Pišimo slovensko, samolektoriranje!

crtj-admin
Site Admin

Pišimo slovensko, samolektoriranje!

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Pozdravljeni
že dalj časa razmišljam, ali bi sploh načel tole temo. Kot osnovnošolcu se mi je zdelo popolnoma nepotrebno učenje slovenščine, saj to pa ja vsi znamo Laughing pa še učiteljica je bila velika, debela in vedno slabe volje, (zaradi nas pametnjakovičev v kratkih hlačah). Starejši ko sem, bolj me moti mačehovski odnos do slovenščine in nekako tudi do sogovornikov-oziroma bolje soforumašev. Razen foruma elektronik.si, kjer vsak post, ki odstopa od nekih norm striktno popravijo. Forumaša opozorijo in če s tem ne preneha zbrišejo, je na drugih forumih jezik zadnja skrb. Nekateri gredo tako daleč, da se moraš prav potruditi, da dojameš kaj je želel forumaš povedati.
Naš forum je malce internacionalen in popolnoma razumem, da tujec dela slovnične napake, morda nekateri pišejo kar v svojem jeziku, kar je tudi prav. A mi, ki nam je slovenščina materni jezik, bi pa vseeno lahko predno stisnemo klik na pošlji, kliknili prej na predogled, še enkrat prebrali besedilo in popravili v naglici storjene tipkarske napake, že iz spoštovanja do sogovornikov, da nas bodo lažje razumeli.
Močno si želim, da se še kdo strinja z mano Wink
pa en lep dan v Gartlcu vam želim.
Furman_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Me veseli, da si odprl tole temo. Moti me, ko moram brati sporočilo, ki me sicer zelo zanima, je pa napisano jezikovno površno, včasih malomarno. Razumem, da eni slovnico bolj obvladamo in drugi manj in ne pričakujem, da bo vsak pisal slovnično brezhibno. Pričakujem pa, da vsak prebere za seboj, kaj je napisal in jezikovno uredi. Saj tudi na vrtu vsak pogleda, kako je posejal, posadil, zalil ... in če ni dobro, popravi, ne Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Se popolnoma strinjam.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Ne strinjam se povsem z napisanim.Sama rada preberem lepo napisano slovenščino,a vedno ne pišem tako.Res je tudi,da če sami ne bomo cenili jezika ga tudi drugi ne bodo.
Vendar,to je forum ljubiteljev narave,ne slovnično pravilne slovenščine.Vsak se trudi po svojih močeh.Kakor v naših vrtovih.Nekateri imajo v vrtu vse lepo urejeno,posajeno v vrste in opleto.Drugi imamo med zelenjavo posajene rožice,začimbe,tudi plevel se najde vmes.Z eno besedo kaos.A vrt nam predstavlja sprostitev.Tako tudi sodelovanje na forumu.Bojim se,da bomo s takim gledanjem marsikoga odvrnili od oglašanja na forumu.To pa ni namen foruma.Pustimo malo svobode pri izražanju.
Napisala sem le svoje mnenje.Morda se še kdo strinja z menoj,ali pa tudi ne.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Se kar strinjam z bodiko.

Res da kakšnih kletvic in popačenk tudi doma med mojimi najstniki ne prenesem.
Vendar malo svobode pri izražanju pa ni še nikoli škodilo._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Se strinjam z bodiko. Če mora biti vse po pravilih, ja potem jih pa imejte pa gremo stran. Nekateri imamo to za hobi, sprostitev..
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Jaz zelo rada preberem prispevke nekaj članic, ki imajo poseben "kot misli tok", stil pisanja in bi bila zelo žalostna, če bi se zaradi "samo lektoriranja, spreminjale._________________LP Žižola
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da ste zadnje, ki ste pisale, furmana malo napak razumele.
Ni mišljeno, da bi se pisalo tako rekoč knjižno slovensko. Vsaj jaz sem ga tako razumela, ampak, da bi pač pisali čimbolj lepo slovensko.
Vsak naj uporablja jezik, kot ga najbolje zmore. Mislim, da smo (skoraj) vsi na tem forumu na tem, da to res počnemo. Res je, da se včasih zgodi kakšna tipkarska napaka, vsaj meni, ki pogosto na hitro, med prostimi trenutki kaj napišem, včasih popravim, včasih ne, ker ne utegnem ali, ker so prsti hitrejši kot misel.
Da pa bi pustili slengu in podobnim zvrstem prosto pot, da bi pristali na nivoju (no, saj to še nivo ni) komentarjev na kakem portalu 24ur, recimo, pa res ne gre. In mislim, da se temu ni bati.
Jasno je, da nekdo, ki ni vsakodnevno v stiku z jezikom, ki ne govori veliko v javnosti, ki ne piše veliko,....ne more pisati enako kot nekdo, ki mu je to običajno, ker pač opravlja tako delo. Tudi različnih let in izobrazb smo, pa se malo pozna tudi to.
Kolikor poznam portale, smo lahko zgled drugim, bi rekla. In ostanimo taki.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, tudi sam se strinjam z Ipmami in Furmanom in verjamem, da napisano ni bilo mišljeno kot omejevanje svobode pri pisanju ali karkoli podobnega, kar so omenile sogovornice v nadaljevanju.

Je pa možno precej hitro ločiti malomarno napisano besedilo od besedila, kjer se pojavijo določene posebnosti povezane z osebnim načinom pisanja ali poznavanjem slovnice in predvsem tistega prvega načina ne odobravam, saj onemogoča normalno komunikacijo, ki je bistvena za medije s širokim krogom uporabnikov kot je forum Gartlc.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”