Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Žlahtnjenje vrtnic in sejanci
Moderator: Melona
bobolino je napisal/a: |
Irena, sem jo že obrezala, ko sem jo posadila! |
Imam pa še eno vprašanje glede kaljenja. Ko daste semena kaliti na npr. mokro papirnato brisačo, jih daste v povsem zaprto najlon vrečko?
Če sem prav razumela, je boljše kaliti v substratu kot na papirnati brisači?
LP
Jaz bom svoja glavna semena vsa posejala v zemljo za sejance zmešano z vermikulitom in če dobim še perlit v kroglicah še nekaj tega a ne dosti. Drugače je perlit pametno dati tudi na vrh, da ne prihaja do bolezni (plesni), ker ostaja vrhnja plast suha. Jaz delam te kalitve na krožničku z OP semeni, ki mi niso tako pomembna in to iz razloga, da dobim kakšen sejanček bolj hitro, da imam kaj za crkljati. Na ta način so mi dosedaj kalila 3 semena, katerih šipke sem pred slabim mesecem pobrala v Zagrebu pred enim hotelom. Vrtnica je še bogato cvetela in bila podobna burbonki Baron Gonella. Prvo seme je kalilo iz popolnoma zrelih šipkov že 11. dan, zadnje prav danes. Na prvi sliki se vidi, da krožniček dam v najlon vrečko in jo samo prepognem. Iz slik žlahtniteljev sem videla kalitve v vrečkah skoraj brez zraka - uporabljajo zip vrečke za zmrzovanje (ko dajo v hladilnik). Tako da ne se bat zaradi zraka.
Na prvi sliki lahko vidite prvo kalitev, katera se je kasneje razvila kar v konkretni sejanček, potem ko sem izpustila en dan pregledovanja.
Sedaj pa še zakaj samo zemlja ni tako dobra, brez zračnih dodatkov (vermikulit, in nekaj malega perlita). Vermikulit se mi zdi zelo važen, tudi če perlita ni. Poglejmo iz primera zakaj. V visok velik lonec sem dne 27.08. v navadno zemljo za sejance letos posejala 171 semen od Purple Splash iz dozorelih šipkov. Do sedaj - po dobrih 3 mesecih jih je kalilo samo 6. In ker sem naredila en dan kiks, ko mi je všlo preveč vode (ker nimam šprice -jo moram nabaviti), so pri nekaterih začeli odpadati listi. Ker iz izkušenj vem kaj to pomeni, sem poizkusila rešiti kar se je dalo. Prebodla sem zemljo z zabotrebcem da jo razrahljam in se bo prej posušila. Izgleda da deluje in mogoče bom vse sejance uspela obdržati. Zemlja je že kar zbita, rahljam jo tudi zato, da bodo druga semena imela lažjo pot. Ampak že sama kaljivost pove vse. Vsekakor bi kalitev moralo biti več. Saj bo še katera, a iz izkušenj bi jih moralo biti mnogo več. Prepričana sem, da bi bilo kalitev dvakrat več z dodatkom vermikulita. Tako pa so semena preveč namočena in prej segnijejo, še posebej če nimajo lahkega dostopa iz prsti.
Tako izgledajo kalitve Purple Splash v običajni prsti, preden so dobile preveliko dozo vode. To je uničujoče za sejance. Raje malo, pa dodajat po potrebi.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.Nazadnje urejal/a Poezija 11 Mar 2014 10:40; skupaj popravljeno 1 krat
Na prvi sliki lahko vidite prvo kalitev, katera se je kasneje razvila kar v konkretni sejanček, potem ko sem izpustila en dan pregledovanja.
Sedaj pa še zakaj samo zemlja ni tako dobra, brez zračnih dodatkov (vermikulit, in nekaj malega perlita). Vermikulit se mi zdi zelo važen, tudi če perlita ni. Poglejmo iz primera zakaj. V visok velik lonec sem dne 27.08. v navadno zemljo za sejance letos posejala 171 semen od Purple Splash iz dozorelih šipkov. Do sedaj - po dobrih 3 mesecih jih je kalilo samo 6. In ker sem naredila en dan kiks, ko mi je všlo preveč vode (ker nimam šprice -jo moram nabaviti), so pri nekaterih začeli odpadati listi. Ker iz izkušenj vem kaj to pomeni, sem poizkusila rešiti kar se je dalo. Prebodla sem zemljo z zabotrebcem da jo razrahljam in se bo prej posušila. Izgleda da deluje in mogoče bom vse sejance uspela obdržati. Zemlja je že kar zbita, rahljam jo tudi zato, da bodo druga semena imela lažjo pot. Ampak že sama kaljivost pove vse. Vsekakor bi kalitev moralo biti več. Saj bo še katera, a iz izkušenj bi jih moralo biti mnogo več. Prepričana sem, da bi bilo kalitev dvakrat več z dodatkom vermikulita. Tako pa so semena preveč namočena in prej segnijejo, še posebej če nimajo lahkega dostopa iz prsti.
Tako izgledajo kalitve Purple Splash v običajni prsti, preden so dobile preveliko dozo vode. To je uničujoče za sejance. Raje malo, pa dodajat po potrebi.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.Nazadnje urejal/a Poezija 11 Mar 2014 10:40; skupaj popravljeno 1 krat
bobolino je napisal/a: |
Jaz sem to pot naredila po svoje, šipke sem očistila, posortirala, preko noči pustila v vodi, danes posadila v substrat. Spregledala sem, da bi morala dodati perlit ali vermikulit. |
Semena so v gajbici v mansardni sobi, pred večjo stekleno površino, obrnjeno na vzhod. Temperatura je po moji oceni nekje 18 stopinj, hladnejšega prostora nimam. Vsake toliko časa jih pogledam, preverim, če se je substrat slučajno zasušil. Seveda sem nestrpna in se že slišim, kako bom cvilila, ko bo kak kalček pogledal ven. Da ne bi, sploh ni vprašanje.
Zadnji dve pošiljki šipkov sta še v hladilniku na nulti coni, še nisem uspela posejati._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Bobolino, saj je v redu temperatura, svetloba super.
Samo če so še semena iz takih sort vrtnic, ki rade kalijo, potem bo super. Škoda samo da nisi zagrebla še malo vermikulita med semena. Če bo še sreča na tvoji strani, upam da te bo čez čas razveselilo prvo kaljenje. Srečno._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Samo če so še semena iz takih sort vrtnic, ki rade kalijo, potem bo super. Škoda samo da nisi zagrebla še malo vermikulita med semena. Če bo še sreča na tvoji strani, upam da te bo čez čas razveselilo prvo kaljenje. Srečno._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Napako bom popravila pri tej naslednji rundi, ki bo šla v zemljo te dni. Od vsakega podarjenega šipka, oziroma posamezne sorte, posejem po par semen, jih označim, in zaenkrat nič ne razmišljam, kaj bo, ko bo, in če bo, nastalo. Da le kaj skali._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Anne Brontë