Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Podlage za cepljenje sadnih dreves

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ker je klemenv v temi sadje z globokimi koreninami omenil vpliv posredovalke na rast drevesa, sem ob brskanju po spletu naletel na eno zanimivo raziskavo: http://www.insad.pl/files/journal_pdf/journal_2010_1/full4%202010_1_.pdf

Raziskovali so vpliv Gisele 5 kot posredovalke na podlagah Colt in F12/1 ter sorte češnje Kordia.
Posredovalka (Gisela 5) je bila dolga 20cm, primerjali pa so 5 različnih kombinacij (podlaga+posredovalka+žlahtna sorta): F12/1+Kordia, Colt+Kordia, Gisela 5+Kordia, F12/1+Gisela 5+Kordia, Colt+Gisela 5+Kordia.
- Drevesa s posredovalko na podlagah Colt in F12/1 so bila manjša kot tista brez posredovalk na enakih podlagah.
- Drevesa s posredovalko so obrodila bolje kot tista brez.
- Kordia na podlagi Gisela 5 je še vedno imela največji donos glede na volumen krošnje.
- Drevesa s posredovalko na podlagah F12/1 in Colt so imela približno enak donos.
- Drevesa s posredovalko so obrodila v drugem letu, F12/1 brez posredovalke pa leto kasneje.
- Posredovalka in podlaga nista vplivali na kvaliteto oz. težo plodov.

Torej, sejanec češnje+Gisela 3+žlahtna sorta in imamo manjše drevo katero ne potrebuje opore pa še koreninski sistem je dovolj močan da ne potrebuje namakanja? Very Happy
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Da ne bomo brez slik.
Podlaga za kutino (Kutina C) ter podlagi za češnjo (Colt, Weiroot 720)
Kutina ter Colt sta bili vzgojeni s pomočjo grebeničenja (pustimo jih rasti eno sezono, jeseni odrežemo par cm nad zemljo, spomladi začno poganjati stranske poganjke katere potem sproti zasipamo z zemljo do cca. 20cm višine, jeseni jih odrežemo od "štora" ter presadimo, "štor" pa očistimo in ga tako pripravimo na novo sezono), za Weiroot 720 pa nimam informacij (lahko da s potaknjenci ali pa tudi z grebeničenjem).

Kutina neverjetno hitro požene korenine, tako da bi se jo verjetno dalo razmnoževati tudi s potaknjenci.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Info....
V petek sem v Biljah nabavil 5 kom sejancev hrušk, Velikost okrog 2m, f 3-4. Cena 1,60€_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Optimist je napisal/a:
Info....
V petek sem v Biljah nabavil 5 kom sejancev hrušk, Velikost okrog 2m, f 3-4. Cena 1,60€

Pozdrav.
No, to so tiste hruške, katere sem pustil, notranji čut mi je narekoval, da bo še kdo rabil.Izbral sem manjši FI!!! Zato pa sem nabavil poleg še podlage kutin.Spet dostava 5 vrst hrušk (cepiči) iz "visokogorja", katerih še nimam.
Letos bo končno osip pri cepljenju- le kakšnih 62 (štetje) podlagi različnih sort, poleg cepljenje caa 15 trsov.Hladno parafiniranje za spremembo.Seveda bodo kakšni trsi doživeli tudi namakanje v Clonex.
lp. Vinkoz
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

vinkoz je napisal/a:
Optimist je napisal/a:
Info....
V petek sem v Biljah nabavil 5 kom sejancev hrušk, Velikost okrog 2m, f 3-4. Cena 1,60€

Pozdrav.
No, to so tiste hruške, katere sem pustil, notranji čut mi je narekoval, da bo še kdo rabil.Izbral sem manjši FI!!! Zato pa sem nabavil poleg še podlage kutin.Spet dostava 5 vrst hrušk (cepiči) iz "visokogorja", katerih še nimam.
Letos bo končno osip pri cepljenju- le kakšnih 62 (štetje) podlagi različnih sort, poleg cepljenje caa 15 trsov.Hladno parafiniranje za spremembo.Seveda bodo kakšni trsi doživeli tudi namakanje v Clonex.
lp. Vinkoz

Vikoz. A ti vse to sadiš na svojem "imanju" in si je potem to možno tudi ogledati? Seveda ob strokovnem vodenju. Verjetno bi nas bilo kar za skupino, ter bi tako izdatno opravičili izostanek od sicer utečenih aktivnosti. Laughing

Jaz kar ne morem iz svoje kože in razmišljam o pituralki. Nekoč si omenjal, da potrebuje posredovalko na sejancu. A lahko še malce osvetliš te podrobnosti, namreč bi jo želel cepiti sam in zapustiti dolgoživeče drevo, če te citiram. Vem, enostavneje bi jo bilo kupiti, a .......

