Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz sem pa svoje prepustila usodi, bo, kar bo Rolling Eyes . Malo plesni je samo na par steblih, nič na listih in plodovih. Bomo videli, itak mi že zmanjkuje kozarčkov in energije za vlaganje Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moji se knajpajo na dežju. Vse res zrele sem pobrala in jih predelujem. Upam, da kaj še pozori, preden jih stisne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka

Lpmami, knajpajo Laughing Laughing Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda imam danes v načrtu predelavo zelenih. Naredila bom tale namaz.

https://stefkinedobrote.si/recepti/namaz-iz-zelenega-paradiznika/

Ga je že kdo delal? Sestra pravi, da je odličen..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na zelene paradižnike v hrani se ne morem in ne morem navaditi. Deluje mi "neapetitlih". Verjetno predsodek. Pogojno jih sprejemam v srbski solati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: v TEMLE shranku zelenih niti ne čutiš. Prevladuje okus paprike. Jaz vsako leto naredim od 10 pa tudi do 30 kozarcev 0,75 l, odvisno od letine. Pozimi nam pridejo še kako prav, še posebej, ker klasično paprik ne vlagam. V zadnjih rundah paprike in po potrebi tudi zrele paradižnike dokupim. Porabim le tiste zelene, v katerih je gel že v nastajanju. Se pravi, da že počasi zorijo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas smo včasih delali ajvar iz zelenih paradižnikov rdeče paprike, čebule, česna in gorčice. Meni krasen.
copatka

Jaz sem pa vsega lanskega zelenega, ki sem ga narezala in dala v skrinjo, letos porabila za čatni, recept od Brbr. Krasen je in ga imam enih 17 kozarčkov. Very Happy

Pred leti sem delala tudi marmelado, nihče ni pogruntal, iz česa je. Odlična je, le da mi nismo veliki porabniki marmelad in jih imam že iz jagodičevja preveč. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Copatka, kje pa se skriva recept za ta čatni? Med recepti na Gartlcu ga ni najti. Prosim/hvala. Embarassed
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne vem ali sem ga napisala v Gartlcu ali ne.

Takole gre:

Chutney iz zelenih paradižnikov

- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)

Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo._________________naredimo svet lepši
Odgovori