Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Plodovi Coffea Arabica
Peter je napisal/a: | ||
Ta bi bila res dobra, da si toliko samozadosten, da imaš tudi svojo kavo. |
Ja, pa res! Za svojo samooskrbo potrebujem seme dobrega črnega čaja - ima kdo ? _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Imam rastlinico zelenega čaja(Camellia sinensis) že dobrih 7 let. Na žalost mi životari, ostaja majhna. V določenem trenutku odpadajo listi, vejice se sušijo. Poskusil sem že vse živo in ne vem kako spravit rastlinico v normalno rast.
Tudi če bi vse listke oskubil jih nebi bilo dovolj za šalčko čaja.
L.p.
Tudi če bi vse listke oskubil jih nebi bilo dovolj za šalčko čaja.
L.p.
O, Peter, presenečaš! Jaz sem mislila tisto s čajem bolj za hec
Pa sem šla pogledat za tvojo Camelio sinensis. V Climate zone 7-9 naj bi uspevala, torej tudi malo pod ničlo, ima najraje bogato in vlažno rastišče, sončno do polsenčno lego - po moji hudo laični oceni naj bi uspevala tudi pri meni (če ima Ljubljana cono 7). Vse to samo kot zanimivost.
Jo imaš ti kot sobno ali zunanjo rastlino?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pa sem šla pogledat za tvojo Camelio sinensis. V Climate zone 7-9 naj bi uspevala, torej tudi malo pod ničlo, ima najraje bogato in vlažno rastišče, sončno do polsenčno lego - po moji hudo laični oceni naj bi uspevala tudi pri meni (če ima Ljubljana cono 7). Vse to samo kot zanimivost.
Jo imaš ti kot sobno ali zunanjo rastlino?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ne obstajajo rastline zelenega in črnega čaja. Obstaja le ena vrsta, Camelia sinensis (tudi Thea sinensis), čajevec.Po obiranju listov se ti različno tretirajo, za črni čaj morajo fermentirati, za rdečega (=oolong) fermentirajo le na pol, zelnei je nefermentiran. Obstaja še beli čaj, ker je iz tako mladih vršičkov, da imajo še drobne dlačice. No, pa še kakšen bi se našel.
Oolong
črni čaj
kitajski zeleni čaj
beli čaj
Oolong
črni čaj
kitajski zeleni čaj
beli čaj
Če nekomu rečeš, da imaš rastlino čajevec, te pogleda malo čudno, zato vedno rečem, da imam rastlino zelenega čaja, tako vsak razume o čemu je govora.
Drugače pa sem popil kar nekaj čajev raznih "barv". Najbolj všeč mi je bil Japonski Ashikubo Sencha Gold. Prvi preliv ima resnično zeleno barvo, svež okus, rahlo po pokošeni travi. Tudi tretji preliv ima še vedno dober okus. Ko 1x poskusiš tak čaj, se ne vrneš več na vrečko.
Pravi vrstni red je:
Beli- mladi ne fermentirani listi in všički
Zeleni- Kitajski-zelo blago fermentirani listi.
Zeleni-Japonski-nefermentiran, rahlo oparjeni listi.
Oolong-srednje fermentirani listi
Črni- fermentirani listi
Drugače pa sem popil kar nekaj čajev raznih "barv". Najbolj všeč mi je bil Japonski Ashikubo Sencha Gold. Prvi preliv ima resnično zeleno barvo, svež okus, rahlo po pokošeni travi. Tudi tretji preliv ima še vedno dober okus. Ko 1x poskusiš tak čaj, se ne vrneš več na vrečko.
Pravi vrstni red je:
Beli- mladi ne fermentirani listi in všički
Zeleni- Kitajski-zelo blago fermentirani listi.
Zeleni-Japonski-nefermentiran, rahlo oparjeni listi.
Oolong-srednje fermentirani listi
Črni- fermentirani listi