Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Poezija je napisal/a:
Dobrodošla! Very Happy Koliko se je dogajalo v tem času....
Da ne govorim o sejancih! Ogromno jih je in mama je krasna! Dobro bi bilo, če bi poslikala ta grm mame, da vidimo kakšne liste in rast ima. Oh kakšno uživanje zate in za nas bodo ti potomci. Bravo Melona! je je

Melona v gredo za sejance sem letos sejala samo OP semena in to v glavnem iz Sv. Ivana v Trstu. Kar vzklije bom pustila kar noter do cvetenja, saj ne bo toliko vzklilo, da bi se motilo. Greda je namenjena samo za vrtnice in bo ostala taka do naslednje sezone, ko jo bo treba popolnoma izprazniti, zamenjati zemljo v celoti in posejati nova semena. Kar po enem letu ne bo vzklilo pač ne bo. Se sploh ne sekiram saj so OP.

Ker pa je bila greda narejena precej pozno - sejala sem šele proti koncu februarja (prej sem cele šipke držala v hladilniku) je vprašanje koliko bo kalilo. Eno je, da semena v glavnem niso bila namočena, če so bila pa premalo. Delala sem poizkuse in jih povaljala v agrostemin, za boljšo kalitev. Le semena Graham Thomas sem namakala celih 5 dni.
Vidim, da greda rabi tudi prezračevanje, saj se začne na vrhu šote zaradi vlage delati mah. Noter v prst sem dala premalo vermikulita in šota je pregroba, kljub temu pa so nekatere že začele kaliti. Naj ti napišem, da Cardinal Hume zelo rad kali, kot solata. Tako, da če boš kaj plodila z njim bo gotovo veliko sejancev pokukalo na plano. Neke vzporednice so s tem -nekateri starši pač hitro kalijo in njihovi potomci potem v glavnem tudi.
Primer Fairy. Sedaj grem pogledat, če je kaj novih kalitev._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Poezija

Letos se že izgubljam v podatkih množičnih kalitev, kar pa še nič ne pomeni. Vse pa pomeni nadaljna rast sejančkov. Tisti, ki že takoj začnejo delati prvi list in imajo močno steblo imajo ponavadi tudi močno korenino. Vedno prehitevajo sovrstnike, toliko sem se že naučila. Taki so dober potencial za naprej. A takih je vedno premalo. Mnogo jih čaka skoraj na mestu. Vem da sem letos naredila korak naprej v kalitvah. Zaradi neizpolnjenih pogojev: luči za rast in steklen rastlinjak pa je rast počasna. Kako lepo je videti sejance ki kipijo in rastejo zelo hitro ter zacvetijo veliko prej kot bi sicer. Nisem se še naučila s čim naj jih gnojim, da bodo tako rasli. To bo treba doseči nekaj letos nekaj drugo leto.

Dosedanje kalitve OP:
-Holiday 2x (nn vrtnica iz ZG), Graham Thomas 19x, Aloha (Kordes) 4x, Leonardo da Vinci 3x, Blue for you 1x, Bright as a Button 1x, Pulman Express 1x, Jubilee du Prince de Monaco 2x, Sophie Rose 2x, Winchester Cathedral 1x, Perennial Blue 5x, La Reine 1x, Old Blush 7x, Baron Girod l'Ain 5x, Province Panachee 1x, Fairy Ballerina 7x Red Ballerina 16x, Lady Emma Hamilton 10, Malvern Hills 1x, Rosarium Uetersen 1x, Mary Rose 4x, Ghislaine de Feligonde 1x, Marie Pavie 2x, Home&Garden 1x, Marbree 9x, Pat Austin 1x, Summer Song 1x, Abraham Darby 15x, Purple Splash 5x, Jubilee Celebration 19x, Bordure Magenta 9x, Cardinal Hume 15x, sejanec Super Doroty (moj iz leta 2012) 2x, Beverly (Kordes) 1x, Palais Royal 1x, Trier 3x, Christof Columbus 1x, Coral Down 1x, Bobby James 4x, Mona Lisa (Meilland-fl.) 1x, Alexander Girault 1x, Lions Rose 1x (skupaj 188)

Dosedanje kalitve skrižane:

-Julia Child x Purple Splash 1x
-Julia Child x Rosita Missoni 5x
-Stretch Johnson x Pestraja Fantazija 2x
-Dioressence x Eyes for you 3x
-Crimson Glory Cl. x John Hopper 16x
-Astrid Grafin von Hardenberg x Pestraja Fantazija 6x
-Lady Emma Hamilton x Pestraja Fantazija 3x
-Julia Child y Eyes for you 3x
-Minerva x Iceberg cl. 2x
-Minerva x Eyes for you 1x
-Eden Rose x Julia Child 5x
-Pestraja Fantazija x Julia Child 3x
-Minerva x Rosita Missoni 1x
-Julia Child x Summer Song 1x
- Abraham Darby x (Minerva x Julia Child) 2x (skupaj 54 skrižanih)

No, dobro da sem naredila to statistiko, saj sploh nisem vedela da imam že skupno preko 240 sejancev. Kljub temu od tega kar ostane na koncu dobrega to ni veliko. Je pa lepo videti in tu zabeležiti vsak naš razvoj._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sem si mislila, da boš zemljo v gredi zamenjala. Kljub temu, da vsi sejanci ne bodo uporabni, imaš izjemno bogastvo. In kakšne kombinacije, bože mili, komaj čakam, da vidim cvetove.

