Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Rdeči bavarski kivi.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aha, ta pa verjetno ni ozimniški Wink .

Sam imam pod "noviteto" Twisted Evil že tri leta posajen italijanski zlati kivi Soreli, pa dve/obe sadiki nikamor naprej ne prilezeta. Prava kalvarija; dobili smo pomrznjene sadike, sedaj pa zopet ne napredujeta, za kar pa sumim stare Hayward, ki s svojimi koreninami ne dajo dihati mladim sadikam. Preblizu skupaj so, malo več kot 1,5 m narazen.

Me ma da bi jih (Hayward) že vrgel ven Cool Evil or Very Mad .

LP_________________mfranc
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Jaz sem danes weiki in kaki.
Kivi bo čakal dokler bo mogoče._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

V Evrogardnu imajo Sorelli. Pomladi sem ga želel kupiti, a jim je zmanjkalo opraševalcev. Tudi jeseni jih niso dobili. Planirajo na pomlad. Imajo 3 lepe ženske sadike, a jih ne upam vzeti brez moške sadike. Ali ima morda kdo od forumašev moško rastlino? Bi vcepil kar na žensko rastlino ali pa naredil potaknjenec.
mfranc

Glede na to, da se mi ženski, Soreli, mučita z rastjo, se še kaj dosti ne sekiram , da še nimam fantalina po imenu Belen Cool .

Res pa je tudi, da samo naši vrtnarji napišejo, da je brezprizivno za polinacijo potreben Belen.

Italijanski vzgojitelji, z Univerze Udine, pravijo: "priporočamo opraševalca Belen, ostali opraševalci so pod vprašajem"; torej je še malo neraziskano in možno da bo "deloval" tudi kak drugi polinator.
Meni je to zanimivo, ker za še eno sadiko enostavno ni prostora! - s podvarianto, da se na žensko cepi Belen.

Izgleda pa, da preverjeno Soreli opraši moški iz rodu Actinidia deliciosa, npr. Tomuri; samo potrebno je uporabiti skladiščen cvetni prah iz prejšnega leta - no ja približno tako, upam da preko zime malo več razčistim Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

http://sorelikiwi.com/

http://soreli.uniud.it/characteristics

Nazadnje urejal/a mfranc 18 Nov 2013 22:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, kako naj se razume tole s cvetnim prahom iz prejšnjega leta Surprised . A mogoče Soreli toliko prej cveti, da do cvetnega prahu iz istega leta ni moč priti? Če je pa staranje cvetnega prahu obvezno, a bi se ga dalo zgoljufati, podobno kot delamo stratifikacijo v zmrzovalniku?
mfranc

mfranc je napisal/a:
Me ma da bi jih (Hayward) že vrgel ven Cool Evil or Very Mad .

No ja, letos je še v pogonu, pa naslednje leto sigurno; res pa je tudi, da so trsi že precej stari, nekaj čez 30 let in že malo betežni.

kivi je še gor in mu je današnji sonček prav pasal Wink

Desno spodaj na sliki se vidi stara ptičja valilnica, letos preko poletja sršenje gnezdo. Tudi gnezdo kivija Wink je v neposredni bližini, zato sem malo kompliciral z uničenjem sršenov. Jih pa že kak mesec ni več.

babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

A moj kivi so pazile štiri mušketirke. Me prav zanima, če se bodo drugo leto vrnile.
mfranc

Hej, Babaco, kaj tele tvoje mušketirke jedo tudi sršene Question Very Happy . Se bojim da ne Wink in bi rabil takega korenjaka http://www.naturephoto-cz.com/photos/birds/honey-buzzard-1888.jpg Sršenarja; čeprav se ne brani niti čebel Cool Rolling Eyes .

mfranc

muha je napisal/a:
mfranc, kako naj se razume tole s cvetnim prahom iz prejšnjega leta Surprised . A mogoče Soreli toliko prej cveti, da do cvetnega prahu iz istega leta ni moč priti?

Hja, tako bi se dalo razumeti ... Rolling Eyes .

Ampak tule piše, da Soreli cveti devet dni prej kot Hayward; meni pa je Tomuri cvetel bistveno prej kot Hayward. Ko je bil Hayward v polnem cvetju, je Tomuri že odcveteval.

Moram drugo leto tole razčistiti, nekaj mi še ne štima ... da premislim .

Odgovori