Kaki - skupno naročilo
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Sive ,lise,vdrtine..niso problem.
Problem je tam kjer muha odloži jajčece.Na mestu uboda se kaki začne kisati. Ne gnije dejansko se kisa,vidno je da se prav malo peni.Taki plodovi se ne umedijo,temveč se še zeleni skisajo.Medtem če je bil kaki samo ranjen ,bo on prisiljeno zorel,na rani ponavadi nastane za pol čajne žličke meso črno,katero se obreže ostalo je užitno.
Pri kakiju keteri je napaden od muhe pa ni pomoči in se ga zavrže.
Kaj in kako je z marmelado letos ,pa res nevem.
Mi smo tudi kuhali popolnoma dozorjene oz prezorjene,katere smo prej normalno jedli,ko smo probali marmelado je stiskalo ustih kot da jem nezrel kaki.Enako se dogaja pri prijateljih z njihovim kakijem._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Problem je tam kjer muha odloži jajčece.Na mestu uboda se kaki začne kisati. Ne gnije dejansko se kisa,vidno je da se prav malo peni.Taki plodovi se ne umedijo,temveč se še zeleni skisajo.Medtem če je bil kaki samo ranjen ,bo on prisiljeno zorel,na rani ponavadi nastane za pol čajne žličke meso črno,katero se obreže ostalo je užitno.
Pri kakiju keteri je napaden od muhe pa ni pomoči in se ga zavrže.
Kaj in kako je z marmelado letos ,pa res nevem.
Mi smo tudi kuhali popolnoma dozorjene oz prezorjene,katere smo prej normalno jedli,ko smo probali marmelado je stiskalo ustih kot da jem nezrel kaki.Enako se dogaja pri prijateljih z njihovim kakijem._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 9472
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Nič te ne stane, če marmelado pustiš, morda dozori. Morda kak kozarček zamrzneš, ni izključeno, da bo pmagalo.Načeloma se vedno najde kakšna rešitev. Lahko se, recimo, lotiš izdelave kisa, kaj veš, kako odber kis lahko nastane.
Včeraj so me na enem seminarju spet spomnili na en lep slovenski pregovor, z njim se sicer strinam 100%.
Radovednost je lepa čednost!
Včeraj so me na enem seminarju spet spomnili na en lep slovenski pregovor, z njim se sicer strinam 100%.
Radovednost je lepa čednost!
-
- Prispevkov: 281
- Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am
battagelli je napisal/a: |
Kaj in kako je z marmelado letos ,pa res nevem. Mi smo tudi kuhali popolnoma dozorjene oz prezorjene,katere smo prej normalno jedli,ko smo probali marmelado je stiskalo ustih kot da jem nezrel kaki.Enako se dogaja pri prijateljih z njihovim kakijem. |
Točno to se je nam zgodilo (sej sem tudi pisal na tem forumu v iskanju rešitve, da mi ne treb metati polnih kozarcev).
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
metuljc je napisal/a: |
Nič te ne stane, če marmelado pustiš, morda dozori. Morda kak kozarček zamrzneš, ni izključeno, da bo pmagalo.Načeloma se vedno najde kakšna rešitev. Lahko se, recimo, lotiš izdelave kisa, kaj veš, kako odber kis lahko nastane. |
Citiram in poudarjam, da tisti, ki imate težave, ne boste prezrli. Sama tudi vedno rečem, da zavržem še vedno lahko, prej pa poiščem vse druge možnosti.
Če pa že boste zavrgli, bi vam bili kompostni deževniki za to poslastico verjetno vseeno hvaležni.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17488
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Moji kakiji so uspešno prebrodili "otroške ošpice" . Celo od tistega, kar je zaradi "ošpic" pospešeno dozorevalo, ni bilo treba kaj dosti zavreči. Sedaj se je stanje umirilo, se pravi, da jim moram pri dozorevanju pomagati z jabolki ali bananami. Stanje preostalih je podobno dobavam v prejšnjih letih. Se pravi, da bo sem in tja morda še kakšen zgnil, kot se običajno dogaja tudi pri drugih vrstah sadja in gomoljev za ozimnico.
Zelo me zanima kaj se dogaja s "kosmato-trpko" marmelado. Je že kdo delal poskuse z zamrzovanjem?
Zelo me zanima kaj se dogaja s "kosmato-trpko" marmelado. Je že kdo delal poskuse z zamrzovanjem?
-
- Prispevkov: 9472
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Pravkar sem ugotovila enako kot pravi muha (ves tden sem v Lj. razmišljala, kaj je s kakiji doma, no, pa se je na hledanem umedil en sam), iostali lepo čakajo, da se jih usmilim in jih postopno umedim. Morda zdržijo do novega leta. Upam. Družbo jim delajo pituralke. , pa nekaj kivijev tudi.
Tudi mene zanima stanje marmelade, sploh, če jo je kdo poskusno zamrznil.
Tudi mene zanima stanje marmelade, sploh, če jo je kdo poskusno zamrznil.
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Tudi jaz sem računala, da jih bomo jedli do pozno v sezoni, zdaj, ko pa gledam tisto gajbico z manj kot 5 kg notri, me kar stisne v želodcu in mi je žal, da nisem kupila še več
Saj imam rada kaki, a kaj, ko sem jih vedno poprej pojedla po par komadov na teden, nikakor nisem mogla predvideti, da mi bo domač tako zelo všeč, da jih bom pojedla več kot pet na dan!! Sušene pojem sproti, ko se posušijo in potemnijo, da bi kakega shranila za kasneje, si niti ne predstavljam _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Saj imam rada kaki, a kaj, ko sem jih vedno poprej pojedla po par komadov na teden, nikakor nisem mogla predvideti, da mi bo domač tako zelo všeč, da jih bom pojedla več kot pet na dan!! Sušene pojem sproti, ko se posušijo in potemnijo, da bi kakega shranila za kasneje, si niti ne predstavljam _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
-
- Prispevkov: 3389
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Ivčk je napisal/a: |
Tudi jaz sem računala, da jih bomo jedli do pozno v sezoni, zdaj, ko pa gledam tisto gajbico z manj kot 5 kg notri, me kar stisne v želodcu in mi je žal, da nisem kupila še več Saj imam rada kaki, a kaj, ko sem jih vedno poprej pojedla po par komadov na teden, nikakor nisem mogla predvideti, da mi bo domač tako zelo všeč, da jih bom pojedla več kot pet na dan!! Sušene pojem sproti, ko se posušijo in potemnijo, da bi kakega shranila za kasneje, si niti ne predstavljam |
He he, zato pa sem jih vzel malce več. Se preveč dobro poznam.
Posušene pa sem takoj "blindiral" in odstranil v najbolj oddaljen kot shrambe. Upam da tako uspejo zdržati kaj dlje.