Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Trenutno še ne vem, koliko semen mojih fižolov bom uspela pridelati. Zaenkrat še niso dozoreli, vendar ne kaže zelo slabo-jim ne manjka dosti...
Torej, če bo vreme služilo bom imela nekaj semen za odadat (upam). Kolikor sem jih probala in kakor izgledajo so za stročje primerni skoraj vsi, odlični pa so št. 31-ptujski maslenec (rumeni stroki), št. 24 maslenec rani (rumen strok), odličen in bogato obložen je št.16 (rumeni stroki), 30 jeruzalemski (rumen strok, je odličen tudi za zrnje, ki je zelo okusno).
Za zrnje je odličen št.22-zelo dobrega okusa. Pod št. 17 je fižol za pasulj-tetovec, ki prav tako šele zdaj dela stroke-poleti je sicer bujno cvetel, a je zaradi vročine vse cvetje odpadlo...
O drugih fižolih iz moje zbirke pa žal še ne vem prav dosti. Torej, NadaP, trenutno ti nisem ravno v pomoč, vendar bom mogoče naslednje leto, ko bo čas za sajenje fižola, lahko prispevala kakšnega novinca za tvoj vrt._________________naredimo svet lepši
Torej, če bo vreme služilo bom imela nekaj semen za odadat (upam). Kolikor sem jih probala in kakor izgledajo so za stročje primerni skoraj vsi, odlični pa so št. 31-ptujski maslenec (rumeni stroki), št. 24 maslenec rani (rumen strok), odličen in bogato obložen je št.16 (rumeni stroki), 30 jeruzalemski (rumen strok, je odličen tudi za zrnje, ki je zelo okusno).
Za zrnje je odličen št.22-zelo dobrega okusa. Pod št. 17 je fižol za pasulj-tetovec, ki prav tako šele zdaj dela stroke-poleti je sicer bujno cvetel, a je zaradi vročine vse cvetje odpadlo...
O drugih fižolih iz moje zbirke pa žal še ne vem prav dosti. Torej, NadaP, trenutno ti nisem ravno v pomoč, vendar bom mogoče naslednje leto, ko bo čas za sajenje fižola, lahko prispevala kakšnega novinca za tvoj vrt._________________naredimo svet lepši
Jaz tudi prosim, če bi kdo imel viška za zamenjat kaj semen starih visokih sort fižola kifeljca. Samo toliko, da si pridem nazaj do semena. Letos je bila suša in od 15 rajc sta mi ostale samo dve. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Včeraj sem porezala (sem se bala, da bi ga dež preveč namočil in bi še tisto, kar je zgnilo) vso mojo bando razen Tetovca in št.19, ki sta še čisto zelena in "se gresta poletje". Fižol sem s preklami vred dala pod streho, da se bo sušil do konca. Mislim, da so skoraj vsi (za Kofetarja nisem prepričana, ker se je prepletel z drugimi fižoli in ne vem, če je kateri strok njegov ) uspeli dozoreti vsaj nekaj strokov.
No, zdaj imam delo za dolge zimske večere - luščenje in prebiranje fižolov, urejanje zapiskov... Potem bom tudi videla in lahko povedala, kaj in koliko sem ga uspela pridelati in primerke katerih sort lahko oddam.
Darso: kako pa izgleda ta Kifeljc? Ali je v moji zbirki?_________________naredimo svet lepši
No, zdaj imam delo za dolge zimske večere - luščenje in prebiranje fižolov, urejanje zapiskov... Potem bom tudi videla in lahko povedala, kaj in koliko sem ga uspela pridelati in primerke katerih sort lahko oddam.
Darso: kako pa izgleda ta Kifeljc? Ali je v moji zbirki?_________________naredimo svet lepši
Ja je "noč in dan". lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Darso, ko izluščim fižole, jih preberem in ugotovim količino, bom lahko povedala, kateri je na voljo.
Pogovarjali pa se bomo verjetno o številu zrnc za eno preklo, ker sem uspela do konca "pripeljat" samo fižole posajene na vrtu- teh pa je bilo od vsake sorte po ena prekla. Tisti posajeni na njivi so sicer preživeli vročino, vendar potem jeseni niso nič več naredili-ne vem zakaj._________________naredimo svet lepši
Pogovarjali pa se bomo verjetno o številu zrnc za eno preklo, ker sem uspela do konca "pripeljat" samo fižole posajene na vrtu- teh pa je bilo od vsake sorte po ena prekla. Tisti posajeni na njivi so sicer preživeli vročino, vendar potem jeseni niso nič več naredili-ne vem zakaj._________________naredimo svet lepši
Sem se zdaj šele spomnila, da sem nekaj grmičkov še čisto zelenih in nezrelih strokov spulila s koreninami vred in jih pod streho obesila s koreninami navzgor . Vsemu fižolu so stroki in zrna v celoti dozoreli, kot bi na njivi. Tako da: splača se ga tudi populit pred zimo in ga nekje varnega pred mrazom dozoret._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Vredno, da se še enkrat poudari:
Nazadnje urejal/a muha 09 Nov 2013 11:23; skupaj popravljeno 3 krat
MARIJAV je napisal/a: |
Sem se zdaj šele spomnila, da sem nekaj grmičkov še čisto zelenih in nezrelih strokov spulila s koreninami vred in jih pod streho obesila s koreninami navzgor. Vsemu fižolu so stroki in zrna v celoti dozoreli, kot bi na njivi. Tako da: splača se ga tudi populit pred zimo in ga nekje varnega pred mrazom dozoret. |
Jaz sem ga porezala čisto pri koreninah. Korenine sem pustila v zemlji (zaradi dušika, ki ga metuljnice zbirajo na koreninah in tako bogatijo tla). Ga pa prvič tako sušim in me zanima, koliko časa (približno) se tak fižol suši (mesec, dva,....). Pa še nekaj, če bo zdaj kaj kmalu zmrzovalo, se bojim, da bodo najbolj sveža zrna zmrznila. Fižol imam sicer na suhem, vendar na več ali manj zunanji temperaturti-nekaj pod napuščem in nekaj v garaži, ki pa je odprta._________________naredimo svet lepši