če se je že ta grda muha (pa ne naša muhamaja) spravila nanj. lp
He, he, he. Ko se muhamaja spravi nanje, od njih ne ostane drugega kot pecelj .
Meni ni bilo treba zavreči še nobenega celega plodu, smo vsi navdušeni jedci kakija in vse umedene sproti pojemo. Pike so se doslej pojavile vsaj pri polovici mednih plodov, izrezala sem jih, na ostalem delu plodu ni bilo opaziti vpliva. Danes zjutraj sem pregledala vse 3 gajbice. Kar je še trdih, so vsaj zaenkrat nenačeti. Sem pa bila presenečena, da mi teh prvih letos sploh ni bilo treba prisilno mediti.
Jaz večjih težav zaenkrat nimam. Sem in tja kakšna črna pika je bila, a nisem nič komplicirala okoli njih. Izrezala stran, ostalo pojedla.
Smo pa pojedli že skoraj deset kilogramov. Tako lepo se sami medijo na hladnem, da jih vsak dan nekaj poberem, pojem jih pa najmanj pet na dan.
Šele zdaj sem jih začela olupljene po malem sušiti, manjše narežem na četrtine, večje pa na centimeterske kolobarje, potem pa na preluknjan peki papir na radiator kjer se zelo lepo sušijo. Komaj čakam, da probam prve. Pri nas ne bodo zdržali tista dva meseca, da kristalizirajo _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pregledovala sem kakije. Včeraj sem odkrila dva gnila, danes tri. Podobno je že odkar sem jih dobila. Pregledovala sem ostale. Na nekaterih so mahjne, a globoke luknjice, ki so mi sumljive, na nekaterih pa vdrta temna mesta. Nekateri so brez enega ali drugega, vsaj kolikor sem opazila.
Tole je slika od včeraj, ki sem jo poslala tudi Batagelliju. Na sprednjih dveh gniloba, zadnja dva imata sive udrtine, za katere ne vem ali se bo iz njih kaj razvilo:
Tule so črne luknjice, ponekod čisto majcene, ponekod malce večje. Se bo iz tega kaj razvilo?
Tu so pa trije z gnilobo, ki sem jih odkrila danes, včeraj jih še nisem opazila. En je čisto umeden, drugi skoraj, zadnji je pa še čisto trd.
Tukaj je del kakijev, ki imajo siva vdrta mesta ali sive lise:
Kupila sem jih 50kg in do medenja nepoškodovanih je doslej prišlo le malo. Večkrat je bila gniloba take velikosti, kot na obeh slikah, že pred umeditvijo. Ker zdajle ne vem, kaj bo vnaprej, bom sproti tehtala tiste, ki ne bodo uporabni, pa potem sporočim.
Sem ravnokar končal s polnjenjem kozarčkov z marmelado. Skuhal sem že nič koliko marmelad z različnega sadja, toda ta mi je dala vetra, ves čas sem moral mešati, ker se je prijemala na dno, zakaj?
To se dogaja tudi pri meni in gnijejo takšni kakiji, ki sploh niso umedeni. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave https://picasaweb.google.com/home
Meni se zdi, da pomaga, če so čimbolj na hladnem. Moji so na neogrevanem podstrešju, praktično na zunanji temperaturi in kot sem že omenila, problem ni prehud. Na toplo jih nosim le za sprotno uporabo.
To leto so kaki zelooo čudne. So sicersladke za jesti a pri meni so to leto šle direkt iz trdega zelenega ploda v mehki oranžni kar ponavadi ne počne. Ko sem delal marmelado pa se doživel šok, iz sladkih plodov (preveril, ker je mama imela isti problem) sem dobil marmelado, ki je imela okus kot če bi jedel nezrele kaki. :(
Evo to se je meni naredilo, da sem skuhala cel lonec marmelade in sploh ni užitna, kot bi jedel nezrele plodove. Ne morem drugega kot da jo vržem stran. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave https://picasaweb.google.com/home