Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Voluhar
Voluhar in krt naj nebi marala hrupa,železno cev zabijemo v zemljo na vsake 4-5kvadratnih metrov,potem pa nekaj krat potolčemo po njej z kladivom,to naredimo vsako krat,ko se spomnimo,hrup in vibracije ga odženejo.Orehovi listi pa naj nebi bili dobri za v zemljo,ker zelo počasi prhnijo in nasplošno niso dobri,zakaj pa ne vem,to mi je povedala moja babica.Lp iz Prekmurja
Pasti se mi zdijo učinkovite, samo pri meni je malo problem pomankanje časa in veliko območje lovljenja: vrt, sadno drevje, rože.. Ko recimo požre korenje, ga že ulovim na past, a naslednji dan mi pa požre že nekaj drugega. Sadno drevje je pa tako ali tako oblegano.
Če je s tem hrupom res, bi imel raje elektronski odganjalec, samo dvomim v učinkovitost, razen če ga hrup res tako moti. Zadnjič sem v hoferju razdrl en odganjalec in je poleg buzzerja, ki oddaja motnje okoli 270hZ imel tudi vibrator, da na vsake toliko časa oddaja vibracije.
Če je to rešitev bi bilo super, jih zapičim malo okoli dreves in vrta in mam neko trajnejšo rešitev, kot pa če jih 5 pospravim, potem se novi naselijo luknje so od novih in starih in sploh ne veš več kaj bi..
Če je s tem hrupom res, bi imel raje elektronski odganjalec, samo dvomim v učinkovitost, razen če ga hrup res tako moti. Zadnjič sem v hoferju razdrl en odganjalec in je poleg buzzerja, ki oddaja motnje okoli 270hZ imel tudi vibrator, da na vsake toliko časa oddaja vibracije.
Če je to rešitev bi bilo super, jih zapičim malo okoli dreves in vrta in mam neko trajnejšo rešitev, kot pa če jih 5 pospravim, potem se novi naselijo luknje so od novih in starih in sploh ne veš več kaj bi..
Ti elektronski odganjalci pri meni niso delovali. Voluharji so enostavno rili naprej in to skoraj v neposredni bližini. Če že, bi po mojem mnenju moral biti močnejši hrup in vibracije, to pa bi bilo že moteče.
Na koncu se človek sprijazni s še enim konzumerjem. Nekaterih stvari ne sadim več, drevje pa zaščitim z mrežo.
Težava so tudi kompostni kupi, kjer si voluharji uredijo glavno, zimsko zatočišče. Tudi sicer vrtovi in parcele izven strjenih naselij. Takšna situacija v praksi deluje podobno kot bi steriliziral nek predmet, ne bi pa ga hermetično zaprl. Enostavno je pritisk iz okolice prevelik, da bi "odstrel" parih primerkov kaj zalegel.
Na koncu se človek sprijazni s še enim konzumerjem. Nekaterih stvari ne sadim več, drevje pa zaščitim z mrežo.
Težava so tudi kompostni kupi, kjer si voluharji uredijo glavno, zimsko zatočišče. Tudi sicer vrtovi in parcele izven strjenih naselij. Takšna situacija v praksi deluje podobno kot bi steriliziral nek predmet, ne bi pa ga hermetično zaprl. Enostavno je pritisk iz okolice prevelik, da bi "odstrel" parih primerkov kaj zalegel.
Z mačkoni je žal tako, kot z ljudmi. Eni so od sile pridni, eni pa samo zabušavajo. Pri nas je mačk za izvoz, tako tistih z znanimi lastniki, kot nikogaršnjih, miši in voluharje moramo pa s pastmi loviti. Zadnja uspešna akcija poteka ravno te dni. Edine sledi mačk so razkopan vrt in prostoležeči kakci po trati . Najbolje se mi obnese, da na kompost ne mečem nič za miši in voluharje užitnega (fermentirani ostanki iz Organka jim hvalabogu ne grejo v slast) in sprotno nastavljanje pasti. Na malem vrtu se to da, na večji parceli, še sploh če je nekje izven naselja, sredi polja in daleč od doma, je pa druga pesem.
Z voluharjem ni prav nobenega heca še manj popuščanja z naše strani. Tukaj ni usmiljenja ker lahko prav hitro ostanete brez slehernega pridelka. Sam sem jih preganjal z nekakšnimi bezgovimi listi pa zakopaval goveje kosti brez veze dokler nisem ostal skoraj brez vsega posevka in sem se jih resno lotil... no sedaj pa je stvar čisto drugačna, ko je po njivi začelo pokat tole pa sedaj rešuje moje žulje... pa srečno
_________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
_________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
magnolija je napisal/a: |
Voda je zakon. Vodno cev potisneš v enega njegovih rovov, odpreš pipo,pustiš nekaj časa teči,da se njegovi rovi poplavijo.....nikoli več se ne vrne. |
Imam eno luknjo od voluharja. Ker sem vrt prekril s polivinilom je naredil luknjo v polivinil - tako da se ve' da je bila luknja aktivna.
No pa sem zadnjič zalival kar nekaj časa tisto luknjo. Bomo videli, kako je z vodo, ker ta teden planiram štihanje - je že zadnji čas ampak se malo zgovarjam na ledene može - danes smo imeli ponoči pod nulo.