Delavnica izdelave domačega bokaši posipa

crtj-admin
Site Admin

Delavnica izdelave domačega bokaši posipa

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pravkar končala s pripravo bokašija iz 8 kg otrobov. V smislu prenašanja znanja sledi kasneje enkrat še ena za občinstvo. Potem sem z njim preskrbljena vsaj za naslednja 3 leta. Za Organko in kompostnik.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Za tale bokaši sem pa zainteresirana. A imaš kakšen okviren termin?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi jaz se postavljam v vrsto, muha. Vse v kontekstu mojih novih časov, ki prihajajo. Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pravzaprav niti ne, sem mislila bolj na domače potomstvo. Ko bo imelo čas in voljo. Lahko bo to celo kakšna nedelja.

Lahko se pa posebej zmenimo enkrat konec julija/začetek avgusta in naredimo varianto "popolnoma domač bokaši posip" z listavko namesto EM (tega mi bo namreč zmanjkalo). Melase imam pa še dovolj. Otrobe lahko jaz priskrbim (vreča je 20 kg), potrebne posode za bokaši pa vidve.

In poskrbita za kondicijo . Mene je današnje mešanje kar zmatralo. Saj ne, da ni več same mišične moči, a kaj, ko ob vsakem večjem naporu zaštihne, tu, zaštihne tam, če to prezreš, pa čutiš posledice še par dni. Kaj čemo, EMŠO. Rolling Eyes
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Se pridružujem tudi jaz, če lahko. Bom mešala, da se bo iskrilo in ignorirala EMŠO. Laughing_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

No, pa dajmo. Lokacija: pri meni doma. Za datum še se zmenimo.

Zgoraj sem napisala za posode, bi bilo pa super, če bi po možnosti vsak(a) prinesel s seboj še par litrčkov listavke, da ne bo treba vse napraskati meni. Zadnje čase namreč bolj redko odjadram v gozd, še manj me pa vleče tovoriti zemljo v nahrbtniku.

Podrobneje bi se zmenili tik pred zdajci.
brbr: ti si proti meni še prava najstnica. Wink Laughing
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, hvala_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Po opravljeni inventuri po naši domači učni uri ugotavljam, da mi je ostalo dvolj EM koncentrata še za eno vrečo otrobov. Torej ne bo potrebe po iskanju listavke v gozdu (ali na domačem vrtu).

Od naslednjega tedna menda ne bo več take hude vročine, lahko se zmenimo za en dan po izbiri (razen nedelje).

Otrobe, kot sem napisala, preskrbim jaz. V vreči je 20 kg. Prinesti morate le posode, ki jih je moč zares HERMETIČNO ZAPRETI. V nasprotnem bokaši najprej zajame plesen in nato gniloba.

Priporočam večje posode. Po zorenju (vsaj 3 tedne) je najbolje bokaši posušiti in shraniti suhega. Sicer zdrži tudi vlažen v posodah vsaj eno leto, a le ob optimalnih pogojih - močno stlačeno, hermetično zaprto, na temperaturi med 15 in 25 °C.

Količine:
Iz 20 kg bo prišlo približno 40 - 45 litrov bokašija, odvisno, kako močno bomo tlačili v posode.

Toliko vnaprej, da se pripravite.
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”