Pirhi tako in drugače

crtj-admin
Site Admin

Pirhi tako in drugače

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Vsako leto delam čebuljne pirhe in le redko mi barva ne vdre pod lističe od rastlin. Letos sem se domislil finte in lističe naoljil. To, da jih s kosom stare najlon nogavice pritisnem na jajce mi ni treba praviti.
Eto kaj je ratalo, 4 barve + čebula.

Nekaj več in bolje vidnih "slikc"

Bal sem se, da bo olje namastilo jajce tudi izven lističa in se barva ne bo prijela, zato sem olje nanašal v res tankem sloju. Barval sem z vročo barvo in nikjer sledu o slabem barvanju zaradi olja. Se je pa barva sempatja zavlekla pod lističe, zato drugo leto ne bom tako "šparal" z oljem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo! Doslej sem bila prepričana, da je taka tehnika primerna le za pirhe, kuhane v čebulnih olupkih Embarassed .
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

muha je napisal/a:
Zanimivo! Doslej sem bila prepričana, da je taka tehnika primerna le za pirhe, kuhane v čebulnih olupkih Embarassed .

Če se prav spomnil, sem jo par let nazaj izprobal in so bili katastrofalni rezultati. Pri modificirani tehniki se struktura lističev povsem zabriše, zato je smiselno uporabiti predvsem visoko strukturizirane peričke, kot recimo levi viola na drugi sliki. Zanimivo, da se perfektno odrazijo tudi tanka povezovalna stebelca, zato je treba omočiti res cel periček. Ker se nanj prilepi preveč olja, sem ga popivnal s časopisom, ponekod preveč, drugo leto jih bom probal samo odcediti in popivnati samo zadnjo kapljico olja.

Glede peričkov je pa gozd prava zakladnica zanimivih oblik.

Pa še glede barv, rumena od našega proizvajalca je v posodici praktično prozorna in efekt na jajcih je temu primerno skromen. Če tej barvi dodamo res minimalno že odslužene rdeče (recimo jedilno žličko, raje manj), dobimo oranžne kot desni v drugi vrsti.
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Oldi pa ti si univerzalen_________________
Slika
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Mi smo letos za pirhe "uničili" liter primorskega vina in naredili pirhe "Swarowski".

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

tudi moja svakinja jih je. Nisem mogla verjeti, da domač teran naredi take kristale na jajcih._________________Lp, Živa
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

A imate še kake preverjene ideje za barvanje pirhov z naravnimi barvili (tj. poleg čebulnih olupkov in terana)?
Pa, kako je potem s posodami...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V prilogi današnjega NeDela, v Odprti kuhinji imaš lepo opisano. Tukaj. Lepo razloženo, preverjeno.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ja, a vi pirhe delate za cvetno nedeljo, ne za veliko noč?
Teran res pusti neverjetne kristalčke na jajcih, tudi mene so (prijetno) presenetili._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori

Vrni se na “Ustvarjalne ideje”