Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Predlagam spremembo naslova teme, saj je zdaj v temi več receptov z zelenimi paradižniki v: Recepti z zelenimi paradižniki ali kaj podobnega. V nasprotnem primeru se bodo recepti prikrili.
Morda bi receptom, pobranim direktno z druge spletne stranoi dodali še link do te strani, bi bilo korektnoi.
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Pravkar sem tamale zelenčke vložila v kis - 6 kozarcev: 2x orange banana, 1x redpear, v ostalih kozarcih pa so pristlai različni okrogli češnjevci.
Jutri pa iz tavelikih naredim čatni po receptu: http://kalejdoskop.blog.siol.net/tag/catni/
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

U koliko zanimivih receptov. Tale zadnji -čatni- bi bilo vredno poizkusiti.

Sama z zelenimi paradižniki zaenkrat ostajam(jih nimam ravno veliko) pri: kot obveznem dodatku v srbski mešani solati (kisov shranek) in pa mešani solati po sistemu "porabi kar je na voljo in ti je všeč" z rahlo pikantnim priokusom.

Kot ne kisla varianta (pasterizacija brez tekočine s kančkom soli) pa jih namešam skupaj z ostalimi paradižniki za dodajanje raznim omakam, juham, tudi v solate se lepo podajo.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lahko malo več napišeš o tehle pasteriziranih paradižnikih za omake?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Paradižnike operem in posušim. Narežem na kocke tam nekje 1cm (manjše češnjevce samo prepolovim). Te koščke potem natlačim v pomite in suhe kozarce(brez morebitnega soka, ki ga izločajo; le tega zlijem kam drugam), na vrhu rahlo posolim (ne vem, kot juho npr.) zaprem in pasteriziram kar na štedilniku, ker gre pač za manjše količine (danes 4 kozarce, pa čez kak dan spet ... kakor pokažejo zaloge). Vode mora biti vsaj 1/3 višine kozarca. Ko zavre zmanjšam temperaturo in pasteriziram kakšnih 20 minut. To je to.
Tile spodnji so sicer rdeči in rumeni, ampak je postopek popolnoma enak tudi pri mešanici z zelenimi. Paradižnik pač ostane -paradižnik.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pristavim še jaz recept za paradižnikov "čatni".

Chutney iz zelenih paradižnikov

- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)

Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 13 Sep 2024 06:42; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala vsem, ki ste prispevali recepte za uporabo zelenih paradižnikov.
Zeleni paradižniki so, recepti so, zdaj pa zaviham rokave ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

lpmami je napisal/a:
uporabo zelenih paradižnikov....




Nekaj zelencev sem skuhala v marmelado. Na okus se bom morala še navaditi, odvisno tudi še, kako bo všeč ostalim uporabnikom.
Pa sladkala sem v glavnem s sesekljanimi svežimi lističi stevije in dodala še malo vanilijevega sladkorja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

up njami, lpmami, tole pa se dobro sliši, koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Aye-Aye je napisal/a:
... koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile

Približno 50%._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori