Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Toy choy Mini baby choy

orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Oldi tule je že recept za pripravo http://www.youtube.com/watch?v=Cpc_KGmE5vY s česnom in sojino omako.
Po mojem, bi moralo biti tole zelo dobro Very Happy samo vzgojiti ga je še treba. Wink_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisem rekla, da je isto, vodenka je spraševala za tovrstne kapusnice in sem ji odgovorila. Obstaja zelo veliko različic teh "vzhodnih" kapusnic. Konec koncewv je tudi naših izjemno veliko.Nazadnje urejal/a metuljc 10 Feb 2014 09:59; skupaj popravljeno 1 krat
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kdor najde kaj verodostojnega na netu in bi rad probal, dobi nekaj semen, recimo po 5. Paziti moramo le, da bo vsaj enemu šel v cvet in bomo imeli jeseni še jesensko vajo. Smile
Lahko pa tudi naročim kako pošilko za koga s foruma, ponavadi se da določiti drug naslov prejemnika. Še zlasti če ima znance v bližini in bi se šli čoporativno nabavo. Poštnina je slaba 2€, semena pa po 1€. Keš mi pošljete na TR ali v kuverti.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Dobro k se glih igramo ruleto z elektriko, tisto črno/rdeče - je/ni.... Idea Rolling Eyes Idea Mad

Bi moral napisat, da je pak-choi zelo podoben. Seveda ni enak, napisal sem praktično enak, bolj bi bilo "skoraj enak". Vsekakor pa gre v obeh primerih za eno od "choi" različic. Tudi uporablja se ga lahko enako. Verjamem pa, da je tale "baby" varianta bolj vabljiva na pogled. V tujini sem to rastlino velikokrat opazil v kitajskih trgovinah s hrano.

Če bi že šli v kakšen nakup, je tole dvoje precej bolj cenovno ugodno:
http://www.ebay.com/itm/Pak-Choi-Baby-Bok-Choy-Canton-White-1gm-450-Seeds-/170644067090?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item27bb2dd312
http://www.ebay.com/itm/Pak-Choi-Baby-Bok-Choy-Canton-White-10gm-5-000-Seeds-Large-Pack-/400337565928?pt=UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN&hash=item5d35fa78e8
Oldi

Kar sem prebral še zdaleč niso isti, za ene piše, da dobro prenašajo vročino, druge je pa treba posejati zgodaj, ker poleti iz njih ni nič uporabnega. Potem da se jih flanca več kot 30cm narazen, za druge pa da se jih seje v vrsto 20 in več semen na čevelj dolžine. To š nekako razumem, kajti isto sorto lahko gojiš kot mlado solato, ali kot odrasle rastline, samo 30cm narazen pri 10cm višini?.
Potem za ene piše, da lahko prezimijo in zgodaj spomladi ponovno odženejo.
Pa eni so visoki 10cm, drugi precej več.
Tudi ta dva na linkih gotovo nista enaka kot moj, saj sta še enkrat višja. Ko sem iskal po netu sem izločeval zadetke z Bok v imenu.

Ko sem zbiral po netu, se mi je tole zdelo še najbolj resno, ne vem pa kaj pomeni prvi stavek, morda gojitelji zelenjave veste - citiram:

Toy Choy grows as an Annual and is a Vegetable. Being an Annual, it tends to grow best over the course of a single year. Normally grows to a mature height of 10.0 cm (3.9 inches).
Due to how easy it is to grow in a variety of conditions, Toy Choy Chinese cabbage is great for beginner gardeners and those that like low maintainance gardens.
This plant info is provided by the myfolia gardener's wiki. All details about Chinese cabbage 'Toy Choy' have been kindly provided by our members.
How to grow Chinese cabbage 'Toy Choy'
Plant in a location that enjoys full sun and remember to water often. Keep in mind when planting that Toy Choy is thought of as hardy, so this plant will survive close to or on freezing temperatures. Planting Toy Choy in loamy soil with a ph of between 6.5 and 7.0 is ideal for as it does best in weakly acidic soil to neutral soil.
Growing Toy Choy from seed
Sow 0.5 inches (1.27 cm) deep with a guideline distance of 5.94 inches (15.24 cm). Soil temperature should be kept higher than 18°C / 64°F to ensure good germination.
By our calculations, you should look at sowing Toy Choy about 14 days before your last frost date.
Transplanting Toy Choy
As Toy Choy is hardy, ensure temperatures are mild enough to plant out - wait until after your last frost date to be on the safe side.

