Dajmar

crtj-admin
Site Admin

Dajmar

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

lilija je napisal/a:
CORNUS MAS-RUMENI DREN
Druž: CORNACEAE

Včasih zelo cenjen dren kot zdravilo, postaja spet modern, predvsem kot novo čudežno zdravilo za pomlajevanje , v kremah pa proti gubam in mladostnemu videzu.Zdravilno moč so poznali že Grki in Rimljani ,pa sv. Hildegarda, pa še nekaj zeliščarjev.Plodovi,ki so sicer odlično in zelo uporabno, zdravo sadje se npr.v naših trgovinah sploh ne da kupiti z razliko od tujih goji in še nekaterih exotov.

Zdravilnost drena:Drenovo lubje, les,veje zdrobljene in pokuhane so odlična kopel proti revmatizmu, putiki.
Listje zdaj aktualno v kremah in mazilih za obraz in kožo izboljša prekrvavitev, izbolšja cirkulacijo kapilar,vnos energije v celice in s tem mladosten videz in adijo gube na obrazu.
Plodovi že od nekdaj uporabljeni za čiščenje črevesa, pomirjajo želodec, s tem je tudi odlično sredstvo proti vsem slabostim.Tudi zdravilo proti driskam.
Vsebujejo veliko C vitamina, precej več kot limona in s tem delujejo poživljajoče, pomaga pa tudi pri vročinskih obolenjih.Plodovi imajo močan učinek na ščitnico, s tem izboljšajo cirkulacijo krvi, širijo arterije,s tem se ogrevajo celice in dvigne se telesna energija(za bolj podrobno farmakološko delovanje plodov drena malo poguglajte)
Pa še zanimivost za nas vrtičkarje.Uporabimo ga lahko tudi za zalivanje naših rastlinc, tako okrasnih kot užitnih,ker tudi njim dvigne temperaturo v celicah, s tem energijo , ki jo porabijo za boljšo rast in cvetenje.
Moje izkušnje z drenom: S kremo za obraz oziroma kožo sem res zadovoljna, nisem se sicer pomladila ,vendar pa koža res "zaživi"
Plodove že od nekdaj nabiram,jem ,vkuhavam,že od pubertete naprej pijem čaj iz posušenih listov , na začetku kot čaj za čiščenje krvi in s tem kože, kasneje mi je pa postala navada.
Z zalivanjem rastlinc pa še nimam izkušenj, bom pa poiskusila.
Užitne plodove in tudi zelo nenavaden izgled ima japonski dren
CORNUS KOUSA-DREN CVETNIK z belimi košatimi cvetovi in nagubanimi plodovi.

Nekaj triletnih sejancev rumenega drena drena (Cornus mas)
visokih od 50 do 60 cm v lončkih, menjam zakaj drugega ali evre.
iva

Odgovor Napisal/-a iva »

Bi bila možna zamenjava za črni oreh(juglans nigra) ali kakšna zelišča?
Dajmar

Lahko za črni oreh.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajmar, imaš kakšno vezo, ki bi sadiko dostavila na srečanje to soboto? V tem primeru bi jo vzela z veseljem, saj si ga že dolgo želim na svojem vrtu.

Za menjavo pa poglej moj SEZNAM, in tole PONUDBO. Lahko pa se zmeniva tudi za evrčke, če ne boš nič našel.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, dašabina piše, da gre danes k njemu, tam pri gobah...... Embarassed
Dajmar

Laurus nobilis .... Lovor pravi
Če imaš majhnega, moj je bil prevelik in je ostal zunaj, eno zimo je zdržal druge pa ne.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

metuljc, hvala za opozorilo - jo grem prec vprašat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dajmar je napisal/a:
Laurus nobilis .... Lovor pravi
Če imaš majhnega, moj je bil prevelik in je ostal zunaj, eno zimo je zdržal druge pa ne.

Sadike razen obstoječega grma nobene, sem pa jeseni potaknila kar nekaj potaknjencev in če bo kaj uspelo, se slišiva naslednjo jesen. Več na ZS:
Dajmar

Semena močvircev podobnih tem:Princess Lura, Texas Star, Fancy Eye iz leta 2013, naslov kam, pošljite na ZS
Odgovori

Vrni se na “Izmenjava semen in rastlin”