Delavnica izdelave domačega bokaši posipa
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Delavnica izdelave domačega bokaši posipa
(Prenos iz arhiva)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Pravzaprav niti ne, sem mislila bolj na domače potomstvo. Ko bo imelo čas in voljo. Lahko bo to celo kakšna nedelja.
Lahko se pa posebej zmenimo enkrat konec julija/začetek avgusta in naredimo varianto "popolnoma domač bokaši posip" z listavko namesto EM (tega mi bo namreč zmanjkalo). Melase imam pa še dovolj. Otrobe lahko jaz priskrbim (vreča je 20 kg), potrebne posode za bokaši pa vidve.
In poskrbita za kondicijo . Mene je današnje mešanje kar zmatralo. Saj ne, da ni več same mišične moči, a kaj, ko ob vsakem večjem naporu zaštihne, tu, zaštihne tam, če to prezreš, pa čutiš posledice še par dni. Kaj čemo, EMŠO.
Lahko se pa posebej zmenimo enkrat konec julija/začetek avgusta in naredimo varianto "popolnoma domač bokaši posip" z listavko namesto EM (tega mi bo namreč zmanjkalo). Melase imam pa še dovolj. Otrobe lahko jaz priskrbim (vreča je 20 kg), potrebne posode za bokaši pa vidve.
In poskrbita za kondicijo . Mene je današnje mešanje kar zmatralo. Saj ne, da ni več same mišične moči, a kaj, ko ob vsakem večjem naporu zaštihne, tu, zaštihne tam, če to prezreš, pa čutiš posledice še par dni. Kaj čemo, EMŠO.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
No, pa dajmo. Lokacija: pri meni doma. Za datum še se zmenimo.
Zgoraj sem napisala za posode, bi bilo pa super, če bi po možnosti vsak(a) prinesel s seboj še par litrčkov listavke, da ne bo treba vse napraskati meni. Zadnje čase namreč bolj redko odjadram v gozd, še manj me pa vleče tovoriti zemljo v nahrbtniku.
Podrobneje bi se zmenili tik pred zdajci.
brbr: ti si proti meni še prava najstnica.
Zgoraj sem napisala za posode, bi bilo pa super, če bi po možnosti vsak(a) prinesel s seboj še par litrčkov listavke, da ne bo treba vse napraskati meni. Zadnje čase namreč bolj redko odjadram v gozd, še manj me pa vleče tovoriti zemljo v nahrbtniku.
Podrobneje bi se zmenili tik pred zdajci.
brbr: ti si proti meni še prava najstnica.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Po opravljeni inventuri po naši domači učni uri ugotavljam, da mi je ostalo dvolj EM koncentrata še za eno vrečo otrobov. Torej ne bo potrebe po iskanju listavke v gozdu (ali na domačem vrtu).
Od naslednjega tedna menda ne bo več take hude vročine, lahko se zmenimo za en dan po izbiri (razen nedelje).
Otrobe, kot sem napisala, preskrbim jaz. V vreči je 20 kg. Prinesti morate le posode, ki jih je moč zares HERMETIČNO ZAPRETI. V nasprotnem bokaši najprej zajame plesen in nato gniloba.
Priporočam večje posode. Po zorenju (vsaj 3 tedne) je najbolje bokaši posušiti in shraniti suhega. Sicer zdrži tudi vlažen v posodah vsaj eno leto, a le ob optimalnih pogojih - močno stlačeno, hermetično zaprto, na temperaturi med 15 in 25 °C.
Količine: Iz 20 kg bo prišlo približno 40 - 45 litrov bokašija, odvisno, kako močno bomo tlačili v posode.
Toliko vnaprej, da se pripravite.
Od naslednjega tedna menda ne bo več take hude vročine, lahko se zmenimo za en dan po izbiri (razen nedelje).
Otrobe, kot sem napisala, preskrbim jaz. V vreči je 20 kg. Prinesti morate le posode, ki jih je moč zares HERMETIČNO ZAPRETI. V nasprotnem bokaši najprej zajame plesen in nato gniloba.
Priporočam večje posode. Po zorenju (vsaj 3 tedne) je najbolje bokaši posušiti in shraniti suhega. Sicer zdrži tudi vlažen v posodah vsaj eno leto, a le ob optimalnih pogojih - močno stlačeno, hermetično zaprto, na temperaturi med 15 in 25 °C.
Količine: Iz 20 kg bo prišlo približno 40 - 45 litrov bokašija, odvisno, kako močno bomo tlačili v posode.
Toliko vnaprej, da se pripravite.