Sploh glede na to, da imam samo 25 semen, torej bodo pristali naflancani kot solata, še dobro da sem malo strojnika in imam šubler, da bom lahko odmeril 15.24 cm. Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Oldi, očitno se nadzemni del razraste v širino. Navodila primerjam z razmerami, kot jih rabijo radiči. Tudi ti niso visoki, v širino pa rabijo približno enako, če hočemo, da se lepo razvijajo. Po tem opisu pričakujem nizko a kompaktno rastlino. Posej in če imaš možnost poslikaj rastlino v razvoju in potem še odraslo rastlino.

PS. sem si ogledala več slik na internetu in te potrjujejo moje predvidevanja. Oldi, oglej si jih še ti, takoj boš imel boljšo predstavo, zakaj rabijo predpisano razdaljo.
Oldi

Saj teh 15cm se mi zdi glede na slike čisto OK oziroma celo premalo, tule pa omenja 25cm in da jih je treba povezati.
Citiram skupaj z googlovim prevodom :-) obilo zabave

Height: 4-5in (10-13cm)
Exposure: Full Sun - 6+ hours direct sun
Days to harvest: 30

Description
Quick to harvest and easy to prepare, these tiny bunches of crisp white stalks and tender green leaves stand just 4 to 5 in. (10 to 13 cm) tall. Perfect for a single serving Oriental-style side dish, quickly sauteed or roasted. Also great for stir-fry for two, and even delicious raw. Also known as bok choy and Chinese white cabbage. Best grown in cool weather, Toy Choy is a great addition to both spring and fall gardens.
Quick za žetev in enostaven za pripravo, te drobne šopki hrustljavo belo stebla in razpisnih zelenimi listi stojijo le 4 do 5 palcev (10 do 13 cm) visok. Kot nalašè za en služijo Oriental-style jed, hitro dušeno ali peèeno. Tudi super za mešamo-fry za dva in celo okusno RAW. Znan tudi kot bok Choy in kitajskega zelja. Najboljši gojijo v hladnem vremenu, Toy Choy je odlièen dodatek tako spomladi in jeseni vrtov.

Planting Instructions
Spread pak choi plants about 12 in. apart.
Keep them well watered; they may “bolt” (become thin and leggy) in hot summer weather.
Avoid watering in wetter weather as this can cause the heads to split.
Spread pak choi rastline okoli 12 palca narazen.
Imejte jih dobro zaliti, ki jih lahko "bolt" (postane tanek in leggy) v vroèem poletnem vremenu.
Izogibajte zalivanje v Wetter vremenu, saj lahko to povzroèi glave razdeliti.

Care Tips/Maintenance
When the plants begin to head up, tie the leaves together with raffia or garden twine. Throughout the growing season, hoe regularly between plants and rows to remove weeds.
Ko rastline zaènejo glavo gor, tie liste skupaj z rafijo ali vrt vrvice.
Skozi vso rastno sezono, redno med rastlinami in vrstic za odstranjevanje plevela Motika.

Harvest Instructions
At harvest time, the pak choi should be cut with a sharp knife just above soil level.
Ob èasu žetve, naj bi pak choi odrežemo z ostrim nožem tik nad površino tal.
Prep/Serving Information

The tender leaves of pak choi can be sautéed or roasted. It’s great in stir-fry dishes, or even raw.
Razpisni listi pak choi se lahko dušeno ali pražen. To je super, v stir-mladicah jedi ali celo surovo.

Pak choi is rich in vitamins A and C.
Nazadnje urejal/a Oldi 10 Feb 2014 14:13; skupaj popravljeno 1 krat
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Jaz se javim za sejat ,nekaj pa bom kupila pri semenarni ker sem videla to vrsto zelenjave priznanemu kuharju Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Oldi, vidiš, tako se godi pionirjem na vsakem področju Wink . Boš pa ti prvi oral ledino z njimi in upam poročal, da se tisti, ki ti bodo sledili, ne bodo spotikali ob istih zankah.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

OK, tale tema je mal zamrla. Ali to pomeni, da je entuziazem zamrl, ker ni rezultatov ali, da je tolk enostavno, da ni potrebna dodatna pisarija?
Sem se ga navadila jest, pa bi si ga še vzgojila (če je pri nas to mogoče, drugače bom pač še naprej "običajnega", ta velikega, na tržnici kupovala). Tako, za sem ter tja.
Odgovori