Greeny

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko že govoriš o čmrljih-pred leti so se naselili v naši garaži. Takrat sem se začela bolj zanimati zanje. Med drugim sem iskala tudi rastline, ki bi jih posadila, da bi imeli dovolj hrane v bližini. Tako sem poiskala tudi gospoda Grada, ki se ukvarja s čmrlji, pa mi je rekel, da imajo čmrlji najraje divje rastline. In res sem na vrtu opazila, da najraje obiskujejo razne pleve, ki so tudi prve cvetoče rastline spomladi, ko začnejo čmrljeve matice letali naokoli in iskati primeren prostor za gnezdo. Od takrat vedno puščam na vrtu tudi nekaj plevela-čmrljev je vedno veliko. Kar se pa tiče rastlin, ki privabljajo množico različnih žuželk pa se mi zdi, da je prvakinja mačja meta-na njej se skozi vse poletje pasejo narazličnejše žuželke, pa tudi metulji jo imajo zelo radti..._________________naredimo svet lepši
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Hvala za namig o mačji meti, brbr, upam, da si zapopmnim in jo dam nekam. Metuljc, hvala, se priporočam, če je možno, kar drug teden z ajbišem, da opravim s tem, veliko časa za sajenje verjetno ne bo več... Sivko pa lahko tudi spomladi...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za čmrlje je super tudi bazilika, pa janežev ožepek, pa žajbelj, sploh velikolistni (ki ga imaš) dolgo cveti in potem še pocvita.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Zato so stari vrti imeli vedno zelišča v vrtu, da so privabljala žuželke za opraševanje. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

greeny je napisal/a:

kaj je tole?
pri nas je zraslo sredi enega grma ribeza, cebele so cisto nore na zadevo.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Dvomim, da je to kar tako sámo zraslo. Je pa Heuchera - iskrivka, ognjeni dež. Jaz sem predvsem čmrlje videval gor, čebel niti ne.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj, TUKAJLE lahko preveriš, če gre pri tebi tudi za iskrivko.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Poznam heuchero, zelo dvomim, da bi slo pri meni res prav zanjo... Zadeva raste sredi celodnevnega sonca, je visoka cirka meter, listi so dokaj drugacni, prispela pa je na lastno pobudo (okolje so njive in travniki).

Dve leti se ze spravljam narediti fotko, upajmo, da mi v 2014 uspe Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lahko bi bila katera od črnobin. Recimo tale.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Listi so podobni kot pri rudbekiji.

Da ne bom zdaj Greenyju povsem speljal teme...
Hvala za dobro voljo, bomo nadaljevali, ko uspem poslikati Smile

Je pa tale črnobina - figwort - relativno blizu, tako da prav mozno, da se ne spomnim 100% dobro listov in bo dejansko to to.
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”