Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neznana rastlina

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, je lišaj. O vrsti se pa ne da tako enostavno.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ja, lišaj, tele strukture so glivni produkt (lišaj je simbioza med glivo in cianobakterijo ali zeleno algo), kjer nastajajo glivne spore, da se gliva razširi - pač analogno trosnjakom - ˝gobam˝. Sem se malo igral, probaval, pa nsem niti rodu mogel določit, so pa Cladonia vrste podobne tem, tako da... Smile
metuljc

Morda bo malo pomagal tale ključ, čeprav ravno za popolne laike ni. Interaktivni ključ za določanje lišajev
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Tal slovenski mi ni bil preveč v pomoč. Sem gledal po temle: LIAS light

Sem pa pozabil povedat, da lepa fotka, lepe barve, samo škoda, da nista ostri Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala obema za trud in zanimivo razlago.

Fotograf je pa slab, se niti ne opazi, da je aparat še slabši.
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Se komu sanja, katero sadje bi bilo tole? Smile

metuljc

Seveda, maklura je rto. Smo enkrat po njej že govorili. Maclura pomifera. Tole.
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Oo, hvala metuljc! Sem obrnil cel internet že. Smile
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kaj pa tole "grmovje"?
Plodovi so veliki do 1cm, imajo 2 peški, okus je za moje pojme grenak, višina tam do 2m in bolj pokončna rast če ga primerjam z črnim trnom, katera sta edina ki v tem času na sebi držita podobne plodove.
metuljc

Hm, spomni me na kalino (Ligustrum vulgare). Skratka, na to, čemur splošno ljudstvo reče živa meja, liguster. Ni bilo nobenega lsistka več na vejah?
AMPAK, nisem pa 100%, moram preveriti, če ima res po 2 semeni. Trenutno ne utegnem, ampak lahko bi bilo tudi kaj okoli kozje češnje, krhlike po starem. Preverim, ko bom utegnila (če me kdo ne prehiti).
Odgovori