Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kivi - Actinidia
Aha, ta pa verjetno ni ozimniški .
Sam imam pod "noviteto" že tri leta posajen italijanski zlati kivi Soreli, pa dve/obe sadiki nikamor naprej ne prilezeta. Prava kalvarija; dobili smo pomrznjene sadike, sedaj pa zopet ne napredujeta, za kar pa sumim stare Hayward, ki s svojimi koreninami ne dajo dihati mladim sadikam. Preblizu skupaj so, malo več kot 1,5 m narazen.
Me ma da bi jih (Hayward) že vrgel ven .
LP_________________mfranc
Sam imam pod "noviteto" že tri leta posajen italijanski zlati kivi Soreli, pa dve/obe sadiki nikamor naprej ne prilezeta. Prava kalvarija; dobili smo pomrznjene sadike, sedaj pa zopet ne napredujeta, za kar pa sumim stare Hayward, ki s svojimi koreninami ne dajo dihati mladim sadikam. Preblizu skupaj so, malo več kot 1,5 m narazen.
Me ma da bi jih (Hayward) že vrgel ven .
V Evrogardnu imajo Sorelli. Pomladi sem ga želel kupiti, a jim je zmanjkalo opraševalcev. Tudi jeseni jih niso dobili. Planirajo na pomlad. Imajo 3 lepe ženske sadike, a jih ne upam vzeti brez moške sadike. Ali ima morda kdo od forumašev moško rastlino? Bi vcepil kar na žensko rastlino ali pa naredil potaknjenec.
Glede na to, da se mi ženski, Soreli, mučita z rastjo, se še kaj dosti ne sekiram , da še nimam fantalina po imenu Belen .
Res pa je tudi, da samo naši vrtnarji napišejo, da je brezprizivno za polinacijo potreben Belen.
Italijanski vzgojitelji, z Univerze Udine, pravijo: "priporočamo opraševalca Belen, ostali opraševalci so pod vprašajem"; torej je še malo neraziskano in možno da bo "deloval" tudi kak drugi polinator.
Meni je to zanimivo, ker za še eno sadiko enostavno ni prostora! - s podvarianto, da se na žensko cepi Belen.
Izgleda pa, da preverjeno Soreli opraši moški iz rodu Actinidia deliciosa, npr. Tomuri; samo potrebno je uporabiti skladiščen cvetni prah iz prejšnega leta - no ja približno tako, upam da preko zime malo več razčistim
http://sorelikiwi.com/
http://soreli.uniud.it/characteristics
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 18 Nov 2013 22:09; skupaj popravljeno 1 krat
Res pa je tudi, da samo naši vrtnarji napišejo, da je brezprizivno za polinacijo potreben Belen.
Italijanski vzgojitelji, z Univerze Udine, pravijo: "priporočamo opraševalca Belen, ostali opraševalci so pod vprašajem"; torej je še malo neraziskano in možno da bo "deloval" tudi kak drugi polinator.
Meni je to zanimivo, ker za še eno sadiko enostavno ni prostora! - s podvarianto, da se na žensko cepi Belen.
Izgleda pa, da preverjeno Soreli opraši moški iz rodu Actinidia deliciosa, npr. Tomuri; samo potrebno je uporabiti skladiščen cvetni prah iz prejšnega leta - no ja približno tako, upam da preko zime malo več razčistim
http://sorelikiwi.com/
http://soreli.uniud.it/characteristics
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 18 Nov 2013 22:09; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc je napisal/a: |
Me ma da bi jih (Hayward) že vrgel ven . |
No ja, letos je še v pogonu, pa naslednje leto sigurno; res pa je tudi, da so trsi že precej stari, nekaj čez 30 let in že malo betežni.
kivi je še gor in mu je današnji sonček prav pasal
Desno spodaj na sliki se vidi stara ptičja valilnica, letos preko poletja sršenje gnezdo. Tudi gnezdo kivija je v neposredni bližini, zato sem malo kompliciral z uničenjem sršenov. Jih pa že kak mesec ni več.
Hej, Babaco, kaj tele tvoje mušketirke jedo tudi sršene . Se bojim da ne in bi rabil takega korenjaka http://www.naturephoto-cz.com/photos/birds/honey-buzzard-1888.jpg Sršenarja; čeprav se ne brani niti čebel .
muha je napisal/a: |
mfranc, kako naj se razume tole s cvetnim prahom iz prejšnjega leta . A mogoče Soreli toliko prej cveti, da do cvetnega prahu iz istega leta ni moč priti? |
Hja, tako bi se dalo razumeti ... .
Ampak tule piše, da Soreli cveti devet dni prej kot Hayward; meni pa je Tomuri cvetel bistveno prej kot Hayward. Ko je bil Hayward v polnem cvetju, je Tomuri že odcveteval.
Moram drugo leto tole razčistiti, nekaj mi še ne štima ... .