Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Ja, drži v katalogu je tako označen.
Pa včasih je bilo kar nekaj teh sort jablan po kmetijah, spomnim se zaradi tako temne barve jabolk. Čudno se mi zdi, ker sem po drevesnicah spraševal, pa noben ne ve nič.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes so se začeli odpirati cvetovi na tisti pozni sorti od MarijeV ( "Ruska Amazonka ). Kakšnih 14 dni prej kot lani. Upam, da bo letos kak plod za pokušino.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

od prejšnje nedelje večera do petka, 5.7., je polovica jabolk Summered skljuvana - ptiči.

vse jablane smo zaščitili pred ptiči, ravno tako maline, robide, aronijo, praktično vse sadje, ker kosov je preveč!
Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad_________________Lp, Živa
Andrej Banko

Pri meni je pa včeraj del pridelka poškodovala toča. Kolikšen odstotek plodov je bušknjenih, bom pa še videl ...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

mi je žal, da to berem.
očitno od te obilice sadja, ki se nam letos obeta, ne bo veliko Sad_________________Lp, Živa
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ja, sožalje :(
Mi je pa zelo čudno, kar opažam med kolesarjenjem po okolici: vidim polne jablane, breskve in slive, 100m proč pa vse prazno :-o Vem, da je bila spomladi pozeba zelo po mikrolokacijah, a vseeno čudno.
Andrej Banko

Nekaj verjetno bo, ampak glede na vložene delovne ure, bistveno premalo.
Včeraj zgodaj zjutraj sem sicer poškropil drugič proti zavijaču.
Upam, da je zdaj to to in sem zaključil s FFS za letos ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Stanje jablan in jabolk je pri nas zaenkrat zelo dobro. Poletna prehitevajo za skoraj mesec. So nekoliko drobnejša kot ponavadi, ker jih je res veliko ne glede na pomladanske akrobacije. Ne dohitevam s kuhanjem kašic, tako da bomo peljali stisniti za sok.
Andrej Banko

Merkur ( na fotografiji ) in Zlata Parmena dobivata barvo.
Najhitrejši so tisti, ki imajo manjše poškodbe od toče ali živih nebodijihtreba. Oni, ki so bili močneje poškodovani, so že zgnili in odpadli.

Spodnje veje so bolj skromno obložene ( pozeba ? ), višje gor pa morda celo nekaj bo ...

------
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Andrej

Tudi pri meni je podobno. Merkur cepljen na lesniko je v zgornjem nadstropju lepo obložen. Sem pa pričakoval bolj rdeča jabolka. Meso je oranžno.
Tvoj cepič!
Odgovori