vremenu popolnoma zvije, v vlažnem pa zravna, kar so nekoč s pridom izkoriščali solinarji v roži vetrov ali vetrovnici. To je bil pripomoček za napovedovanje vremena, na katerem so bile po straneh neba narisane na papir ali vklesane v kamen smeri pihanja vetrov, v njeno sredino pa so pričvrstili travno bilko iz vrste krvomočnic, ki je bila občutljiva na vlago in se je obračala po vlažnosti vetra. Takšnih primerov je v slovenskem etnobotaničnem izročilu še precej. |
Priznam, da tega nisem vedela. Bom bolj pozorna na regrat in na bodečo nežo.
Life is like a game ... play it ...
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
Pozdravljeni
Jaz pa že od cca 1975 opazujem vrane. Takrat so se drle vrane, ko je šel mimo kar zelo starejši gospod ( bil je pri sosedih na obisku) in me ogovoril, ko sem bila na vrtu. Rekel je, da se bo vreme spremenilo, ker se vrane derejo.
To sem si zapomnila, ker mi je bila zanimiva ta razlaga.
Še danes jih poslušam in če je takrat kdo zraven, ko se derejo, sigurno rečem, da se bo vreme spremenilo.
Danes so se drle kot zmešane. Pa da vidimo kaj bo.
lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Jaz pa že od cca 1975 opazujem vrane. Takrat so se drle vrane, ko je šel mimo kar zelo starejši gospod ( bil je pri sosedih na obisku) in me ogovoril, ko sem bila na vrtu. Rekel je, da se bo vreme spremenilo, ker se vrane derejo.
To sem si zapomnila, ker mi je bila zanimiva ta razlaga.
Še danes jih poslušam in če je takrat kdo zraven, ko se derejo, sigurno rečem, da se bo vreme spremenilo.
Danes so se drle kot zmešane. Pa da vidimo kaj bo.
lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...