Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zdravo vsi.
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.

---

Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.

Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.

Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.

DODANO KASNEJE:

Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.
Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zuf palec gor za oranje ledine. Z zanimanjem bom spremljala tvoja poročila.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Zuf super recept za male potrošnike, bom sam poskusil, samo otrobe moram najti.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Juhej, hvala! Smile

pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.

Popolnoma domač Bokaši posip

Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov.


Recept z MANJŠIMI količinami:

- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase

To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.

Listavka + otrobi.
-

V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.


Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.


Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -

Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.

Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.
Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zuf, tole bo zanimivo in - predvidevam - hudo uporabno.
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Zuf,
tole je zelo zanimivo. Prav z veseljem bom spremljala.
Irena
zoyba
Prispevkov: 251
Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Domače je le domače Smile
Z veseljem bom spremljal! (pa testiral tudi)_________________Robert
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, to pa tudi mene zanima. Wink
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Zuf si vodo kaj segrel?Nazadnje urejal/a pep 07 Dec 2013 10:55; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori