SPOMLADANSKO VSESLOVENSKO SREČANJE V SINJI GORICI, 2O.4.2024

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5259
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Nekega lepega dne bom pa presenetil ...
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Andrej Banko je napisal/a:
Nekega lepega dne bom pa presenetil ...
Shocked Shocked Shocked_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17488
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že doma,a na toplem.Very Happy Po poti je bilo vse od sonca, do plohe, mraza in vetra.

Spet nam je bilo lepo, kljub nekoliko nižjim stopinjam zraka in občasnemu vetriču. Še celo sonce nas je spremljalo kar nekaj časa . Res imamo tam zgoraj močne zaščitnike, a ne?
Andrej Banko
Prispevkov: 5259
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hvala vsem za družbo in sadike ter semena. Malo hitreje sem odpeketal, ker opravkov in dela kar nikoli ne zmanjka ( pravzaprav jih je vsako leto več ).

Dolžen sem še Danilov odgovor glede mavraha :

Odgovor
----------
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Oooo, hvala, Andrej in Danilo! Še domov nisem prišla, pa me že čaka odgovor. Morchélla costáta torej.
Še kakšen enostaven recept? Gobe dobim zelo poredko in nimam veliko prakse v pripravi. Jem jih pa zelo rada.
Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9471
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pometanje je uspelo, malo dlje kot običajno je trajalo, da smo zadnji pometli. In dočakali vrnitev sonca.
Ni dvoma, bilo je, kot vedno, zelo prijetno, tudi vreme, glede na celotedenske napovedi, zgledno.

Rezervacija za jesensko srečanje narejena, SOBOTA 5. OKTOBER 2024. Zabeležite si.
babaco
Prispevkov: 921
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Zgleda, da se bom moral kar sam spomniti, da narežem fige. Very Happy
Andrej Banko
Prispevkov: 5259
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

lpmami je napisal/a:

Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?


Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti.
Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ...
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hvala, Andrej!
Ja, pometli smo temeljito, zato je bolj dolgo trajalo.
Današnja tombola je bila najboljša v tem, ko sem dobila nazaj svoj prispevek in ga takoj zamenjala za krasne čajote.
Vesela sem bila vseh, ki ste prišli, saj se prispevki tule na forumu čisto drugače berejo, če poznamo osebo in se srečujemo tudi osebno.
Pa hvala organizatorjem - še vreme ste "zrihtal"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 20 Apr 2024 23:16; skupaj popravljeno 2 krat
Danilo
Prispevkov: 748
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Andrej Banko je napisal/a:
lpmami je napisal/a:

Pa na spletu piše, da je pogojno užiten. Da potrebuje dolgo kuhanje. Koliko je to v minutah?


Vsi smrčki ( mavrahi ) so pogojno užitni. To pomeni, da potrebujejo termično obdelavo - surovi lahko povzročijo kakšne neprijetnosti.
Večina ljudi, ki jih poznam, jih uživa ocvrte. Videl sem pa tudi že recepte za drugačne jedi z njimi; npr. omake za k mesu ...


Lpmami, če si našla le enega, ti predlagam, da ga začasno daš v zamrzovalnik. Zelo verjetno se bo v naslednjih dneh ali čez teden pojavil še kak, da bo za malo porcijo. Mavrahi so votli in tankomesnati in za dobro porcijo jih potrebuješ kar nekaj. Vsebujejo strup Giromitrin, ki ob kuhanju večinoma razpade, izhlapi v zrak, malenkost ga ostane v vodi(hidrolizira v drugo strupeno obliko) ki jo je teba zavreči. Druga metoda (tako jih pripravljamo pri nas in kolikor se pogovarjamo, pri vseh znancih gobarjih. Z dušenjem oz. praženjem cca 30 minut izhlapi in razpade večino strupa in postanejo krasna delikatesa. Da bi dobro občutili njegovo aromo, se pri pripravi izogibajte močnim začimbam (enako pri ostalih gobah).
Kdor smrčkov ne pozna dobro, naj bo pozoren. Vse vrste smrčkov imajo nekakšno strukturo satja. Če pa naletite na nekaj po obliki podobnega možganom, ste našli enega od Hrčkov (Orjaški, Spomladanski, Rogljati). Ti vsebujejo večje količine Giromitrina in so terjali že kar nekaj življenj. Literatura pravi o zastrupitvah z hlapi ob kuhanju in tudi znanec, izkušen gobar, je imel težko izkušnjo. Čeprav jih je kuhal in vodo odlil, ni bilo dovolj.
Lpmami, če bo pognalo še kaj primerkov na manjšem prostoru, obstaja možnost, da rastišče ostane tudi drugo leto. Borova zastirka ali materijal gozdnega pogorišča, ki bi ga dodala, to možnost precej poveča.
Odgovori

Vrni se na “Srečanja”