No, jaz sem pa spet romala k mami mojih sejancev. Sonce je tako bleščalo, da sem komaj kakšno fotko naredila. Se mi zdi, da sem nekje zapisala, da je je v višino kakšen meter in pol. Najvišji vrhovi so kar krepko preko dveh metrov, bližje trem. Na spodnjih delih najstarejših vej je le tu in tam kakšen trn, novejše veje so popolnoma brez njih. Takole raste:

Ni še povsem olistana, na njej so še lanski šipki. V tej mili zimi jih je bilo tudi za ptice preveč. Čeprav je na 650 m nmv, kjer raste, hladneje kot v dolini.

Zraven nje raste vrtnica, ki je prvi precej podobna, vendar cveti z malenkost manjšimi in temnejšimi cvetovi z rdečkastim podtonom. Tudi njenih šipkov sem nekaj posejala, za zdaj ni še nobeden vzklil, čeprav so bili sejani isti dan in v enako zemljo kot od prve.

Kateri skupini se zdi najbližja? Upoštevaje, da ni obrezovana in negovana.
Poezija

Melona na kratko, ko sem videla to staro zapuščeno hišo in to vrtnico je bila prva asociacija: zakladnica narave. Če vidim jaz kaj takega me kar zvije, to so res nahajališča za polnit dušo... Slike so žal neostre, tako da se zelo slabo vidi od leska listov do oblik na listih. Kaj slikaš s telefonom? Mogoče je prav, da še malo počakaš, da bolj razvijejo liste, s tem mislim, da listi bolj zrastejo in postanejo podobni odraslim. Pa slikaj s čim drugim, da bodo slike bolj ostre in bomo lahko bolj videli. No, mogoče bo kdo drugi bolje opravil prvo analizo kot jaz.
Že včeraj sem razmišljala, če bi znala biti burbonka. Ampak na teh slikah bi prej rekla, da težko, ampak ne vem če imajo vse burbonke liste kot'' radič''. Ali od druge vrtnice nimaš slike? Kaj druga je tudi dišala?
In praviš da je okrog še takih hiš in zapuščenih vrtnic? Te že vidim kako boš hodila okrog ko bo cvetelo, slikala, rezala in nosila domov... Laughing Jaz bi isto, si prebrala poročilo, ko sva bili z 1vrtnico v Kobdilju? Oh kako obožujem te zapuščene vrtove!
Razmišljam če bi lahko ta vrtnica imela kri kitajk - hibr. ponavljalk._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

S telefonom, ja, pa še sonce je tako bleščalo, da na ekranu sploh nisem videla, kako izgleda. Saj bom itak še večkrat pri njej Wink . Ta druga je na manjših fotkah. Ne spomnim se, če diši, če je sploh bil še kakšen cvet na njej ali so bili samo šipki. Me je prva tako prevzela, da se drugi nisem dovolj posvetila. Letos bom pozorna in ju bom itak v vseh fazah ogledovala.

Vajino robinzonstvo po Kobdilju... To je to, ja. Kar vročino dobim Wink .
Uporabniški avatar
Melona

Medtem ko nekatere dobivajo četrte prave listke, so nekatere šele vzklile. Že nekaj dni se ubadam z mislijo, kako to goščavo ločiti in ali se korenine ne bodo preveč prepletle. Poleg tega me skrbi mah, ki se nabira na površini.

In sem se danes lotila ter presadila 18 sejancev. Presenetilo me je, kako dolge koreninice, prav nesorazmerne s steblom imajo nekateri. Za ''arhiv'' in svoje zabeležke sem kar izmerila, steblo z listi 5 cm, koreninica 12 cm.

Nimajo pa vsi sejanci tako dolgih koreninic, nekateri so čisto običajni.

Okrog 30 jih je ostalo v prvotnih posodah, jih nisem presadila. Zdaj bom spremljala, katerim bo šlo bolje. V prvotnih posodah je negnojena vrtna zemlja z dodatkom perlita, presajeni so pa dobili mešanico tretjine uležanega, preperelega in presejanega komposta, tretjine negnojene presejane vrtne zemlje in tretjine miksa perlita in vermikulita.

Aha, še to. Dva sejanca sta šla adijo. Eden je imel na pravih listkih neke rumene lise in sem ga zavrgla, ker ne vem, če je bila to kakšna bolezen. Drugega sem pri koreninskem vratu zlomila, ko se mi je zapletel v vilice. Žal mi ga je.

Ja, pa še nekaj. ko sem nabrala šipke, sem nekaj vejic potaknila v lonec, nekaj pa na vrt. Nekatere so pognale listke. Je katera kdaj potaknila kakšno vrtnico? Meni je to prvič. Kako vemo, da se je ukoreninila? Tole pomeni to ali še ne?
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Seveda Melona, če ti potaknjena vejica čez nekaj časa požene listke, to pomeni, da živi in raste.
Včasih se zgodi, da vejica izgleda že čisto mrtva in posušena, pa kasneje vseeno oživi. To se je letos zgodilo meni in me zelo presenetilo. Zato je potaknjene vejice po mojih izkušnjah potrebno pustiti vsaj čez prvo zimo, da vidiš, kako je z njimi in jih ne zavreči prehitro._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Uporabniški avatar
Melona

OK, super, hvala! Kdaj naj pa tiste iz lončka presadim ven?
Tagetes

Odgovor Napisal/-a Tagetes »

Po mojih izkušnjah je najbolj zanesljivo, da pustiš takšen potaknjenec v lončku do jeseni in potem presadiš na stalno mesto. Če preveč hitiš, doživiš kakšno neprijetno presenečenje. Namreč, rastlinica, ki videti v lončku kar krepka, ob presajanju kar shira in ni nič od nje.
Uporabniški avatar
Melona

Tagetes, hvala, se mi je zdelo, da bo bolje počakati. Garden-ja, tole o potikanju ni za sem in če moti, te prosim za premik Wink .
Odgovori