Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Polži
muha je napisal/a: | ||
V našem Merkurju (Lj-Šentvid) sem ga danes zaman iskala. Celo prodajalca sem povprašala, pa je rekel, da ga nimajo. Očitno je vaš bolje založen. Sem ga pa za 11,95 € po kg dobila potem v naši KZ. |
Včeraj ga niso imeli ,sem bila tudi jaz v Šentvidu.Ravno tako ga ni bilo v Kaliji :(.
Kakšen teden prej pa ja.
Drugih zadev je bilo nekaj ,vendar jih jaz zaradi ptic,otrok in malih kosmatih tačk ne upam uporabljati._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nekoč, pred davnimi časi, ko je na mojem vrtu še gospodaril moj tast, je polže preganjal s polžepinom. In nekega dne ja na potki, med poginulimi polži ležal tudi mrtev jež Tast je sicer trdil, da ga ni pokončal polžepin, ampak jaz druge razlage nisem in ne najdem.
Nikoli ne vemo, kdo bo žrtev naših ukrepov, zato se v mojem vrtu živalim in rastlinam - vsem po vrsti ni treba bati nobenih strupov, lepljivih ploščic ali kakšnih drugih orožij, ki si jih je izmislil človek v želji po nadvladi nad naravo. Polže (kar jih je odveč) pobiram in odnašam v okolico smetišča, kjer upam, da imajo hrane dovolj in jim ni hudega...._________________naredimo svet lepši
Nikoli ne vemo, kdo bo žrtev naših ukrepov, zato se v mojem vrtu živalim in rastlinam - vsem po vrsti ni treba bati nobenih strupov, lepljivih ploščic ali kakšnih drugih orožij, ki si jih je izmislil človek v želji po nadvladi nad naravo. Polže (kar jih je odveč) pobiram in odnašam v okolico smetišča, kjer upam, da imajo hrane dovolj in jim ni hudega...._________________naredimo svet lepši
vse lepo in prav, dragi soforumaši. verjetno bom tvegala plaz kritik, a sem pripravljena na to. Eno je, če si podnevi doma, in imaš čas čakati na škodljivce in jih odstranjevati ob točno določenih urah dneva, drugo pa, če si odsoten večino dneva, in hodiš v in iz službe po temi, takih nas je, ne dvomim, kar dosti tu gor prijavljenih. In tudi jaz si želim in vsekakor delam na tem, da je moj vrt eko in bio in sonaraven, že zaradi moje družine, a včasih je potrebno iti okoli. Ker tudi pri vrtnicah bi se lahko prepirali, pa vseeno uporabljamo močnejša škropiva, in le počasi prehajamo na eko, pa še to le zato, ker so se pokazala kot vsaj delno učinkovita, česar pa za uničevanje polžev ne moremo trditi.
Ta ukrep, mesurol, je bil skrajno dejanje na mojem vrtu, eksperiment, ki se je izkazal za enako neučinkovitega kot razni feramoli in deske in pivo, skratka vse zadeve, razen čakanja na polže, za kar nimam ne časa in ne volje. In vsled tega sem ga iz vrta tudi odstranila po nekaj dneh. In ne bi odpirala brezplodnih debat ob mačje, pasje, ježo, kuščar in ostalih "ljubcih", ker sem nora na živali in z njimi tudi sobivam, in jim ne bi želela škoditi.
In ker pri nas že ne vem koliko dni v intervalih dežuje skoraj po cele dneve, in ker je vse obžrto in uničeno, in lahko o kaki solati rezivki ali ostalih sadikah, posajenih na vrt samo sanjam (lotili so se tudi samoniklih buč in bučk), bo letos moje vrtnarjenje bolj žalostno, ali pa zelo zelo pozno.
Naravni ukrepi, kot so posipanje pepela, apna, so neučinkoviti zaradi mokrote, a se jim bom še vedno lotevala ob bolj suhih dnevih. Po šnitko bom hodila fehtat taščo in mamo, tiste ure za čakanje polževe, ki jih nimam, pa bom morala oddelati kako drugače. Želim pa si mnogo bolj pasje zime naslednjo sezono, da bo odneslo vso zalego._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ta ukrep, mesurol, je bil skrajno dejanje na mojem vrtu, eksperiment, ki se je izkazal za enako neučinkovitega kot razni feramoli in deske in pivo, skratka vse zadeve, razen čakanja na polže, za kar nimam ne časa in ne volje. In vsled tega sem ga iz vrta tudi odstranila po nekaj dneh. In ne bi odpirala brezplodnih debat ob mačje, pasje, ježo, kuščar in ostalih "ljubcih", ker sem nora na živali in z njimi tudi sobivam, in jim ne bi želela škoditi.
In ker pri nas že ne vem koliko dni v intervalih dežuje skoraj po cele dneve, in ker je vse obžrto in uničeno, in lahko o kaki solati rezivki ali ostalih sadikah, posajenih na vrt samo sanjam (lotili so se tudi samoniklih buč in bučk), bo letos moje vrtnarjenje bolj žalostno, ali pa zelo zelo pozno.
