mfranc je napisal/a: | ||
Muha, poročaj kaj se dogajala z Kora Albo. Jaz sem imel hude težave z lanskimi, že ukoreninjenimi potaknjenci. Propadali so kar nekaj mesecev, in šele pred nekaj tedni so vstali od mrtvih. |
muha je napisal/a: |
Kora Alba je izgleda preživela. En poganjek se je opogumil. No, kjer je letos eden, jih bo drugo leto več, a ne? Nujno si moram spomladi narediti potaknejenc, ker je tudi meni ena od najljubših. |
Oooo, lepo da se je zbudila! Sicer pa sem imel namen da ti sedajle ponudim kak njen potaknjenec. Pri prvem letošnjem "Hibiskolomu" sem naredil nekaj potaknjencev,
dva sta se lepo ukoreninila in sem ju ravnokar presadil v lončka. Lahko še vedno dobiš enega, če hočeš.
Meni pa se je od lani vlekla kalvarija s tremi potaknjenci.
Lani sem na jesenskem srečanju v Sinji Gorici od Plamenke dobil lep potaknjenec Magente, pravzaprav lepo sadiko, sam pa sem proti jeseni dodal še en ukoreninjeni potaknjenec
Magente in potaknjenec belega hibiskusa od Dajmarja.
Če bi jih pred zimo dal na zimovanje, bi se vse lepo izteklo. Tako pa sem jih preko zime forsiral na terasi, čeprav že dolgo vem da preko zime najraje počivajo .
Na terasi so preko zime idealni pogoji za bolezni in škodljivce, pa hibiskusi so takrat bolj podvrženi škodljivcem. Tako so jih napadle uši, nato pa še rastlinjakov ščitkar ali bela mušica.
Prvo sem škropil s piretrinom, nato z Ceraflor Careo. Zelo močen insekticid, namenjen samo za okrasne rastline. Hibiskusom ni bil všeč, morda sem malo pretiraval z koncentracijo.
Takoj so obstali v rasti. Pozneje sem videl da celo počasi propadajo. Dvakrat sem clo menjal zemljo, brez uspeha, verjetno so bi še pod vplivom insekticida.
V dveh mesecih so mi ostale skoraj gole šibe, še najbolj je bil prizadeta Magenta od Plamenka, ker je bila najbolj olistana in je prejela največ preparata.
Sušila se je od vrha navdol, zato sem jih še enkrat presadil v svež substrat.
Dodal pa sem Rasti P, sredstvo za jačanje korenin. Po tednu, dveh, so hibiskusi oživeli. Prvo je začel rasti beli od Dajmarja, ki je bil najmanj prizadet.
Moja Magenta, ubogi lanski poganjek pa je čisto počasi začel delati nove liste. Nakar se je Magenti od Plamenke iz zemlje pokazal poganjek.
na sliki iz 5. julija, hibiskusi so desno od bazilike - levo je beli, sredi je Magenta od Plamenke, poganjek iz tal se komaj vidi, desno je moja Magenta)
https://ibb.co/qW7QQjp
20. julija pa so hibiskusi že začeli z hitro rastjo: https://i.ibb.co/0DLVcp3/009-1b.jpg
v dveh tednih so postali že lepi potaknjenci
V bistvu sem hotel povedati, da so hibiskusi kar malo sitni za vzgojo. Na napake v vzgoji in druge motnje se odzovejo zelo burno. Celo preveč "dobrot", npr. gnojil ne marajo. Pri meni se na insekticid Ceraflor Careo še nobena rastlina ni odzvala tako negativno .... _________________mfranc