Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič solkanski

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

No, moj je po opisu pravi, pa ni F1, ker če bi bil, bi zraven pisalo. Pa ni.
Zgleda da je od tistega "mešetarja", ki se meni ne zdi prav nič mešetarski._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

prvi je istrski rdeč radič. po zelenem je solkanski radič, darilo forumašice. stalno jih režeš in jih imaš tudi dve leti. tretje naredi seme. lpvoda

Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Citiram:
prvi je istrski rdeč radič. po zelenem je solkanski radič, darilo forumašice. stalno jih režeš in jih imaš tudi dve leti.

Solkanski radič tudi lahko tako režeš? To bi bila zame super informacija, če gre na tak način. Hvala za odgovor.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Imam Solkanski radič in vmes je eden tak špičast. Ali je morda to kakšen drugi? Prav lep je po svoje

Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Prispevek o njem je bil pred kratkim tudi na RTVSLO:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174385087

Kako je s tem, da naj bi rasel samo na solkanskem polju in da imajo seme samo pridelovalci od tam? Jaz sem seme kupila v naši KZ ... potem moj ni pravi? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pri solkanskem raduči je tako, da je res da vpliva klima, morebit bi še kje drugje rastel pod istimi pogoji ne samo na Solkanskih poljih (a kdo bo to preizkušal), a poleg tega vsa mojstrovina tiči prav v siljenju tega radiča. namreč vsak kmet "ima svoj recept" (nekoč prebrala o tem radiču) in ga ne pove drugemu. kljub velikim opravilom okrog njega delo ni težko kot pri drugih poljščinah. prav zaradi tega je semena v trgovinah malo. tradicija, bližina meje, včasih edini zaslužek in to precej velik, če so ga veliko zasejali je pomemben dejavnik, da kmetje niso dali svoja semena iz rok. zaradi tega so cene visoke.
od kod mi dobimo vrečko semen v trgovini? verjetno iz Italije, namreč tam tudi vzgajajo s.r., a ko ga poseješ ne more nikakor biti kot solkanski, ker poleg tega nimaš pravo klimo, zemljo, sonce in ga ne siliš v kleti pod določeno temperaturo tri mesece. tako nekako bi strnila prebrano. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Iz vrečke Semenarne sem nasejala Solkanski radič. Na vrečki je pisalo, da prezimi. Kje, na vrtu? Trenutno so sadike velike dober pedenj, pa ne vem, ali ga naj porežem na višino 5 cm ali kar pustim? Bodo jeseni strnjene glavice ali bo ostalo kar tako temno zeleno šavje? Za kako siljenje nimam nobene možnosti, ker nimam primerne kleti._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz sem ga imela lani in sem jeseni zeleno listje porezala ter radič presadila v rastlinjak. Spomladi je naredil take lepe temne črno rdeče 'vrtnice'. Letos sem zamudila čas sejanja, ker ga je treba sejati zgodaj, zato ga nimam.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Solkanski radič ne naredi glavic, samo rozete v obliki vrtnice, kot piše Plamenka. Meni je prezimil večkrat na prostem brez posebne nege. Nisem pa stručko za radiče, tako da naj izkušeni povedo, kako in kaj ravnati z njimi.
Odgovori