Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Navadni oreh - Juglans regia
-
Postoji poseben način cepljenja orehov, za kar je potreben poseben nož z dvema reziloma razmaknjenima cca1-2cm. Izreže se kvadrat skorje iz cepljenca in se vstavi prav tako izrezan kvadrat plemenitega oreha, ter se zaveže. Ta način je primeren za malo debelejše rastline. Sam tega nisem poskusil sem samo čital, predvidevam, da mora biti drevo v mezgi.
@pep, tole?
http://www.youtube.com/watch?v=CC7ZasquCK4&feature=email_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
http://www.youtube.com/watch?v=CC7ZasquCK4&feature=email_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist je napisal/a: |
Igy je takole poskusil pa menda neuspešno! Je pa videt precej enostavno Po vsej verjetnosti je morda uspeh odvisen od časa ceplenja. Tu je videti že vse olistano.... |
No, vas je Ivipiči vse okužil s tistim cepljenjem OREHOV. In tako je tudi prav, saj pada odziv na forumu. Sem pa pregledal malo tiste "filmčke" na You Tube o cepljenju- Pristop cepljenju, vezenje, katastrofalni rezi na podlagi, kjer so manjkajoči deli za kalusiranje dolgi tudi 1,5 cm med cepičem in podlago. Oblika rezi na cepiču. Potem se Optimist sprašuje o neuspehu IGY-a, jaz se ne. Takšno cepljenje, kot da obuješ poletne sandale in pričakuješ ob sezutju "ŠKORNJE". . Pa kot omenja Tinko cepilno orodje.- Tako je. Marsikdo na forumu še ni imel v rokah drugega kot cepilni nož pri cepljenju, da ne govorimo o pripomočkih OMEGA, V-cepljenje, DVOREDNI nož za orehe, v prodajnem kitu so vse tri vrste navedenega z navodili za vijačenje, ki je glede na specifiko potreb zelo hitro. pa nož za ŽLEBIČENJE--koliko vas je na forumu, ki ste ga kdaj uporabljali?
Pa se povrnimo k orehom, ko mi situacija sedaj vsaj malo dopušča pisanje te teme. Koliko časa je kdo pripravljen čakati na prve plodove cepljenih orehov, a je komu znano???
1.Cepljen na JUGLANS NIGRA obrodi lahko že v tretjem letu po cepljenju.
2.Cepljen na sejanec navadnega oreha nastane rodnost dve do tri leta kasneje.Okrog petega leta.
Če koga zanima pa rodnost sejanca- je to po 10. do 15. letih.
No, pa še malo o jedrcu in luščini, pa o pristopu, pa ne o kupljenih orehih pri NAJBOLJŠEM SOSEDU -MERCATOR, ali kateri koli trgovski verigi pri nas, ampak iz naših logov.Vzhod in zahod SLO. Če govorimo o orehih "mehkužcih, polluščinarji in tistimi z trdo luščino. Primer drugo- navedenih- polluščinarji.
East. En kom v luščini--2,55 dag. Teža jedrca-1,3 dag.
West. Drugi. En kom v luščini 5 dag. Teža jedrca 2 dag.Dolžina nad 50mm.
V obeh primerih ti ostane ob pravilnem luščenju kompletno jedrce v rokah.
Pa tisti srečneži- upam vsi, ki boste cepili, ne pozabiti izkopati jeseni sadilne jame en mesec pred posaditvijo cepljenih orehov na stalno mesto, pa tudi za start malo kalija in fosforja. No, še en današnji fot pripada- oreh iz zapadnih logov, ..Očitno bom letos bolj opazovalec ,kot kaj drugega.
lp. Vinkoz
Malomarno cepljenje na teh posnetkih je tudi meni padlo v oči. Tudi, če je cepljeni del pod parafilmom, naj bi se lubje čimbolj dopolnjevalo na podlagi in cepu. A tisti gospe se ni dalo skrajšati cepa za 1,5 cm in narediti lep spoj.
Tudi pri drugih posnetkih cepljenja ostalega sadja so strokovnjaki precej nespretni, malo štorasti pri izvedbi, bi rekel. Potem pa gledalec dobi nekoliko popačeno informacijo glede cepljenja. Če bi jaz cepil pred kamero, bi naredil več posnetkov in objavil najbolj nazornega. Ne tistega, na katerem se mi trese roka, rez neravna, trikrat popravljena in podobne cvetke.
Malo sem pokritiziral in se delal pametnega .
Predvsem vaja dela mojstra. Potrebno je cepiti in cepiti. Vse, kar je podobno podlagi. Pri velikem številu cepljenj se izkušnje večajo, procent neuspeha pa zmanjša.
Tudi pri drugih posnetkih cepljenja ostalega sadja so strokovnjaki precej nespretni, malo štorasti pri izvedbi, bi rekel. Potem pa gledalec dobi nekoliko popačeno informacijo glede cepljenja. Če bi jaz cepil pred kamero, bi naredil več posnetkov in objavil najbolj nazornega. Ne tistega, na katerem se mi trese roka, rez neravna, trikrat popravljena in podobne cvetke.
Malo sem pokritiziral in se delal pametnega .
Predvsem vaja dela mojstra. Potrebno je cepiti in cepiti. Vse, kar je podobno podlagi. Pri velikem številu cepljenj se izkušnje večajo, procent neuspeha pa zmanjša.