Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sicer bi pa rekel, da imamo doma tudi tisto, katere liste se daje v juho za res močno aromo, torej verjetno listno zeleno? Obožujem jo, pravimo pa ji ˝magi˝ pri nas, mogoče po tisti Maggy tekočini kot dodatku v že pripravljene juhe?
Da ni to luštrk? Ta je namreč začimba, ki daje značilen "magi" okus.
Hmm, res je, da listi ne rastejo tako kot večina zelen na slikah, v takem strnjenem snopu, ampak bolj ˝sem ter tja˝. In za zeleno nisem prebral, da bi se samo lističi uporabljali. Razlika je verjetno tudi v korenini, ki naj bi pri luštreku bila razvejana, pri zeleni pa, vsaj gomoljni, verjetno gomoljasta. Poleg tega je luštrek trajnica (ki pri nas sploh še ni cvetela), zelena je pa dvoletnica. No, me veseli, da spet nekaj novega vem
Greeny, listna in stebelna sta eno in isto, v glavnem tista, ki jo gojiš za stebla in liste, ne za gomolje. Tisto tretje pa tudi jaz mislim, da je luštrek, nekateri mu po domače pravijo magi. Bom še svojo poslikala, ko bo lepše vreme. Letos mi je res zrasla lepa in nekih XL estonskih semen, prej je bila pa taka kot na TP slikah. Sem jo predvgzojila in potem presadila, nisem posebno gledala na to, kako globoko gre, samo da je stala pokonci, potem je pa sama našla pot na plano, da je pol gleda ven.
Kdaj presajate gomoljno na vrt? Imam jo v platojih na ustrezni svetlobi in toploti, pa zmanjkuje prostora in me zanima, kdaj jo lahko začnem utrjevati?
Sem malo prebiral - temperature v predvzgoji naj ne bi 10 dni zapored padle pod 8°C, sicer gre rada v cvet. Predniki zelene so rasli v močvirnih pogojih, zato ima rada stalno vlago in bogata humusna tla.
Uh, potem bo šla pa moja letos v cvet. Obe sorti imam že kar nekaj časa v topli gredi, na terasi. No, pa nič zato, bom pridelala pa veliko semen - so prava poslastica..._________________naredimo svet lepši
Semena zelene se zelo dobro podajo na zimske solate (endivje, radiče), tudi v paradižnikovi solati so odlična. Jaz jih nameljem tudi v testo rženega kruha, ki ga pečem. Kruhu da zelena žlahten okus, pa tudi pomaga pri prebavi škroba. Lahko jih dodaš tudi drugim jedem, juham,... Jaz jih imam kar v enem mlinčku za poper in jih sproti meljem kamor pač že. Ker so semena nekoliko slana, lahko jedi dodajamo manj soli.
Pri prvi uporabi pa je potrebna previdnost, ker je zelena alergen, semena pa še posebno. Tako je najprej potrebno ugotoviti, če jih lahko uživamo. Enkrat sem prijateljici postregla s tako pripravljeno solato, pa je takoj začutila nelagodje okoli ustnic.
Vsako leto pustim zelene na vrtu in pridelam kar nekaj semena (tudi do 1kg). Letos pa bo bolj malo semen, ker je veliko lanskih zelen, ki sem jih čez zimo pustila na vrtu, pomrznilo. Tako bibilo kar dobro, da bi šla kakčna letošnja v cvet.
Hvala za dobre želje - bom poročala, kako se bodo obnašale. Do zdaj mi nikoli niso uhajale v cvet. Je pa tudi res, da jih nikoli nisem dala tako zgodaj na hladno._________________naredimo svet lepši