Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kivi - Actinidia
Uf, Vinkoz, bojim se, da je tole "skladiščenje" peloda precej kislo jabolko za nas amaterje. Že moj sogovornik včeraj, je omenjal temperature - 20 °C za rokovanje z pelodom in temperature - 80 °C za skladiščenje ... .
In sem sedajle na hitrico skočil - kam drugam kot v Novo Zelandijo . In da ne naštevam vseh tehnologij in procesov za pripravo cvetnega prahu, skladiščijo ga pri temperaturah - 80 °C do - 196 °C . Razpošiljajo pa samo z ekspresno pošto po celem svetu, pri temperaturi cca - 20 °C.
Da ostanem samo pri kiviju, vidim da je to (opraševanje z skladiščenim pelodom) pri velikih plantažnikih kivija normalna stvar in je finančno sigurno zanimiva.
Verjetno bom ostal pri planu A, to je časovno forsiranje peloda, da ujame Soreli v pravem času .
Pa vendar, bi poskusil še kaj izvedeti o možnostih Plana B, približno to kar omenjaš - oziroma poskusil izvedeti o kakšni DIY metodi shranjevanja peloda v domači zamrzovalni skrinji. Kjer bi bil zelo važen podatek koliko časa, oziroma koliko procentov peloda bi preživelo do naslednjega leta
LP
Seveda bi se stvari "dramatično" spremenile, če bi imel možnost shranjenja v tekoči dušik, da bi prišel na tistih minus 196 °C ..._________________mfranc
In sem sedajle na hitrico skočil - kam drugam kot v Novo Zelandijo . In da ne naštevam vseh tehnologij in procesov za pripravo cvetnega prahu, skladiščijo ga pri temperaturah - 80 °C do - 196 °C . Razpošiljajo pa samo z ekspresno pošto po celem svetu, pri temperaturi cca - 20 °C.
Da ostanem samo pri kiviju, vidim da je to (opraševanje z skladiščenim pelodom) pri velikih plantažnikih kivija normalna stvar in je finančno sigurno zanimiva.
Verjetno bom ostal pri planu A, to je časovno forsiranje peloda, da ujame Soreli v pravem času .
Pa vendar, bi poskusil še kaj izvedeti o možnostih Plana B, približno to kar omenjaš - oziroma poskusil izvedeti o kakšni DIY metodi shranjevanja peloda v domači zamrzovalni skrinji. Kjer bi bil zelo važen podatek koliko časa, oziroma koliko procentov peloda bi preživelo do naslednjega leta
LP
Seveda bi se stvari "dramatično" spremenile, če bi imel možnost shranjenja v tekoči dušik, da bi prišel na tistih minus 196 °C ..._________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Pa vendar, bi poskusil še kaj izvedeti o možnostih Plana B, približno to kar omenjaš - oziroma poskusil izvedeti o kakšni DIY metodi shranjevanja peloda v domači zamrzovalni skrinji. Kjer bi bil zelo važen podatek koliko časa, oziroma koliko procentov peloda bi preživelo do naslednjega leta LP Seveda bi se stvari "dramatično" spremenile, če bi imel možnost shranjenja v tekoči dušik, da bi prišel na tistih minus 196 °C ... |
Hja, mfranc, tole z domačim zamrzovalnikom ne bo, ne bo,..... Ker, če bi to šlo, verjemi, da bi tudi stroka to uporabljala, je precej ceneje.
Razlogi so vezani na to, kako hitro zmrzuje voda, kako velike kristale s tem tvori in kako ti poškodujejo celice.
Tole s tekočim dušikom ni tako zelo preprosto, da kar vtakneš pelod noter..............pa pomembno je, kako postopaš, ko ga vzameš ven, pa.........
Ah, boš mooral med profesionalce, eni so tram nasproti ZOOja.
Metuljc, mislim da si v sedanjem času ne moreva s mfranc omisliti lastnih investicij v tak projekt za HOBY.Ko omenjaš profesionalce- evo PELODNA BANKA. . Jaz stroki verjamem 99 %, 1 % pa je moj za izzive, firbec pač na vsakem področju, dokler ne pridem do rezultata, pa naj bo to poz. ali neg.
lp. Vinkoz
lp. Vinkoz
igorrogi je napisal/a: |
Glede opraševanja bi želel kakšno vaše mnenje: če posadim en samooplodne kivi npr. Issai in ženski kivi npr. Ken's Red, je potrebno kljub temu da ima Issai ženske in moške cvetove posaditi še kakšno moško rastlino? |
Nisem ravno dobra poznavalka kivijev, sem pa pred posaditvijo svoje sadike o njih kar nekaj prebrala in na podlagi prebranega dvomim, da bi Issai zadostoval. Bolj točno bodo lahko rekli tisti, ki imajo dolgoletne izkušnje. Morda pa ustrezna moška rastlina raste kje v bližini.