Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

f0r3st727 je napisal/a:
@dedek:
Kolikor sem uspel opaziti, imaš med poganjki tudi take, kjer ti poganja več poganjkov iz ene pečke. Ta močnejši, večji, je klon rastline, iz katerega si vzel sadež. Smile

Tako, da nekaj bo iz teh citruskov.. Smile

forest; se navezujem na temo- tako kot dedek, sem za foro potaknila par pečk v zemljo. iz ene pečke so zrasla tri mlada stebelca, ki čudovito uspevajo (vsaj za moje pojme). Če te prav razumem, bo nekaj iz njih?_________________Dies diem docet
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Cmru je napisal/a:
f0r3st727 je napisal/a:
@dedek:
Kolikor sem uspel opaziti, imaš med poganjki tudi take, kjer ti poganja več poganjkov iz ene pečke. Ta močnejši, večji, je klon rastline, iz katerega si vzel sadež. Smile

Tako, da nekaj bo iz teh citruskov.. Smile

forest; se navezujem na temo- tako kot dedek, sem za foro potaknila par pečk v zemljo. iz ene pečke so zrasla tri mlada stebelca, ki čudovito uspevajo (vsaj za moje pojme). Če te prav razumem, bo nekaj iz njih?

Ja. Načeloma.

En poganjek je klon, drugi, pa najverjetneje hibrid,... Za tretjega pa ne bi vedel... Smile
dedek

Odgovor Napisal/-a dedek »

Če je močnejši klon, ga ni treba cepiti? Ali prav sklepam? Lp._________________Užitek se je učiti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tule pa jaz nečesa ne razumem., Mi lahko razložiš, kaj imaš v msiluh, ko uporabiš pojem KLON, prosim. Iz semena nikakor ne more zrasti klon, če poženejo 3 rastline, je imelo seme 3 kalčke, torej 3 različne genske kombinacije. Taka semena ima, recimo, rdeča pesa, ne vem pa, če jih imajo citrusi. Morda sicer ti ta izraz uporabljaš za kaj drugega, ne uspem razbrati, zato prosim za razlago.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Po tem kaj je on napisal je klon identična rastlina, hibrid pa mešanca med mamo in atom._________________LP seba993
forest727

@dedek: ja, ne bo je potrebno cepiti... Uredba: probaj si označit klona... Smile

@metuljc: klon je rastlina, ki je identična rastlini, s katere je bila vzeta... Tako je, kot je rekel seba993 malo nad mano... Smile

Torej, da razčistim pojme:
- klon: je rastlina, ki je identična tisti, s katere je bila vzeta.
- hibrid: povečini je neploden oziroma rodi zelo, zelo, zelo pozno. Ja, je "neka" mešanica med ato in mamo.. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni je povsem jasno, kaj so kloni, hibridi, himere in take reči. Samo, ne razumem, kje na fotki vidiš klon (in čigav klon, kako je nastal), kje pa neke hibride.
Tega stavka ne razumem: Kolikor sem uspel opaziti, imaš med poganjki tudi take, kjer ti poganja več poganjkov iz ene pečke. Ta močnejši, večji, je klon rastline, iz katerega si vzel sadež.
forest727

metuljc je napisal/a:
Meni je povsem jasno, kaj so kloni, hibridi, himere in take reči. Samo, ne razumem, kje na fotki vidiš klon (in čigav klon, kako je nastal), kje pa neke hibride.
Tega stavka ne razumem: Kolikor sem uspel opaziti, imaš med poganjki tudi take, kjer ti poganja več poganjkov iz ene pečke. Ta močnejši, večji, je klon rastline, iz katerega si vzel sadež.

Včeraj sem bral na nekem forumu o citrusih, kjer verjetno kej vejo... Let me find it...
forest727

Našel... Končno. Smile

Citiram:
Most citrus are polyembryonic, and will produce a clone seedling (the first and strongest of multiple sprouts from a seed). However, there are some citrus that a monoembryonic, and thus will only produce a hybrid (a cross of the mother tree and whatever other citrus pollen was around the tree at the time of flowering). One of those citrus cultivars that are monoembryonic are clementines. They will not be true to type. You'll get some hybrid, and it can be anything, most often not as good as the mother tree

Če rabiš prevod, povej... Smile
dedek

Odgovor Napisal/-a dedek »

Da, prosim prevod. Hvala vsem za razpravo, ker to področje ne obvladam. Lp._________________Užitek se je učiti.
Odgovori