Naravni ukrepi, kot so posipanje pepela, apna, so neučinkoviti zaradi mokrote, a se jim bom še vedno lotevala ob bolj suhih dnevih. Po šnitko bom hodila fehtat taščo in mamo, tiste ure za čakanje polževe, ki jih nimam, pa bom morala oddelati kako drugače. Želim pa si mnogo bolj pasje zime naslednjo sezono, da bo odneslo vso zalego._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Bobolino,te čisto razumem in če bi jaz bila že zjutraj od doma bi verjetno razmišljala isto.
Dejstvo je da sem doma in jih lahko 2x na dan poberem.Čeravno se mi vse skupaj zdi čisto brezupno in vsak dan znova obupujem.
Sem pa danes prebrala na netu,da naj bi polži prišli tudi na koruzno moko in se jih tako tudi nekako uspešno rešiš.
So pa letos tako zelo invazivni da so mi požrli celo čebulne liste,dobila sem jih tudi na česnu in požrli so celo hren.
K sreči imam letos sama sadike zelja,cvetače in kolerabic-tako imam še nekaj zaloge pri sadikah._________________~~~~****~~~~****~~~~
Dejstvo je da sem doma in jih lahko 2x na dan poberem.Čeravno se mi vse skupaj zdi čisto brezupno in vsak dan znova obupujem.
Sem pa danes prebrala na netu,da naj bi polži prišli tudi na koruzno moko in se jih tako tudi nekako uspešno rešiš.
So pa letos tako zelo invazivni da so mi požrli celo čebulne liste,dobila sem jih tudi na česnu in požrli so celo hren.
K sreči imam letos sama sadike zelja,cvetače in kolerabic-tako imam še nekaj zaloge pri sadikah._________________~~~~****~~~~****~~~~
Saj odkrito povedano,ga še nisem uporabil,pač zanimalo me je če to deluje,imam več,kot 20 vrst sadja pa ne škropim z ničemur,zelenjave smo pridelali vsako leto,da smo jo lahko delili okrog,letos so mi požrli celo gredo solate,sem jo nato pasadil,pa je spet ni,šla je greda rdeče redkvice,špinanača,žrejo čebulo,skratka vse.Se pa strinjam tako z eno kot drugo stranjo,kar je pridelano doma je vedno boljše,vedno gledam da moji otroci,ki jih ni malo jejo zdravo,hrano.Tudi službo imam žav tako,da pač vsak dan in vedno pač ne gre vse po naravni poti,če se izrazim malo drugače. Upam,da nisem kogarkoli užalil,iščem način ki bi pač nekako ustavil.vsaj delno to požrtijo.
Še enkrat se opravičujem.!
Lp vsem iz letos zelo deževnega Prekmurja
Še enkrat se opravičujem.!
Lp vsem iz letos zelo deževnega Prekmurja
z opominom,da je mesarol strupen, nisem mislila užalit nikogar.
Sem zaposlena in imam doma prek 50 živali in kar nekaj zemlje.
Ko zaradi strupa(ker voluharji jedo korenine in polži solato), pogine domač pes, mačka je pač druga zgodba, kajne.
Zato sem svetovala deske, tam lahko pobiraš polže ne glede na točno določeno uro.
Pa je to tudi moje zadnje pisanje in se opravičujem za razburjenje glede opozorila.
Lp
m_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Sem zaposlena in imam doma prek 50 živali in kar nekaj zemlje.
Ko zaradi strupa(ker voluharji jedo korenine in polži solato), pogine domač pes, mačka je pač druga zgodba, kajne.
Zato sem svetovala deske, tam lahko pobiraš polže ne glede na točno določeno uro.
Pa je to tudi moje zadnje pisanje in se opravičujem za razburjenje glede opozorila.
Lp
m_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Danes sem pobirala polže, uspelo mi je nabrati pol 20 l hobuka od barve, popoldne pa sem iz obupa kupila čebulo in bom naredila škropivo. Recept mi je lani povedala sorodnica, je agronom, lani se je tako znebila polžev.
Sesekljala je 1 kg čebule, med sekljanjem je počasi dolivala vodo in na koncu pretlačila še s paličnim mešalnikom, precedila skozi plenico, dolila 2 , 5 - 3 l vode in s to tekočino pošpricala rastline, tla in ozek pas okrog vrta. Menda po treh dnevih na vrtu ni bilo več polžev. Izgubiti nimam kaj, bom poročala o rezultatih.
Nauta
Sesekljala je 1 kg čebule, med sekljanjem je počasi dolivala vodo in na koncu pretlačila še s paličnim mešalnikom, precedila skozi plenico, dolila 2 , 5 - 3 l vode in s to tekočino pošpricala rastline, tla in ozek pas okrog vrta. Menda po treh dnevih na vrtu ni bilo več polžev. Izgubiti nimam kaj, bom poročala o rezultatih.
Nauta