Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zorenje kakijev
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zorenje kakijev
(Prenos iz arhiva)
Izvleček iz debate o v temi KAKI, skupno naročilo
juglans:
Morda kakšen nasvet kako pospešiti zorenje?
metuljc
Nekaj kakijev, zrela banana in/ali nekaj zrelih jabolk, vse v vrečki ali pod steklenim zvonom. Eten, ki ga oddaja zrelo sadje, pospeši zorenje nezrelega.
battagelli
V 20 literski čeber,daš na dno 5kg jabolk na vrh jabolk položiš kaki,neprodušno zapreš ,imaš na sobni temperaturi čez 5 dni kakije lahko uživaš.
Ko naslednjič vzameš ven,recimo 5 dozorjenih kakijev daš 5 novih noter.
muhin način: v večjo plastično posodo dam na dno 3 do 5 jabolk, gor naložim kakijev, kolikor jih gre, dodam banano, če je pri roki in zaprem. Kar odvzamem dozorelega, nadomestim z novimi. Ravno prav jih dozori sproti, pa še lepo izgleda na polici, ker je posoda prozorna.
juglans:
Morda kakšen nasvet kako pospešiti zorenje?
metuljc
Nekaj kakijev, zrela banana in/ali nekaj zrelih jabolk, vse v vrečki ali pod steklenim zvonom. Eten, ki ga oddaja zrelo sadje, pospeši zorenje nezrelega.
battagelli
V 20 literski čeber,daš na dno 5kg jabolk na vrh jabolk položiš kaki,neprodušno zapreš ,imaš na sobni temperaturi čez 5 dni kakije lahko uživaš.
Ko naslednjič vzameš ven,recimo 5 dozorjenih kakijev daš 5 novih noter.
muhin način: v večjo plastično posodo dam na dno 3 do 5 jabolk, gor naložim kakijev, kolikor jih gre, dodam banano, če je pri roki in zaprem. Kar odvzamem dozorelega, nadomestim z novimi. Ravno prav jih dozori sproti, pa še lepo izgleda na polici, ker je posoda prozorna.
Hm, zakaj pa CO2?
A ni etilen tisti ki poskrbi za zorenje? Zrela jabolka v posodi oddajajo etilen, in s tem "prisilijo" kakije da se omehčajo/dozorijo.
Bi pa tudi mene zanimalo, če se da kje kupiti kakšne "manjše jeklenke" etilena za gospodinjstvo, da bi s tem dozoreval sadje in zelenjavo.
Igy, meni so tvoji kakiji prav lepo dozoreli po receptu battagellija, in čeprav nisem nikoli pretirano maral kakijev, moram reči da so bili odlični in že iščem prostor za enega Tipota Hvala!
A ni etilen tisti ki poskrbi za zorenje? Zrela jabolka v posodi oddajajo etilen, in s tem "prisilijo" kakije da se omehčajo/dozorijo.
Bi pa tudi mene zanimalo, če se da kje kupiti kakšne "manjše jeklenke" etilena za gospodinjstvo, da bi s tem dozoreval sadje in zelenjavo.
Igy, meni so tvoji kakiji prav lepo dozoreli po receptu battagellija, in čeprav nisem nikoli pretirano maral kakijev, moram reči da so bili odlični in že iščem prostor za enega Tipota Hvala!