Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Moji prvi "feferončki" bodo počasi za pikirat. 11 jih bo, po 1 sadika v malo večjem loncu. Tile so prišli v izbor za letos:
Apache
Bhut jolokia orange
Bulgarian carrot
De arbol
Douglah
Fireflame F2
Guajillo
Habanero orange
Habanero Peruvian White
Pimientos de padron
Trinidad scorpion
No, malo kasneje sem sejala še nekaj nepogrešljivih, ki bodo kraljevali na njivi in jih bo (upam) malo več: Jalapeno, Tondo Picante, "No name" okrogel oranžen, ter rdeč in rumen Španski čili. Ti so predvsem kulinarično uporabni, zato me ne moti, da ne poznam sorte
Komaj čakam, da se zares začne!
Apache
Bhut jolokia orange
Bulgarian carrot
De arbol
Douglah
Fireflame F2
Guajillo
Habanero orange
Habanero Peruvian White
Pimientos de padron
Trinidad scorpion
No, malo kasneje sem sejala še nekaj nepogrešljivih, ki bodo kraljevali na njivi in jih bo (upam) malo več: Jalapeno, Tondo Picante, "No name" okrogel oranžen, ter rdeč in rumen Španski čili. Ti so predvsem kulinarično uporabni, zato me ne moti, da ne poznam sorte
Komaj čakam, da se zares začne!
Ko berem včerajšnje pisanje, ste mi dali super idejo. Namreč, jaz sem tudi naredila napako, ki je naslednje leto zagotovo ne bom ponovila. V Lidlov plato sem sejala paradižnike in čilije skupaj in sedaj so paradižniki že malo pretegnjeni, čiliji pa komaj ven lezejo. Platojček pa sem odkrila, da ne bi bila škoda pri paradižnikih še večja.
Tko grem sedaj iskat škarje in rezat paradižnik ven, platojček pa takoj nazaj pokrit, da bodo imeli čiliji boljše pogoje za kalitev.
Syringa, Jalapenoti, ki si mi ga poslala še na prejšnjem forumu, so že pravi lepotci _________________petrick
Tko grem sedaj iskat škarje in rezat paradižnik ven, platojček pa takoj nazaj pokrit, da bodo imeli čiliji boljše pogoje za kalitev.
Syringa, Jalapenoti, ki si mi ga poslala še na prejšnjem forumu, so že pravi lepotci _________________petrick
MARIJAV je napisal/a: |
Meni se kaki pretegnjenci običajno kar obnesejo, redkim se lahko zgodi, če je zemlja premokra, da zgnijejo. Če je zemlja primerno vlažna, je pa celo rastlina v plusu, ker nastavi korenine po celem steblu. V preteklosti sem pikirala že tudi tako pretegnjenjene sejance paradižnika (visoke 10 - 15 cm), da sem jih v lonček spravila le tako, da sem steblo do prvih listov ovila v spiralo ali pa celo upognila v črko U. |
Tudi jaz podobno razmišljam. Tudi zato sejance čim kasneje pikiram, ker je kasneje, se pravi marca, več sonca in več možnosti za lepo, kompaktno rast. Če so pa pred pikiranjem malo daljši, pa nič hudega. Čilije sem pa sejala zgodaj, večino 19. januarja, ker so mi lani dolgo kalili. Zdaj jih imam na okenski polici. Nekateri so malo daljši, drugi krajši, nekaj je odvisno tudi od sorte. Svetlobe imajo po moje dovolj, saj so lepo zeleni, dvema sortama, Filiusu in Aurori pa listi vlečejo na vijolično.
mfranc je napisal/a: |
Uh, letos me prehitevate po levi in po desni . Glavno setev sem imel šele 16. febr. in sedajle počasi lezejo ven. Pri zgodnji setvi Hot Waxa me je rešil Dmdm z dvema lepima sadikcama, moja stara semena so povsem odpovedala . Hja, so še v zemlji, mogoče bo kakšno po pomoti prišlo ven. Skrajni čas, da si začnem vzgajati lastna semena. Pajo, posejal sem tudi 7 Pot, v katerega pa tudi nisem siguren, kaj bo prilezlo ven, če sploh bo . Če pride kaj ven, lahko dobiš. LP |
MFranc, kako stara semena Hot Waxa si pa imel? Je bil datum na vrečki že pretečen? Ene 2 leti stara semena še dobro kalijo po mojih izkušnjah, starejša pa težje. Sprašujem pa zato, da vidim, koliko se lahko zanesem na kupljena semena, pri katerih je veljavnost še naslednje leto. Ker bi se vsaj pri tistih, kjer mi je nekaj semen ostalo, za naslednje leto izognila shranjevanju svojih semen, ker je pri čilijih vseeno nekaj dela in stroškov z izolacijo.
Tole o starosti semen je zelo zanimivo. Pred približno 10 leti sem od prijateljice, ki se potepala po Etiopiji, dobila pest suhih čilijev. Dve leti nazaj sem iz zadnjih 2 vzela semena (okrog 20 jih je bilo) in jih posejala. Vzklila so 4 semena, 2 rastlinici sta ostali doma in obrodili.
Ampak po moje sem imela samo srečo (in dovolj veliko količino semen).
Ampak po moje sem imela samo srečo (in dovolj veliko količino semen).
Plamenka, sem si moral malo osvežiti evidenco; ki pri meni hudo škriplje . In vidim, da sem po krivici bil jezen na ReimerSeeds - čeprav ni nobena perla med dobavitelji semen. Vendar, pri njih sem kupil Hot Wax že pred leti, in je zelo dobro, celo odlično kalil.
Lani sem seme kupil pri Trade Winds Fruit, na vrečki nobenih datumov, niti slučajno. Je pa že lani seme zelo slabo kalilo , letos pa sploh slabo.
Sta pa pri tretji setvi waksa le kalila dva semenčka, upam da jih bom spravil v "zrela leta" .
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 23 Feb 2014 21:14; skupaj popravljeno 1 krat
Lani sem seme kupil pri Trade Winds Fruit, na vrečki nobenih datumov, niti slučajno. Je pa že lani seme zelo slabo kalilo , letos pa sploh slabo.
Sta pa pri tretji setvi waksa le kalila dva semenčka, upam da jih bom spravil v "zrela leta" .
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 23 Feb 2014 21:14; skupaj popravljeno 1 krat
današnji pikirančki...
pikirancki1 by dejanmesaric, on Flickr
pikirancki1 by dejanmesaric, on Flickr