Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Substrati za vzgojo sadik

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Irenca je napisal/a:
Aja, pozabila sem vprašati... Ivčk, ti torej kaj dodaš tekoča gnojila sadikam?
Kaj pa glede ideje, da se substrat zmeša z nekaj komposta, ko se vanj presaja sejančke (pikiranje)? Je v tej fazi prezgodaj dodajati kompst? A kdo to počne ali raje dognojujete s tekočimi gnojili?

Za pikiranje uporabim zemljo, ki ima že nekaj dodanih hranil in dokler sadike lepo rastejo, ne dognojujem nič. Le če opazim prve znake utesnjenosti, začnem z dognojevanjem s kakšnim bio enostavnim gnojilom za plodovke, na vsako tretje zalivanje, čisto po malo. To je ponavadi tik pred sajenjem na vrt.
Če vidim, da se sadike mučijo (rumemenje spodnjih listov), do sajenja na vrt pa je še dolgo, sadike še enkrat presadim v večje lončke. To sem do sedaj morala narediti le dvakrat...

Kompost pa je vsekakor zelo primerna opcija, ki sadikam dobro dene. Samo ne pretiravaj s količino. Razmerje je lahko 1:10, torej 1 del komposta ostalo pa substrat za sajenje..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

bobolino je napisal/a:
Jaz je še nisem.

Mi je pa mož danes za sejančke nabavil preverjeno dobro Substral Naturen bio in Asef za sejančke, ena je z dodatkom drobnega perlita, in skupaj sta že lani bili odlična izbira.

Jap, s tole sem tudi jaz bila zelo zadovoljna, le presejala sem jo pred sejanjem, ker ima lep del večjih delcev. Večje delce sem potem dala na dno lončkov za sejanje, za večjo zračnost in lažje odtekanje odvečne vode...
Aja, kupila pa sem jo kar v Intersparu, ker so imeli takrat akcijo Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moji vreči sta bili, presenetljivo, skoraj brez večjih delcev, se nisem niti spomnila, da bi presejala Embarassed . Mi je pa z glave ušlo, da spikiramo že v bogatejši substrat, sem mislila, da še v tega za sejanje.... Confused To sem verjetno menila, ker sem jih pikirala v 2dcl lončke, ponavadi pa še zmeraj potem v 0,5l._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

paprika je napisal/a:
je kdo opazil po trgovinah kje Neuhaus N2?

Na Humkovi strani piše, da so zastopniki za:
Neuhaus - N1 - 70lit
Neuhaus - N2 - 70lit
Neuhaus - N3 - 70lit
Neuhaus - N5 - 70lit
Neuhaus - N6 - 70lit
Neuhaus - N8 - 70lit Big Bag
Neuhaus - N10 - 70lit Big Bag

Verjetno bi se dalo kaj zmenit, žal pa nič ne piše o ceni...
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

V prvem prispevku so zapisane cene za posamezne Neuhausove substrate pri Humkotu. Lahko pa da so v roku dobrega pol leta kaj spremenile.
Vseh substratov nimajo vedno na zalogi, tako da prej preverite po telefonu.

Jaz sem si že naredil nekaj zaloge Gramoflorjevega biotraya, v katerega bom sejal, pikiral in sadil. Za sejanje ga bom pač presejal na 5mm sito, ker pa se je na testu izkazal za "podhranjenega", mu bom ob presajanju dodal nekaj gnojila - kompost, zdrobljeni peleti organika/orgota...
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

aljaz je napisal/a:
paprika je napisal/a:
je kdo opazil po trgovinah kje Neuhaus N2?

Na Humkovi strani piše, da so zastopniki za:
Neuhaus - N1 - 70lit
Neuhaus - N2 - 70lit
Neuhaus - N3 - 70lit
Neuhaus - N5 - 70lit
Neuhaus - N6 - 70lit
Neuhaus - N8 - 70lit Big Bag
Neuhaus - N10 - 70lit Big Bag

Verjetno bi se dalo kaj zmenit, žal pa nič ne piše o ceni...

Predaleč bom vprašal na Agrokomu če lahko naročijo še N2 saj imajo N8 vedno na zalogi.
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

Imajo skladišče na Ptuju, verjetno bi se dalo zmenit za prevzem kar tam. Bom se poskusil pozanimat kako je s tem, to bi iz Maribora še šlo, pa tudi ti iz Bistrice nimaš tako daleč Smile
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kolikor sem jaz razumel lastnika firme Humko je problem male izbire njegovih substratov in male izbire trgovin ki jih prodajajo, čisto "posvetne" narave.

"Njegovi" substrati so res iz kvalitetnih komponent, in si ne more privoščiti s strani trgovcev zelo zaželjenih popustov, rabatov, super rabatov, pa trgovčevih provizij in marž - kar trgovcem lahko ponudijo proizvajalci nekvalitetnih zadev, s čiračara komponentami.

Torej je žogica večinoma na strani trgovcev Wink

V tem kontekstu se spomnim, kako so nas pred leti trgovci (tudi Semenarna) "hecali" Cool Laughing in hvalili nekaj svinjsko dragih substratov. In sem potem rabil kar nekaj let, da sem ugotovil, da pa le ni moja krivda, da ti substrati nočejo delovati ceni primerno; oziroma, da sem bil po domače nat.....n ... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad .

LP_________________mfranc
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

TwityPity je napisal/a:
Jaz sem si že naredil nekaj zaloge Gramoflorjevega biotraya, v katerega bom sejal, pikiral in sadil. Za sejanje ga bom pač presejal na 5mm sito, ker pa se je na testu izkazal za "podhranjenega", mu bom ob presajanju dodal nekaj gnojila - kompost, zdrobljeni peleti organika/orgota...

TwityPity, kako da si izbral Biotray, če si pa sam prišel s testom do tega, da se ne obnaša dobro napram ostalim - kljub temu, da je najdražji? (to ni kritika nad tvojo izbiro, da ne bo pomote! To je gola babja firbčnost Laughing)
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

aljaz je napisal/a:
Imajo skladišče na Ptuju, verjetno bi se dalo zmenit za prevzem kar tam. Bom se poskusil pozanimat kako je s tem, to bi iz Maribora še šlo, pa tudi ti iz Bistrice nimaš tako daleč Smile

ne ni tako daleč Very Happy
Odgovori