Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

juglans je napisal/a:
Zle misli?
Strah, znotraj votel, navzven prozoren.
Mahi, kakajoč v slovo.
Question

lepo si povedal Smile

pri nas sta bila tipo in vaniglia.

prvi dve leti sem okoli njiju naredil tulec iz protivoluharske mreze, notri natlacil slamo in vse skupaj debelo povil z vrteksom.

potem sem razmisljal - ja pa kaj naj zdaj to pocnem, dokler bosta ziva? katera rastlina je sposobna tukaj rasti brez finomehanike, tista naj raste. in sem nehal s tem.

enega je odnesla prva nepovita zima, drugega delno tretja. v avgustu (!!) so pognale nove veje iz korenin. jeseni sem ga izkopal, porezal in preselil v istro. tista parcela pa je bolj redko obiskana in stvar je sovpadla z vrocim in susnim letom.

ne vem, ali je bil to glavni razlog ali pa je ze sama selitev rastline bila prevelik sok; kakorkoli, zdaj obeh ni. ce se kaj iz te druzine bo, bodo ameriski ali hibridi z njimi.
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

ŽIVJO
Hvala IGY za odgovor bom pa potem moral cepiti kakšen drug kaki na njega ker imam že drevo star dve leti.Imaš kakšne cepiče odveč? Hvala lp damjan
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Največ lahko narežem s Tipo, nekaj pa je tudi na Vaniglia, Chocolatino in Hiratama._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:
Sem v rahli dilemi in zato sprašujem.

Kaki (plod), ki je shranjen v hladnem skladišču-prostoru in čaka na postopno zorenje v stanovanju.
Kaj se zgodi, če se v tem prostoru temperature spustijo pod ničlo? Na primer, te noči so lepo hladne in v naprej ne kaže na bistveno spremembo. Je dolgotrajnejše zmrzovanje lahko usodno ali pač ne?

Ne bi jih upala preveč izpostavljati zmrzali, ker tukajle berem, da jih vsi hitijo pobirat pred prvim mrazom. Najlaže preveriš tako, da jih te dni par pustiš zunaj čez noč (v kartonski škatli in v senci, da ne bo prevelike spremembe temperature podnevi) , ali kakšnega daš v zamrzovalnik pa se bo videlo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nikakor ne boi tvegala z zamrzovanjem, jih je res škoda.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Ne vem, če ravno paše v tole temo. Ali je kdo že sušil kakije Tipo in kakšen je okus če sušim "neomedene"? JIh imam eno gajbico na zalogi Smile

Lp_________________Robert
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

zoyba je napisal/a:
Ne vem, če ravno paše v tole temo. Ali je kdo že sušil kakije Tipo in kakšen je okus če sušim "neomedene"? JIh imam eno gajbico na zalogi Smile

Lp

http://forum.gartlc.si/gartlc-about2041.html_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazadnje urejal/a Optimist 10 Dec 2013 19:12; skupaj popravljeno 1 krat
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Optimist, hvala Exclamation_________________Robert
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Optimist, to so kolobarji na kakiju. Okusa ne spremeni, malce pa kvari izgled.
No sadjarji, kaj bi to bilo ?
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, kot sem uspel na hitro prebrati ima opraviti z formiranjem plodu v pozni fazi (ki se kasneje, v fazi dozorevanja, kaže kot "črtice"). Bom počakal na potrditev, da nisem udaril čisto mimo. In torej, če nisem kasneje napisal še kaj, kar sem uspel prebrati.
Odgovori