aljaž je napisal/a: |
Če prav razumem imaš v mislih temperaturo prostora kjer imaš sadike? Potem jih imaš konstantno na temperaturi 10-15 °C in samo dosvetljuješ s svetilko? Hmmm, potem me res zanima kaj se bo zgodilo z mojimi, ki bodo konstantno na sobni temperaturi. Po tej logiki bi bilo bolje, da postavim boks nekam na hladno? Recimo v klet, kjer je 10° in bo potem luč opravila svoje? Kakšen vpliv ima pa vlaga? Se lahko "previsoka" temperatura popravi z višjo vlažnostjo? |
- Aljaž, konkretno imam predvzgojo v samo malo ogrevani sobi, spalnici. Se pa v prostoru med okenskim steklom in relativno debelo zaveso hitro vzpostavi mikro klima. Tukaj temperatura hitro naraste, ko posije sonce, ali pa moja lučka. In ko lučka ali sonce ugasneta

- jah, mogoče bi bilo celo bolje sadike imeti v kleti in bi jim samo zamenjal dan/noč, če jih boš osvetljeval samo pri poceni elektriki. In vice versa: če boš v dn. sobi osvetljeval ponoči, bo podnevi pretoplo za verjetno zelo malo luksov.
- vlaga kaj bistveno ne spremeni zadeve, najbolj sta v zavisnosti temperatura in svetloba. Višja temperatura, več svetlobe, luksov
aljaž je napisal/a: |
Dodatno sem si omislil še termostat, ki bo vklapljal in izklapljal ventilator. Ampak če bom imel boks na sobni temperaturi, mi vse skupaj ne pomaga kaj dosti. Ali se motim? Se pravi vklopim ventilator, ko izklopim luč? Ampak še vedno bo v boks prihajal zrak s temp. okoli 21 °C. Če se pri luči boks zagreje na recimo 25-28 °C, vprašanje če je padec temperature dovolj velik? ![]() No ja, dokler ne probam nebom nikoli z gotovostjo vedel ![]() |
Z ventilatorji se ne ukvarjam, to je bolj domena hašišarjev

Po moje bi lahko temperaturo reguliral (saj to ni potrebno vsakih pet minut) z dvigom pokrova; seveda pa tudi lahko uporabiš ventilator.
Razpon rastne temp. je precejšen, nekje od 15 do 25 °C, največ tja do 30 °C, ampak to je že brez haska visoka temperatura.
Res je

Obupati pa sploh ne smeš, saj greš generalno v pravo smer.
LP_________________mfranc