Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

No glede na tvoje izkušnje Ivčk bom tudi jaz v bodoče škropila, je pa res da letos nisem vedela kako naj se spopadem z paradižnikom ki je umiral, pa tudi nisem znala ukrepati.
Ja več ljudi več ve, pa tudi izkušnje nekaj veljajo.
Sem kar zadovoljna da se občasno pojavim na forumu in izvem kaj novega.
Seveda pa ne želim nikomur takšnega uničenja paradižnika kot sem ga sama imela.
Upam da nas ni veliko ki smo imeli takšno smolo letos z paradižnikom.
Ivčk tebi pa želim da bo čim lepša jesen za tvoj paradižnik in ti tudi tisti zadnji dozorijo.
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Kdo ve, kje lahko kupil 0.5 ali 1kg pakiranje sode? Spar, Eurospin?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Eurospin ima 0.5kg pakunge.
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Hvala! Wink
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

V kaliji pa se dobi tudi 1 kg soda, sicer se ji reče pralna soda ampak je to ista soda. Imajo mleto in grobo katero pač potrebuješ.
BIBA 23

Odgovor Napisal/-a BIBA 23 »

Sem nova v tej galeriji, pozdravljeni vsi.
Imam pa probleme.
V juniju in juliju so mi vse liste na baziliki in dišavnicah požrle neke gosenice, ki so prišle na pojedino v nočnem času. Žal nisem nobenega primerka fotografirala, se jih pa kar nekaj 10 ponoči odstranila.
Opazila sem podobne gosenice že , ko smo spomladi štihali vrt, oziroma v trati, kjer imam vsajene v grmičkih različne dišavnice.
Moj sedanji problem pa so navrtani zeleni paradižniki. Našla sem tudi gosenico, fotografirala jo navrtano v paradižniku. Za sedaj so samo na eni sadiki paradižnika. Nekaj takih sem že uničila. Se pa bojim, kaj bo naslednje leto. Menda preživijo v zemlji. Jaz bi v jeseni vse preštihala in z nečem pošpricala ali pa potrosila, da uničim to golazen. Ali bom imela kaj uspeha in s čem naj uničim te gosenice? Rada bi pa tretma naredila že v jeseni, da se preko zime zemlja očisti strupov. Kaj pa je z dajanjem apna v prahu , ali ni to tudi razkužilo ? Kar pomnim, takih problemov z gosenicamo še nikoli ni bilo.
Cilko pa prosim, da pripne fotografije, ki sem ji jih poslala.
Hvala za odgovore
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pozdravljena in dobrodošla na forumu! Wink
Sama sem letos paradižnike precej škropila z Neem tonikom, ker sem imela rastlinjakovega ščitkarja, pa je gosenic manj kot lani. Nekaj so pisali že drugi, tako da si za začetek preberi to temo od začetka do konca, pa še http://forum.gartlc.si/gartlc-forum-27.html
Upam, da ti bo potem kdo konkretno odgovoril na tvoje vprašanje.
BIBA 23

Odgovor Napisal/-a BIBA 23 »

Te gosenice v in na mojh paradižnikih so : Južne plodovrtke (Helicoverpa armigera) .
Kako jih iztrebiti tudi iz zemlje ?
lp
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Biba23, premalo se spoznam na te gosenice, pri meni jih še ni. Pa saj najbrž ne naredijo prevelike škode, tudi če kak paradižnik preluknjajo, saj moramo paradižnik pred pripravo tako ali tako razkosati, pa še tisto obrežemo. Sicer pa tale naravni insekticid od karsije morda ni tako škodljiv:
Citiram:
LASER je naravni insekticid iz skupine naturalitov, s širokim spektrom delovanja na škodljive žuželke. Aktivna snov pripravka je spinosad, ki nastaja biološko pri fermentaciji bakterije Sacharopolyspora spinosa. Deluje preko prebavil in dotikalno. Uporablja se za zatiranje mladih ličink žuželk, takoj ko se izležejo in se aktivno hranijo. Deluje tudi na jajčeca, če so neposredno tretirana. Laser nima sistemičnih lastnosti in ga rastline ne vsrkajo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prej se mi je mudilo kuhat kosilo , sedaj pa še večje fotke:

Odgovori