Pa tudi o teh novih pridobitvah bi bilo zanimivo slišati vsaj kakšno besedico.
Trenutno se zdi, da so te posebne ostaline nekih časov in izjemno redkih krajev bolj etnološke vrednosti, vendar, če se bo "situacija" poglabljala utegnemo kaj kmalu pristati na glodanju zgolj realnosti. Malce modrujem. Wink

Pozdrav.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Juglans------- Glede namigov ogleda. Vse kar imam, je poleg na domačem vrtu razkropljeno še na dveh lokacijah. Nekaj se "seli", posebno mlajša drevesa, kjer je gozd v bližini in je perjad neizprosna, pa polhi, kune.
Sprašuješ o hruški PITURALI. Vsak se odloča zase. Jaz sem nabavil dve- večletne pri sosedih zame in za forumskega kolega, vendar ni cena kot v drevesnici BILJE, zaradi starosti sadike, ampak trikratna. Poleg sem tudi cepil. TO- potrebuje posredovalko- Hardijevka ali Pastorijevka, seveda na sejancu hruške, ne pa kutine. Vprašaj v Bilje, mogoče je še kakšna v zalogi , seveda, če ti ni večji izziv cepljenje, potem pa kupi n. pr. Hardijevko in cepi nanjo. Ti pa povem, da si za letos že v zamudi za cepiče.
lp. Vinkoz
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Te dni bom hodil gori na okoli..
Morda še vse miruje in če je interes lahko odpičim kak mikro cep_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

vinkoz je napisal/a:
Pozdrav.
Juglans------- Glede namigov ogleda. Vse kar imam, je poleg na domačem vrtu razkropljeno še na dveh lokacijah. Nekaj se "seli", posebno mlajša drevesa, kjer je gozd v bližini in je perjad neizprosna, pa polhi, kune.
Sprašuješ o hruški PITURALI. Vsak se odloča zase. Jaz sem nabavil dve- večletne pri sosedih zame in za forumskega kolega, vendar ni cena kot v drevesnici BILJE, zaradi starosti sadike, ampak trikratna. Poleg sem tudi cepil. TO- potrebuje posredovalko- Hardijevka ali Pastorijevka, seveda na sejancu hruške, ne pa kutine. Vprašaj v Bilje, mogoče je še kakšna v zalogi , seveda, če ti ni večji izziv cepljenje, potem pa kupi n. pr. Hardijevko in cepi nanjo. Ti pa povem, da si za letos že v zamudi za cepiče.
lp. Vinkoz

No, da ne bo pomote. Hočem le reči, da je obisk takšnih privatnih vrtov z lastnikom in po možnosti polno zastopanim impulzom iz njegove strani lahko neprecenljivo doživetje. Pečat, kot posledica večletne in konsistentne prisotnosti posameznika.

Hvala za informacije o posredovalkah, zabeleženo.
Bi pa ob tem povprašal še o morda bolj temeljnem podatku, in sicer glede vzgoje podlag. Igra morebiti kakšno pomembnejšo vlogo vrsta hruške pri izbiri semen. Nekje sem bral, da za to uporabljajo viljamovko, o divjih drobnicah tudi in morda še kaj pa se trenutno ne spominjam.
Nekako teoretiziram, da bi bilo najidealneje posejati semena na stalno mesto, ter se tako izogniti presajanju, pravzaprav omogočiti, da rastlina sama ustvari koreninski sistem po svoje, brez usmerjanja in nasploh poseganja. Nato bi šele sledilo cepljenje in še enkrat cepljenje ter šele ob sivi bradi občudovanje hrušk.
Kot vidiš, obiranje ni na prvem mestu. Si nekako jemljem čas, ter ustvarjam sadovnjak po svojem občutku. Dopuščam pa možnost, da kdaj v prihodnosti ugotovim kako sem spregledal časovno komponento.
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

IŠČEM:
Ima kdo viška za podariti, prodati, menjati podlago jabala, ker jo potrebujem za cepljenje cepiča, ki ga imam doma viška?
Žal mi je da propade cepič, ker je dobra sorta.
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

To sem našel med brskanjem po spletu, morda komu prav pride.
Opisi rin primerjave različnih podlag za cepljenje sadnih dreves.

http://www.orangepippintrees.co.uk/articles/fruit-tree-rootstock-tree-sizes
Odgovori