Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kuštra

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pikaaa, objemček !
Uporabniški avatar
Melona

Lotila sem se upogibanja. Ker sem za delo še od včeraj preutrujena in mi je dolgčas. A Shropshire lad, Summer song in eno čudno obrezano vejo Abrahama Darbyja sem upognila danes, Crocus rose pa že pred mesecem in bo imela veliko stranskih poganjkov.
Uporabniški avatar
Melona

Sezona cvetja in dišav se je začela. Dva deževna meseca sta šla samo meni na živce, vrtnicam sta godila.

Prva je 14. aprila s samo enim cvetom zacvetela divja, ki sem jo prinesla iz Bohinja. Zdaj vsak dan odpre kakšen nov cvet. Nato pa so me danes razveselili tri: Ormiston Roy, ki ga v nobeni svetlobi ne morem pofotografirati tako, da ne bi preveč bleščal,

Viridiflora, ki je res ena posebnica in se je že pozimi veselim, čeprav vem, da se veselim zgolj njene resnobne monotonosti,

in Mutabilis, ki je letos že precej večja, pa še vedno tako vihravo razposajena s temi svojimi raznolikimi igrivimi barvami

.

Razen uši za zdaj še ni bilo težav. Oja, še ena je. Naš kuža si je izbral eno jeseni posajeno Eggertovo in jo zaliva, čeprav ve, da ne sme. Sem ga nekajkrat zalotila, ko se je najprej ozrl, če sem mu kje za hrbtom, nato pa hitro dvignil nogo. Vrtnico sem zaščitila tako, da sem jo po kritični strani ''zagradila'' s perunikami, ki so za našega kosmatinca previsoke. Upam, da se zdaj vrne k staremu pušpanu in ga zaliva, kot ga je zalival dve leti do zdaj.

Pa še to; mahovni Blanche Moreau in Gabriel Noyelle sta polni popkov. In tudi tisti najmanjši že tako lepo smolnato dišijo. Upam, da jim ne bo preveč škodilo, ker vsak dan kakšnega sicer čisto rahlo pomanem.
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Super, kar ne morem verjeti, da v Zasavju že toliko dogaja. Koliko pa so v povprečju stare te, ki so tako pogumne?
Uporabniški avatar
Melona

Ormiston Roy, Viridiflora in Mutabilis so Petrovićeve, dobila sem jih jeseni 2012, nato so prezimile v zasipu in bile posajene zgodaj pomladi 2013. In so vse cvetele že prvo pomlad oz poletje. Tista iz Bohinja je pa, nisem prepričana, če leto ali morda dve starejša.
Uporabniški avatar
Melona

Ah ja, po sinočnjem silovitem nalivu je danes še vse bolj tako tako, z mano vred. Belle de Crecy in Rosier Eveque sta revi kar polegli.

Samonikla iz Bohinja cveti, ampak ji je sinoči dež sklatil kar nekaj cvetov.

Mutabilis se odpira v svojih spremenljivih odtenkih.

Ojunačila se je Fimbriata.

Ormiston Roy pa se ne pusti motiti niti dežju.

Zadnje nasajene vrtnice ob drvarnici imajo zvestega čuvaja. Vsakič ko pridem k njim, jih budno čuva. In ni tako plašen, kot bi pričakovala. Bolj je radoveden, saj vsakič ko odidem, pride na drugi konec drvarnice pogledat za mano, če sem res odšla. Priden.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Ta prva, samonikla, je prelepa. Koliko pa zraste v višino?
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

Melona, kako lep kuščar. Nisem vedela, da taki lepotci živijo tudi pri nas prosto v naravi. Sem šla po netu gledat kaj bi to bila " zaena žival ". Glede na videno na netu, bi rekla, da je navadni zelenec. Piše, da je njegov ugriz boleč, vendar ni nevaren. Tvoj čuvaj vrtnic je res nekaj posebnega.

Uporabniški avatar
Melona

Sončna, lani takle čas smo z Gardenjo, Poezijo in Metuljc ugibale, da naj bi šlo za Rosa pendulino, kimastoplodni šipek. Visoka je dva metra. Puščam jo, da raste, kot hoče. Če te mika, da bi jo imela, ti jo lahko izkopljem, ker je pol metra proč zrastla nova, najbrž izrašča iz korenin.

Ja, Orlica, najbrž je ta. Modro grlo menda pomeni, da se ženi. Zna biti torej, da bodo vrtnične grede dobile vsaka svojega čuvaja Wink . Me nič ne moti, samo da jim ne pade na pamet vrtnic malicati Confused .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po tej fotki sodeč ni nobne dileme, je kimastoplodni šipek (Rosa pendulina).
Odgovori