Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprike 2014
Kalilne vrečke.
Jaz sem 5 dni nazaj dala vkalilne vrečke. Preostale sorte paprike pa danes.
Tistim izpred 5 dni se že vidi nabrekli del- kalček čisto konkretno pa še ni nobeden ven pokukal.
V vrečkah zgleda takole; malo prej pripravljeno
Takole pa zgleda na toplem- na akavariju, ki ga greje lučka:
Vrečke so odprte in jih mogoče 1x na dan malo pokapam z vodo, da se ne osuši.
Če kdo to dela drugače, bolj enostavno, naj predlaga. Malo sem nestrpna, ker 1. runda po 5-ih dneh še ni za v zemljico. Tisti, ki ste to že počeli, koliko časa je trajalo pri vas?
Upam, da rata, ker to delam prvič.
LP_________________petrick
Jaz sem 5 dni nazaj dala vkalilne vrečke. Preostale sorte paprike pa danes.
Tistim izpred 5 dni se že vidi nabrekli del- kalček čisto konkretno pa še ni nobeden ven pokukal.
V vrečkah zgleda takole; malo prej pripravljeno
Takole pa zgleda na toplem- na akavariju, ki ga greje lučka:
Vrečke so odprte in jih mogoče 1x na dan malo pokapam z vodo, da se ne osuši.
Če kdo to dela drugače, bolj enostavno, naj predlaga. Malo sem nestrpna, ker 1. runda po 5-ih dneh še ni za v zemljico. Tisti, ki ste to že počeli, koliko časa je trajalo pri vas?
Upam, da rata, ker to delam prvič.
LP_________________petrick
Jaz delam popolnoma enako kot pri paradižnikih in jajčevcih. Vzamem substrat brez gnojil,, močno navlažim, posejem, označim, prekrijem s tanko plastjo substata, še enkrat popršim. Ker sejem v gajbice, potem vse skupaj ovijem s prozorno folijo in dam na kamin ter spremljam rast.
Tudi, če sejem v posamezne lončke, jih dam v tako gajbico in prekrijem. Seveda potem preverjam, Ce jim je vroče, pazim, da ne nastane plesen. Če nastane, posujem s cimetom. Tu še sejančki ne rabijo svetlobe. Ko skalijo, jih je potrebno prestavit na svetlobo, da se ne, pretegnejo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Tudi, če sejem v posamezne lončke, jih dam v tako gajbico in prekrijem. Seveda potem preverjam, Ce jim je vroče, pazim, da ne nastane plesen. Če nastane, posujem s cimetom. Tu še sejančki ne rabijo svetlobe. Ko skalijo, jih je potrebno prestavit na svetlobo, da se ne, pretegnejo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Te tvoje gajbice pa dobro kljubujejo gravitaciji!
Tudi jaz sa semena najraje v zemljo direkt sejem, pri papriki ne bo nič drugače.
Za papriko bom uporabil nasvet namakanja v vodo en dan prej, potem pa po podobni metodi kot bobolino na krušni peči kalil.
Nadaljna vzgoja bo zanimiva, najbrž ob oknu na 15-20°C in dodatna osvetljava, torej kakšna stopinja več in več svetlobe.
Bo vredu?
Tudi jaz sa semena najraje v zemljo direkt sejem, pri papriki ne bo nič drugače.
Za papriko bom uporabil nasvet namakanja v vodo en dan prej, potem pa po podobni metodi kot bobolino na krušni peči kalil.
Nadaljna vzgoja bo zanimiva, najbrž ob oknu na 15-20°C in dodatna osvetljava, torej kakšna stopinja več in več svetlobe.
Bo vredu?
čer, jaz ponavadi vse sejem v ta dolge in krajše posode za okenske rože. imam izmerjeno koliko mi gre na okenske police. sejem direktno z toplo vodo navlaženo zemljo. zelooo malo prekrijem z zemljo. znova navlažim in prekrijem z več plasti časopisa in dam nekam v kot (ob radijator in obračam stranice posod, ter 5 min na dan prezračim. rosim (mlačna sobna tem vode) ker časopis povleče kar dosti odvečne vode. če je zelo topel radijator (lani) kalčki so vidni že po 2-3 dneh. dodam še malo zemlje (sobna temperatura zemlje ne iz balkona ali kleti). šele ko kalčki pokukajo v ta drugič jih čez 2 dni odkrijem in dam posodo na okensko polico. pozor na zimsko sonce ima zobe in lahko scvre ne samo kalčka ampak tudi kasneje že utrjeno rastlino, če se ta dotika stekla, saj je vroče. potrebbno senčit, a ne zakrivat svetlobo. takoj po sejanju označim do kod je kakšna sorta rastline (ob stranicah potegnem črte) napišem z belim ali črnim alkoholcem odvisno koliko je temna posoda. zelo praktično je za prenašat. alkoholc očistim z vimom ko pripravim posodo za drugič. letos sem si nabavila mali plastenjak, kateri bo na soncu na balkonu v I. in začela bom sejat šele proti koncu februarja.
zaradi množice rastlin in transporta v Istro nisem vedno prepikirala. redčila sem jih in kako so rastle dodajala jima zemljo. celo je bil viden "hribček" (za zalivat zelo neprijazno). ta sistem se obnese, če jih ne poseješ prezgodaj in če zima ni dolga drugače se precej raztegnejo. lpvoda
zaradi množice rastlin in transporta v Istro nisem vedno prepikirala. redčila sem jih in kako so rastle dodajala jima zemljo. celo je bil viden "hribček" (za zalivat zelo neprijazno). ta sistem se obnese, če jih ne poseješ prezgodaj in če zima ni dolga drugače se precej raztegnejo. lpvoda
Hehe, zuf, nisem obrnila slike...
Brbr, ja, so od nekih keksov iz Leclerca, drugače pa največkrat uporabim visoke plastične posodice za zelenjavo, pol kile gre ponavadi vanjo.
Umetne svetlobe ne bom uporabila._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Brbr, ja, so od nekih keksov iz Leclerca, drugače pa največkrat uporabim visoke plastične posodice za zelenjavo, pol kile gre ponavadi vanjo.
Umetne svetlobe ne bom uporabila._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Da malo osvežimo znanje ...
Kalilne temperature Paprika - Čili
temperatura substrata - - - procent kaljivosti semena - - - dnevi do vznika
15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
35 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. Ampak tudi ne škodi, sploh če nam kalček že prileze ven.
Temperature variirajo za kar nekaj stopinj, glede na sorto paprike, pa malo na starost semena.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 21 Jan 2014 16:55; skupaj popravljeno 2 krat
Kalilne temperature Paprika - Čili
temperatura substrata - - - procent kaljivosti semena - - - dnevi do vznika
15 ºC - - - 70 % - - - 25 dni
20 ºC - - - 96 % - - - 13 dni
25 ºC - - - 98 % - - - 08 dni . . . . optimalna temperatura
30 ºC - - - 95 % - - - 08 dni
35 ºC - - - 70 % - - - 09 dni
Pa ne pozabit, merodajna je temperatura zemlje, in za kaljenje semena ne rabimo svetlobe. Ampak tudi ne škodi, sploh če nam kalček že prileze ven.
Temperature variirajo za kar nekaj stopinj, glede na sorto paprike, pa malo na starost semena.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 21 Jan 2014 16:55; skupaj popravljeno 2 krat
Jaz sem prve poskusne paprike sejala 8.1. in so pred 3 dnevi že kukale ven. Glavnina bo sejana čez kake 14 dni. sem pa sejala v Klassmanovo zemljo in je super skrbet je treba edino za dovolj vlage po vrhu._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com